Flock „Chrome“ Beta: prohlížeč se slibnou budoucností

Webový prohlížeč Flock, který utekl od Firefoxu ke Google Chromu. Nabízí podporu pro Twitter, Facebook, YouTube a Flickr. Zatím ale bez pokročilejších funkcí.
Kapitoly článku

Přestože Flock není dominantním prohlížečem, své uživatele si našel. Spojuje klasický webový prohlížeč se sociálními sítěmi. Díky propojenosti máte své přátele neustále na očích, můžete snadno reagovat na jejich zprávy a sami můžete snadno „twítovat“.

Současná stabilní verze Flocku 2.6 je postavena na platformě Mozilly, vychází tedy z webového prohlížeče Firefox. Přejímá všechny výhody Firefoxu, bohužel ale s sebou nese i jeho nevýhody. A těch z pohledu vývojářů bylo více než dost.

Již v březnu 2009 přišel zahraniční server TechCrunch s informací, že další verze Flocku bude postavena na konkurenčním Google Chrome. Spekulovalo se o tom, že vývojáři Flocku jsou frustrováni z přístupu Mozilly ke komunitě Flocku a jejím potřebám. Další zdroj tvrdil, že se vývojářům s Google Chrome lépe pracuje.

Flock dělá Firefoxu pápá

Ať už důvody byly jakékoliv, skutečnost je taková, že nová beta verze Flocku 3 využívá Google Chrome. Nezbývá nic jiného, než si položit otázku, koho by to před dvěma a půl lety napadlo.

flock/Flock - Home - Flock (4).png  flock/Facebook - Flock.png
 Flock 3.0 postavený na Google Chrome

Když se Google Chrome objevil v září roku 2008, byl to prohlížeč, který nic neuměl, tedy kromě zobrazování webů. Nabídl inovativní uživatelské prostředí a rychlé vykreslování a ještě rychlejší zpracování JavaScriptu; to ale bylo vše.

Během dvou let Google vydával nové verze jak na „běžícím pásu“, aktuálně se dostal až k Google Chrome 5.0. Poslední verze byly ve znamení doplňků, které umožní rozšířit funkci Chromu – a to jak každý uzná, dává prohlížeči zcela nový rozměr.

Změna architektury z Firefoxu na Google Chrome je zásadní krok ve vývoji Flocku. Vývojáři si musí tímto krokem být jisti více než dost, protože přechod není snadný.

Instalace Flocku je shodná s Google Chrome. Stejný instalátor, stejné možnosti. Připravte se proto na nabídku importu nastavení a záložek z ostatních nainstalovaných webových prohlížečů.

flock/Welcome to Flock.png flock/Přizpůsobit vaše nastavení.png
 Import konfigurace ihned po instalaci

Nový Flock toho zatím moc neumí

Zcela na rovinu, přechod na Google Chrome je hlavně investicí do budoucna. Teď toho Flock opravdu zase tak moc neumí, alespoň ve srovnání s předchozí verzí. Beta verze Flocku zatím zvládá základní komunikaci se sítěmi Facebook, Twitter, Flickr a YouTube.

flock/Flock - Getting Started - Flock.png flock/Welcome to Flock - Flock (3).png
 Vlevo starý Flock 2.6, vpravo nová beta verze Flocku 3.0

Flock nenabízí nástroje pro spolupráci s MySpace.com či dalšími sítěmi. Nemůžete přes prostředí prohlížeče nahrávat fotografie, chybí editor pro psaní blogů a další pokročilejší funkce z Flocku 2.6. Alespoň zatím.

To, co ale umí, zvládá dobře. Můžete psát vlastní stavové zprávy, komentovat zprávy od uživatelů Facebooku a psát jim na zeď. Máte možnost psát uživatelům zprávy, hodnotit zprávy pomocí tlačítka „Like“ a „šťouchnout“.

U Twitteru můžete twítovat, reagovat na twíty ostatních a psát přímé zprávy ostatním uživatelům. Na Facebook a Twitter navíc můžete poslat odkaz na právě zobrazené webové stránky – odkaz se samozřejmě automaticky zkrátí. Tlačítko pro poslání odkazu se nachází nalevo od řádku s internetovou adresou.

Na Flickeru můžete psát zprávy, stejně tak na YouTube. U něj navíc lze sledovat oblíbená videa.
Veškeré hlavní dění Flocku se odehrává v pravém panelu. Zobrazují se tam zprávy od uživatelů, můžete tam psát vlastní a lze si tam i nastavit, co chcete zobrazovat. Navíc Flock 3 nabízí RSS čtečku.

Stavové zprávy, které vás zajímají

V pravém panelu máte možnost zobrazovat zprávy dle jejich původu. Standardně se zobrazují zprávy od všech přátel (All Friends). Jednoduchým výběrem můžete zobrazit zprávy například z Twitteru (Twitter Friends) nebo Facebooku (Facebook Friends). V seznamu se také zobrazují všechny skupiny, jako například spolupracovníci či nejlepší přátelé.

flock/flock_prava_lista.png
 Zobrazujte si zprávy od vybraných skupin uživatelů

V nastavení máte možnost zvolit, jaké zprávy vás zajímají. Výběr se zobrazuje jen pro aktivní připojení, takže pokud jste přihlášení jen na Facebooku a Twitteru, Flock vám nabídne volby pro tyto dvě sociální sítě.

flock/flock_prava_lista_vyber.png
 Podrobné nastavení zobrazovaných zpráv

Beta verzi Flocku 3.0 můžete stahovat z naší GigaManie:

stáhnout program Flock 3.5.0 final Licence: freeware, 523 kB
Autor: Flock, Inc.
Web programu: beta.flock.com


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,