Fish Memory – opravdu malý USB disk

Přednedávnem jsme se v krátké bleskovce zmiňovali o novém tehdy ještě tajemném paměťovém médiu s názvem Fish Memory. Nakonec to není takové terno, ale také ne vyložený nesmysl, jedná se totiž o velmi malý USB disk.

USB disky, známé klíčenky, dnes vidíte na každém rohu, vyrábí je desítky firem v desítkách různých variací s různými možnostmi rozšiřujícími základní možnosti prostého prostoru pro uložení dat. Podobně máme k dispozici celou řadu vzájemně nekompatibilních formátů paměťových karet, kdy máte často problémy se vůbec vyznat, který z těch formátů je pro vás nejvhodnější.

No a do toho si přijde Universal Transportable Memory Association, která si vymyslí, že přijde s dalším standardem. Cíle nejsou úplně špatné, lze ale vidět několik hrozících problémů na cestě. S poukazem na to, že uživatelé beztak nerozlišují mezi paměťovými kartami a nezajímají je ani tak parametry jako spíše využitelnost, si UTMA stanovila cíle: snadné použití a univerzálnost, rychlost, malé rozměry.

Výsledkem je Fish Memory – ultrakompaktní USB 2.0 disk, který používá standardní USB konektor, ale nijak výrazně ho svými dalšími rozměry nepřevyšuje. Je prostě stejně vysoký a široký, jen o něco málo delší.

Fish Memory bude na trhu ve dvou variantách – Fish s kapacitou až 2 GB a Baby Fish s poloviční kapacitou. Podobný navíc dokonce menší USB disk nabízí firma PQI jako Intelligent Stick, ten je menší díky vypuštění kovového obdélníku na USB konektoru, je ale také nabízen v nižších kapacitách a je to proprietární řešení jedné firmy.

Fish Memory používá kovový obal konektoru, lze to ale vnímat jako ochranný prvek. Celá paměť by měla být ostatně velmi odolná a součástí příslušenství je i nacvakávací poutko pro klíčenku. Samozřejmě bez fyzického produktu v ruce těžko zjistíme jeho odolnost, nicméně výdrž v každodenním provozu měla při návrhu důležitou roli.

UTMA je poměrně jak jinak optimistická, prý již řada firem spotřební elektroniky chystá zařízení s podporou Fish Memory a první produkty uvidíme na trhu již koncem tohoto roku. Rovněž většímu rozšíření FishMemory by měla přispět jednoduchost návrhu, není to prostě žádné proprietární řešení, vše už je běžně k dispozici. Žádný dodavatel nemá výhodu vlastního formátu, kterým by mohl chránit své území, je to prostě otevřená záležitost.

Z pohledu zařízení je nutné do fotoaparátu, MP3 přehrávače či čehokoli jiného integrovat standardní USB konektor a podporu pro Mass Storage. Problémy s vyšší spotřebou USB komunikace proti jiným kartám by měly vyřešit čipsety s nižší spotřebou a USB komunikace vyladěná jen na malé energetické nároky Fish Memory.

Pro větší rozšíření jsou nutné dvě věci, přesvědčit výrobce, že použití USB pamětí má skutečně smysl a jejich produkty se budou prodávat lépe. Stejně tak přesvědčit ty výrobce, že smysl má hlavně Fish Memory. To druhé bude poněkud náročnější.

Srovnání velikostí s jinými paměťovými kartami. Je to opravdu hodně malé. Klidně si vemte do ruky USB konektor a podle horního obrázku si představte tu malou modrou část.

Samozřejmě u produktů, které jsme zvyklí brát do ruky a nosit po kapsách, jak třeba digitální fotoaparáty či MP3 přehrávače, je výměnná vestavěná USB paměť vítána. Tam bude jednoduše zanořený USB konektor, na který připojíte Fish Memory a zaklapnete krytku. Fish Memory je dostatečně malá na to, aby se vešla i do ultrakompaktních fotoaparátů. S myšlenkou USB disků si pohrává i AIWA (nyní vlastněná Sony), která chce uvést několik MP3 přehrávačů využívajících jen trochu jinak tvarovaných USB disků.

Horší to bude ale například u kapesních počítačů nebo mobilních telefonů, tedy u těch zařízení, kde jsou paměťová média využívána často pro zálohování dat. Tam totiž bude vhodnější použít standardní USB konektor, na který připojíte libovolný USB disk, ne nějaký speciální hubený rybí prst. To samé platí i u notebooků a počítačů. Web UTMA sice uvádí, že někteří výrobci nahradí disketovou mechaniku zanořeným USB konektorem pro Fish Memory, připadá mi to ale značně kontraproduktivní, když stejnou práci s většími možnostmi odvede nezanořený konektor. Cena za Fish Memory nebyla zveřejněna, nedá se ale předpokládat kvůli šancím na trhu větší rozdíl proti USB diskům se stejnou kapacitou.

Fish Memory se začne objevovat jako normální USB 2.0 disk v průběhu první poloviny roku, na předvánoční sezónu se chystají i první produkty zaměřené na použití Fish Memory. Pokud byste měli dva stejné digitální fotoaparáty, kde jedna verze jede řekněme na SD karty a druhá na USB Fish Memory, který byste si vybrali?

Diskuze (14) Další článek: EEye: čekáme na další opravy Internet Exploreru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,