Flock: internetový prohlížeč budoucnosti

O prohlížeči Flock se v zákulisí internetu mluví už nějakou dobu. S označením "social browser" by se měl stát revolučním nástrojem pro práci s webovým obsahem. Ač je zatím jen ve stádiu developer preview, dává znát, že o pouhém kopírování funkcí konkurenčních produktů nemůže být ani řeč.
Kapitoly článku

Plusy / minusy
+ jednoduché blogování
+ propojení s dalšími službami
+ online oblíbené položky
+ indexing vyhledávání
- jednoduchá čtečka RSS
- není zatím určena pro běžné používání

Pokud v dnešní době mluvíme o webových prohlížečích, pak nejčastěji padají jména Firefox, Opera a Internet Explorer (resp. Maxthon založený na jádru Internet Exploreru). V brzké budoucnosti by se ale do tohoto tria mohlo vměstnat ještě jeden, dosud neznámý prvek. Je jím prohlížeč Flock, který by se alespoň podle slov jeho autorů měl stát revoluční novinkou a na jehož vývoji se právě v současné době usilovně pracuje.

Podle vývojářů prohlížeče je Flock určen pro novou generaci uživatelů, kteří se nespokojí jen s pasivním prohlížením webových stránek a prezentací. Flock by se měl stát centrem pro spolupráci mezi uživateli, blogování, sdílení fotografií a spoustu dalších online aktivit spojujících uživatele do virtuálních komunit.

Související odkazy

Slovník
cookies
developer
open source
preview
RSS
server

Flock je také zatím posledním a nejnadějnějším příkladem renesance ve vývoji webových prohlížečů. Posledním podobně nadějným projektem byla před rokem Mozilla Firefox. Ta sice ukradla Microsoftu v oblasti prohlížení webu kolem deseti procent tržního podílu, ale její rozšířenost není ani zdaleka taková, jakou očekávaly prognózy.

Firefox v jiném kabátku

Vývojáři Flocku se nijak netají s tím, že jejich produkt vychází z dnes již několikrát zmiňovaného Firefoxu. Tomu tak trochu napovídá nejen použité jádro Gecko, ale i prostředí aplikace. Všechny komponenty jsou sice přebaleny do slušivého modrého kabátku, ale pokud jste byli zvyklí na Firefox, nebude pro vás Flock, až na drobné změny, zatím prakticky žádnou změnou. Je však třeba upozornit, že testovaná verze je stále jen developer preview, takže do vydání finálního produktu se může ještě mnohé změnit.

 

Srovnání prostředí Flocku a Firefoxu

Přesto by měl být mezi Firefoxem a Flockem jeden zásadní rozdíl. Zatímco v instalačním balíčku Firefoxu najdete opravdu jen webový prohlížeč a jakými funkcemi jej vybavíte už je jen na vás, Flock by měl být už v základním balíčku dodáván s nepoužívanějšími součástmi tak, abyste nemuseli ztrácet čas jejich hledáním po internetu.

Vývojáři Flocku si také uvědomují, jakou sílu může mít na trhu přímé propojení několika vzájemně se doplňujících služeb. Zářným příkladem fungování tohoto modelu je společnost Google, jejíž služby se v drtivé většině případů doplňují a právě díky tomuto spojení často uživatelé volí jejich produkty. U Flocku jde konkrétně o propojení s několika blogovacími portály, sdílenými Oblíbenými položkami a také službou Flickr pro jednoduché ukládání a sdílení obrázků na internetu.

Oblíbené položky

Ale dost bylo prázdných slov. Pojďme se nyní podívat na to, co může současná (ač zatím stále jen vývojářská) verze nabídnout uživateli. Jednou z předních funkcí, o kterou se bude Flock opírat je sdílení dat s ostatními uživateli. Začněme u sdílení oblíbených položek. Ke sdílení vašich oblíbených stránek a serverů využívá Flock serveru del.icio.us. Po zřízení účtu na stránkách del.icio.us a následném zadání přihlašovacích hodnot do nastavení programu se budou lokálně uložené oblíbené položky automaticky synchronizovat s údaji na serveru.

 

Sdílené oblíbené * odkazy s tagem Google

Tento způsob práce se záložkami nabízí hned několik možností využití. Jednak budete mít svoje odkazy kdykoliv hned po ruce, i když zrovna nebudete sedět u svého počítače. Data uložená na serveru nejsou na prohlížeč nijak vázána, a proto není problém přistupovat k nim kdykoliv a odkudkoliv. Ke každé oblíbené položce lze přidat tzv. tag. Tag je jakási forma označení kategorie.

Pro příklad uveďme například službu Google Local. Záložce Google Local automaticky přiřadíte tag (visačku) google. Bude-li pak některý z ostatních uživatelů služby hledat všechny weby související s Googlem, stačí zadat do pole vyhledávání tag pojem "google" a během chvíle má k dispozici stovky odkazů včetně toho vašeho.

 

Zobrazení oblíbených přímo v prohlížeči * přidání nové položky

Zajímavostí je i způsob přidávání oblíbených položek do seznamu. Místo složitého procházení menu Favourites jen kliknete na ikonu hvězdy umístěnou hned vedle adresního pole. Pokud chcete k položce přidat tag nebo popisek, pak využijete buď standardní klávesové zkratky Ctrl+D nebo drobné šipky u ikony hvězdy, která otevírá nabídku dalších možností.

Rozšířený správce oblíbených

Ani správce oblíbených položek není proveden přesně ve stylu, jaký známe z ostatních webových prohlížečů. Po spuštění správce kliknutím na ikonu se třemi hvězdami se otevře „lokální webová stránka“ rozdělená na dvě části. Zatímco v levé části najdete seznam složek, v pravé pak výpis odkazů a zdrojů. Čímž už jsem tak trochu naznačil další z funkcí správce oblíbených položek.

RSS zatím jednoduché

Kromě oblíbených položek je do správce možné ukládat RSS kanály webových stránek. Správce oblíbených položek pak funguje jako jednoduchá čtečka RSS kanálů. V současné verzi dokáže čtečka pouze zobrazovat nové zprávy. Co všechno s RSS kanály dovede finální verze, na to si budeme muset ještě nějaký čas počkat.

 

Integrovaná čtečka RSS kanálů

Na přítomnost kanálu RSS vás Flock upozorní drobnou ikonkou s popiskem Feed na konci adresního řádku. Po kliknutí na ikonu se zobrazí formátovaný výpis nejnovějších zpráv, kliknutím na ikonu hvězdy pak kanál přidáte mezi oblíbené. Uložené zdroje jsou ze serveru aktualizovány každých šedesát minut s tím, že tento interval zatím není možné v nastavení programu změnit.

Uložíte-li si do oblíbených položek server s RSS kanálem, Flock automaticky vytvoří možnost zobrazit novinky na tomto serveru jako přehled zpráv vytvořených z informací v RSS. Přepnout se z tohoto zjednodušeného zobrazení do klasického pohledu můžete tlačítkem Swith to webview v pravém horním rohu okna.

Historie hledání

Součástí prohlížeče Flock je zabudovaný open source vyhledávací nástroj Clucene. Clucene, podobně jako lokální vyhledávací nástroje, částečně indexuje navštívené stránky. Do pole vyhledávání pak stačí zadat jen několik písmen častěji hledaných výrazů a automaticky generovaný seznam nabídne přehled všech vyhovujících webových stránek.

 

Seznam vyhledávacích nástrojů * zaindexované položky

Stejně jako Firefox obsahuje Flock nástroj pro vymazání všech citlivých osobních dat. Kromě zmiňované historie zaznamenané nástrojem Clucene tak z jednoho místa smažete všechna uložená hesla, formulářová pole, soubory cookies, vyrovnávací paměť a další.

Nástroj pro smazání citlivých dat


V následující kapitole si povíme více o možnostech blogování a dalších dodatkových funkcích prohlížeče

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,