Florida připravuje hromadný pohřeb ve vesmíru. Zpopelněné ostatky se vydají na oběžnou dráhu

Společnost Celestis se chystá tento týden vyslat zpopelněné ostatky 47 jedinců z pěti zemí světa na oběžnou dráhu. Využije k tomu k telekomunikační satelit, který odstartuje z floridského pobřeží.

Tyto ostatky by měly po dobu příštích deseti let obíhat Zemi, zatímco Celestis bude pozůstalým poskytovat GPS data o jejich aktuální poloze.

Na palubě se mj. bude nacházet i popel Marjorie Dufton, která svého času absolvovala výcvik NASA, aby se stala členkou první čistě ženské posádky Mercury Mission.

Jako padající hvězda...

Program Mercury byl však zrušen v roce 1962 a Dufton tak nikdy nedostala příležitost do vesmíru vyrazit – což bylo podle jejího syna Michaela „jednou z jejích největších lítostí v životě.“

„Po uplynutí deseti let se satelit nakonec vrátí do atmosféry jako padající hvězda spolu se všemi na palubě,“ dodal Michael v rozhovoru pro WKMG.

Celestis se rovněž rozhodla před startem uspořádat poněkud neobvyklý smuteční obřad pro cca 160 hostů. „Rád bych řekl, že neexistují žádné jiné pohřby nebo vzpomínkové bohoslužby, na nichž by bylo slyšet tolik jásotu a povzbuzování jako uslyšíte, když vzlétne ta raketa,“ uvedl její zakladatel Charles Chafer.

Váš názor Další článek: Český přepis mluveného slova během online schůzek už není tabu. Podporují jej Microsoft Teams

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,