iPhone | Smartphone

Fitness data v telefonu pomáhají zhubnout. A také objasnit případy u soudu

  • Německý soud mohl objasnit závažný případ díky fitness datům v iPhonu
  • Pachatel byl usvědčen díky poloze, počtu kroků a zaznamenané intenzitě aktivity
  • V dalším případu byla použita data z fitness náramku

Telefony iPhone obsahují už od verze 5S koprocesor s označením Apple M, který se stará o kontinuální snímání pohybových dat. Díky různým senzorům tak počítá kroky, vzdálenost, rozezná typy aktivit nebo spočítá počet pater, která za den vyjdete. To je určitě dobrý pomocník třeba při hubnutí, jak ale nyní ukázal německý soud, mohou také zjednodušit objasnění případu.

Objasnění vraždy

Od loňského září řeší soud v německém Freiburgu smrt devatenáctileté studentky, která byla mrtvá nalezena v řece. Postupné vyšetřování odhalilo, že byla před smrtí znásilněna a následně její tělo odtaženo do vody. Následně byl z okruhu podezřelých obviněn pravděpodobný pachatel, k jehož usvědčení pomohla právě fitness data z jeho telefonu iPhone 6S. O případu informoval web Gizmodo.

IMG_1161.jpg
Aplikace Zdraví v iOS ukazuje počet kroků i typ sportovní aktivity

Vyšetřovatelé požádali specializovanou společnost, která umožnila přístup k datům v telefonu poté, co jej obviněný odmítnul odemknout pomocí hesla. Ve vestavěné aplikaci následně byla nalezena data z doby, kdy k činu mělo dojít. Díky nim bylo možné celý skutek zrekonstruovat a následně vyhodnotit rovněž shodu dat z této rekonstrukce a těch reálných.

V aplikaci Health na pachatelově iPhonu byly jasně zřetelné záznamy o namáhavě aktivitě společně s odhadem toho, kolik pater absolvoval. Tyto údaje se shodovaly s vyšetřovací verzí, kdy měl svoji oběť táhnout na břeh řeky a následně se vracet na původní místo. K tomu rovněž pasoval počet vykonaných kroků a odpovídala i přibližná poloha telefonu. Ta je zaznamenávána kontinuálně nicméně s mnohem menší přesností než v případě GPS.

I díky fitness údajům z telefonu tedy bude pachatel s největší pravděpodobností obviněn.

S Fitbit nelze předstírat spánek

Opačný případ řešili před dvěma lety na Floridě, kde mladá žena obvinila svého nadřízeného ze znásilnění. Policii vylíčila, že v jeho domě usnula a následně ji probudilo až obtěžování ze strany muže.

Při vyšetřování ale vyplynulo, že žena měla většinu doby na ruce i fitness náramek Fitbit, který kromě počtu kroků zaznamenává rovněž spánkovou aktivitu. Poté, co jim poskytla přihlašovací údaje mohli vyvrátit verzi, v níž mělo dojít ke znásilnění ve spánku. Nalezená fitness data totiž ukázala, že žena byla celý večer vzhůru a pohybovala se po domě. Nakonec u soudu přiznala, že si celou historku vymyslela, neboť se bála ztráty zaměstnání.

I tohle jsou možnosti nových technologií, které primárně slouží svému uživateli, ale v ojedinělých případech se mohou takto získaná data obrátit v jeho neprospěch.

Diskuze (8) Další článek: Vylaďte si zvuk: Přehrávač hudby ve Windows 10 dostal ekvalizér

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,