Flock: Webový prohlížeč pro „socky“

Pokud používáte webové album Flickr nebo Picasu a po večerech se bavíte s přáteli na Facebooku, určitě vyzkoušejte Flock – první sociální prohlížeč svého druhu.

Sociální sítě, u nás povětšinou známé jako komunitní weby, dnes ovlivňují podobu celého internetu. Nejoblíbenější z nich, Facebook a MySpace, měsíčně navštíví sto milionů unikátních uživatelů. Obrovské oblibě se těší ale i nejrůznější webové galerie, služby pro shromažďování těch nejlepších webových stránek a samozřejmě i videoportál YouTube, který je s půlmiliardou návštěvníků nejoblíbenější komunitní službou vůbec.

Na Firefoxu postavený Flock si za cíl klade co nejvíce zjednodušit práci s těmito weby a to tak, že mnoho jejich funkcí integruje přímo do webového prohlížeče. Ve své poslední stabilní verzi Flock takových služeb nabízí téměř dvacet. Pracujete s nimi pomoci atraktivního uživatelského rozhraní, které na první pohled vůbec nepřipomíná Firefox. Skládá se z vylepšené nástrojové lišty, speciální Media lišty a univerzálního postranního panelu.

uiflock.png
Flock nabízí velmi zajimavě řešenou hlavní lištu s přístupem ke komunitním službám a s atraktivním skinem
flock1.png flock2.png flock3.png
Jednoduchý prohlížeč, Media lišta a univerzální postranní panel s kontakty ze serveru Facebook

Podporované služby jsou rozdělené do několika tematických kategorií a s každou z nich se ve Flocku pracuje trochu jinak. Pokud se tedy přihlásíte třeba do Facebooku, v postranní liště se zobrazí seznam vašich přátel, můžete jim odeslat krátkou zprávu, dárek apod. K poště na Gmailu zase přistupujete přes jednoduché roletové menu, které zobrazí titulky posledních přijatých zpráv a jejich počet. Pokud používáte webové galerie Picasa, Piczo, Photobucket nebo Flickr, ve speciální horizontální Media liště se zobrazí filmový pás s náhledy fotografií z vašeho účtu. Podobně funguje i podpora YouTube, jakmile se tedy přihlásíte, v Media liště se zobrazí pruh s vámi nahranými krátkými filmy.

flockstart.png flockrss.png
Startovací stránka My World a integrovaná RSS čtečka

Ve Flocku nakonec nechybí ani jednoduchá startovací stránka My World, která se snaží nahradit oblíbený Netvibes nebo iGoogle. Zobrazí se na ni poslední články z RSS, aktivita vašich přátel a oblíbené multimédia – ihned po instalaci tak třeba výběr fotografií z Flickru. Ve Flocku samozřejmě nechybí ani vylepšená čtečka RSS zdrojů včetně podpory pro import OPML formátu, pomocí něhož do jednoho souboru můžete uložit desítky samostatných RSS zdrojů, snadno tak přenesete celou databanku nasbíraných RSS kanálů za celé roky.

webclips1.png webclips2.png webclips3.png
Web Clipboard v praxi, náhled na výstřižek a možnost odeslání výstřižku na blog (Wordpress, Blogger aj.)

Velmi zajímavou službou Flocku je také Web Clipboard. Ten se podobá službě Google Notebook, která slouží jako jednoduchý webový poznámkový blok, do kterého můžete zkopírovat libovolný obsah webové stránky – třeba odstavec textu nebo obrázek. To samé umí i Web Clipboard dostupný v postranní liště. Můžete do něj přetáhnout libovolný text z webové stránky, ale i obrázek. Jakoukoliv položku pak můžete poslat elektronickou poštou, nebo vložit do svého blogu.

blog1.png blog2.png blog3.png
Podobně jako Web Clipboard funguje i editor pro blog
Můžete napsat zcela nový článek, případně publikovat libovolný výstřižek nebo část webu

Blogování podporuje Flock na jedničku. Tedy alespoň tehdy, pokud k psaní webového deníčku používáte jednu z podporovaných služeb. Na české blogy zapomeňte, Flock si poradí pouze s Bloggerem, WordPressem a některými dalšími, u nás prakticky neznámými, službami. Na blog můžete poslat jakoukoliv označenou část webové stránky podobně jako do Web Clipboardu, samotný článek pak můžete vytvořit pomocí jednoduchého „WYSIWYG“ editoru. Blogování je tedy snadné a poměrně rychlé, nemusí se totiž načítat celá webová stránka blogovací služby.

Flock je zajímavý projekt, který přebírá vlastnosti stabilního prohlížeče Firefox 2.0. Tuzemského uživatele ale může odradit absence češtiny a důraz na globální webové služby. Na podporu českých webmailů a komunitních webových služeb tedy rovnou zapomeňte a nedočkáte se ani podpory Windows Live služeb. Ačkoliv je Flock postavený na Firefoxu, neporadí si s originálními doplňky ani skiny. Na webových stránkách Flocku ale najdete velké množství upravených rozšíření, které „Web 2.0“ prohlížeč posunou ještě o kousek dál.

Pokud vám Firefox 2.0 nebude vyhovovat, můžete vyzkoušet noční sestavení Flock 2.0, které již používá Firefox 3.0. Tato verze je však určena pouze pro testovací účely a není určena pro ostré nasazení.

Flock 1.2
Webový prohlížeč pro social networking
Zdarma
http://www.flock.com
plusy

- snadné blogování
- webové výstřižky
- ergonomie

minusy

- nelze použít české webové služby
- nekompatibilní s Firefox doplňky

fsc.jpg

Diskuze (3) Další článek: Konqueror: Velmi rychlé prkno pro linuxové surfaře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,