Firma PCTEL podporuje V.92 pro modemy

21. července 2000
Computer 13/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Firma PCTEL oznámila podporu V.92 protokolu pro modemy.
Firma PCTEL se stala druhou, která podporuje tento přicházející modulační protokol pro dial-up modemy. Před nedávnem oznámila podporu protokolu V.92 rovněž firma Motorola. Zmínky o podpoře protokolu jsou patrné i od firem Texas Instruments, Cisco či Conextant.

Nový firmware pro modemy bude k dispozici v průběhu září tohoto roku poté, co International Telecommunications Union (ITU) oznámí konečnou verzi tohoto protokolu.

Nový protokol by měl mít vyšší přenosovou rychlost od uživatele. Dosavadní 33,6 Kb/s by se měla zvýšit na 44 Kb/s. Další novinkou má být možnost simultánního přenosu hlasu i dat jednou linkou jako zásadní změna vedle mnoha detailních vylepšení stávajícího protokolu V.90. Tímto protokolem jsou dnes vybaveny všechny prodávané modemy s rychlostí 56 Kb/s.

Firma PCTEL se sídlem ve městě Milpitas v Kalifornii byla založena v březnu roku 1994. Je zaměřena na výrobu čipů a dalších produktů v oblasti modemových spojení i jiných typů komunikace.

Živě komentuje: Že by se s podporou V.92 protokolu roztrhl pytel, to se zrovna říci nedá. Výrobci podporu oznamují pomalu, jeden po druhém. Důležité je, že tuto podporu vůbec oznamují, navíc ještě před uvedením konečné verze tohoto protokolu. Jedná se o výrobce a modemy, kde je možné změnou firmware (obslužného programu přímo v modemu) změnit i protokol. Tam, kde to nejde, se musí změny provést přímo v konstrukci čipu modemu, což bohužel neprovede změny u již vyrobených modemů.

Podporu V.92 protokolu očekávám i u dalších výrobců, kteří podporu sice ještě neohlásili, ale jejich modemy jsou schopné bez problémů absolvovat rozšíření o V.92 protokol novým firmwarem. Mám na mysli U.S.Robotics a modemy Courier, Zypcom a další. Změnu protokolu mohou úspěšně absolvovat jak zmíněné drahé modemy, tak naopak nejlevnější z kategorie soft modemů. Na bližší informace si však musíme počkat až na ITU-T a jejich zveřejnění konečné verze V.92, které odstartuje vlnu změn z V.90 na V.92.

Že jste o firmě PCTEL ještě neslyšeli? Inu není divu, protože je zaměřena na OEM partnerství. Může být, že jejich součástky používáte, i když modemu jako celku říkáte jinak – jménem firmy, která pro výrobu svého modemu použila součástky právě od PCTELu.

Váš názor Další článek: Computer 13/00

Témata článku: , , , , , , , , ,