First Tuesday je na prodej

Firmu, která vlastní licenci na stejnojmenná celosvětová setkání internetových podnikatelů, chtějí koupit lokální pronajímatelé značky.
First Tuesday Ltd. je britská firma, která vlastní licenci na stejnojmenná setkání internetových podnikatelů a investorů. Značku pronajímá po celém světě několika desítkám lokálních partnerů, jejichž akce navštěvují stovky tisíc účastníků. Celosvětově se síť First Tuesday chlubí 200 000 registrovanými účastníky, její česká větev udává tohle číslo na 2 600.

First Tuesday Ltd., tedy poskytovatel licencí, prochází složitým obdobím. To je do jisté míry způsobeno změnou situace na trhu technologických a internetových společností, dalším důvodem potíží jsou pak problémy mateřské firmy Yazam. Yazam se chtěl firmy zbavit za částku minimálně 3,1 mil. eur. Tolik totiž za First Tuesday zaplatil v polovině minulého roku v hotovosti (zbytek transakce, která byla větší, proběhnul v akciích).

Zhruba 200 lokálních větví First Tuesday si zvolilo 11 reprezentantů; v jejich čele stojí Steve Carlson z First Tuesday Budapest. 15. února oznámili, že se dohodli s Yazamem na odkoupení firmy First Tuesday Ltd. Došlo zatím k podpisu smlouvy o budoucí smlouvě.

Ve společném prohlášení zástupci sítě i firmy uvedli jako hodnotu transakce spíše menší sedmimístnou částku v dolarech, tedy blízko oněm 3,1 milionu eur. Zdá se, že budoucnost First Tuesday je jistá, podrobnosti transakce však zatím nebyly oznámeny. Zatím ani není známo, jakým způsobem se lokální pobočky o vlastnictví podělí.

Nyní dosahují všechny pobočky dohromady měsíčního obratu kolem milionu dolarů. Zda má jít o podnikání generující zisk, záleží vždy na rozhodnutí lokálních provozovatelů. Ve větších městech není problém zisku dosahovat, v mnoha menších místech ale First Tuesday působí spíše jako nezisková společenská a vzdělávací organizace.

First Tuesday CZ je nezávislou součástí sítě, která funguje na základě vydané licence. Licenci pro Českou republiku vlastní dva hlavní pořadatelé setkání: Vlastimil Veselý z VUT Brno a Ondřej Bartoš z pražské konzultační a konferenční společnosti Credo, oba jako fyzické osoby.

Za tři hlavní funkce, které bude české First Tuesday plnit, považují jeho čeští provozovatelé budování komunity (tedy vytvoření platformy pro pravidelné setkávání a udržování profesionálních i osobních vztahů), vzdělávací funkci (pořádání seminářů, konferencí a panelů) a funkci poradenskou a zprostředkovací (stát se uznávaným zdrojem informací o internetovém podnikání a zprostředkovatelem kontaktů mezi podnikateli a investory, potenciálními partnery, apod.).

Březnový e-biz tiskne rozsáhlou reportáž o First Tuesday, tématem jsou také fúze a akvizice v české „nové ekonomice“ za poslední rok. Představujeme seznam českého Internetu: kdo jsou nejvlivnější podnikatelé, experti a novináři? Časopis je v prodeji od 2. března 2001.

Váš názor Další článek: FireWire se přiblížil notebookům

Témata článku: , , , , , , , , , , ,