Firmě Sony se daří a PlayStation 2 válí

První vzestup zisku za několik let, peníze začínají přinášet herní konzole, ale i osobní počítače Vaio.
Zatímco výrobci počítačů a telekomunikačního vybavení zažívají nejhorší časy za několik let, Sony se raduje. Firma samozřejmě dosahuje dlouhodobého zisku, ale v poslední tři roky jí mírně klesal, i když si stále hoví na vysokých hodnotách okolo dvou miliard dolarů ročně. Za finanční rok 2000 (končící v březnu 2001) Sony ohlásila zisk ve výši 1,8 miliardy, o procento více než před rokem – sice se to nezdá, ale je to důvod k radosti.

Musíme totiž brát v úvahu vysoké investice do PlayStation 2, které částečně spadají do tohoto roku; příliv peněz z prodejů PS/2 do něj samozřejmě spadá také, ale hlavní žně firmu teprve čekají – prvotní investice už jsou za ní, PS/2 se prodává jako na běžícím pásu a ještě rok nebo dva se bude prodávat. Minulý rok byl totiž zatížen celkovou ztrátou z divize herních konzolí ve výši 411 mil. dolarů, ale podle informací Sony už nyní PS/2 jen a jen vyrábí peníze. Současně se musí brát v úvahu světová ekonomická situace – když všichni ostatní klesají, propouštějí či dokonce ohlašují ztráty místo zisku, je vzestup profitu, i o procentíčko, skvělým výsledkem. Nakumulované ztráty herní divize byly totiž vyváženy výbornými prodeji a zisky divize osobních počítačů Vaio a digiťáků CyberShot. Dobře se samozřejmě daří i divizi audio/video, ale to je pro Sony „business as usual“, ve kterém se nic moc neděje.

Pro letošní fiskální rok si proto firma troufá na výrazné polepšení: profit 2,4 miliardy při obratu 64,4 mld. Sony bude nadále útočit na počítačové frontě a pomalu by se měla řadit k počítačovým firmám – respektive, firmy z počítačové branže a spotřební elektroniky by měly spadat do jedné kategorie, protože si navzájem lezou stále více do zelí. Sony se chce dostat mezi lídry v mobilních telefonech díky své dceři, společné firmě s Ericssonem; chce nadále posilovat v osobních počítačích (stále se divíme, proč se Vaio intenzivně neprodává také u nás, jsou to „Macintoshe pécéčkovského světa“), chce dále postupovat na poli digitálních fotoaparátů, přehrávačů digitální hudby a v kapesních počítačích. Firmy, jako je Compaq, Dell nebo HP, tak mají nového, velice nebezpečného soupeře.

Diskuze (1) Další článek: Nové doplňky Office na webu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,