Fireworks 2: webeditor pro web

Pohled na grafický editor Macromedia Fireworks 2.
Martin Vlach: S rozvojem Internetu, jeho masovým rozšířením a proniknutím mezi lidi především formou webových stránek, vznikla v grafickém světě i nová odnož počítačové grafiky – grafika webová. Klasické grafické editory jsou však pro tvorbu webové grafiky nevhodné.

Webeditor pro web
Uvedené požadavky se snaží řešit grafický editor Macromedia Fireworks (vektorový i bitmapový současně), primárně určený pro tvorbu webové grafiky. Tomu je maximálně přizpůsobena jak struktura vytvářeného dokumentu, tak i některé speciální vlastnosti editačních nástrojů a funkce v nabídce.

Koncepce dokumentu je taková, že každý vytvořený prvek se neustále chová jako nezávislý objekt tak, jak jsme tomu zvyklí spíše z vektorových editorů. To znamená, že s těmito objekty můžeme libovolně pohybovat, měnit jejich rozměry a tvary, seskupovat je, skládat jeden přes druhý, kombinovat je atd. Každému takovému prvku pak můžeme pomocí nástrojových panelů přiřazovat různé atributy, jako je obrys, výplň, průhlednost, způsob interakce s dalšími objekty, efekty (stín, zkosení hran, reliéf).
Navíc existuje možnost uložit všechna tato nastavení jako styl, který lze později na další objekty použít pouhým dvojitým klepnutím myši. Řada efektních stylů je již předdefinována a je součástí instalace. Jelikož se i text v tomto programu tváří jako grafický objekt, lze styly použít i na něj a vytvářet zajímavé nadpisy, popisy tlačítek apod.

Správnou barevnost lze zajistit zapnutím tzv. web-safe palety barev. Program vám pak nabízí pouze ty barvy, které se na monitoru vždy zobrazí čistě.

Papír je statický, Internet nikoliv
Webová stránka není jen statická grafika. Je třeba například zajistit různá propojení mezi jednotlivými stránkami. Danému objektu je nutné přiřadit další vlastnost – odkaz. Ani tato funkce zde nechybí, navíc je umocněna možností tvorby tzv. klikací mapy (image map). Představme si ji jako „neviditelné“ objekty libovolného tvaru a velikosti, které lze libovolně rozmístit na stránku a přiřadit jim odkaz. Tuto mapu lze pak podložit grafickým objektem a klikáním na různé části dojde k směrování na různá místa na webu.

K dalším šikovným funkcím Macromedia Fireworks je možnost tvorby jednoduchých animací objektů nebo přidání efektů pomocí JavaScriptů.

S grafikou do světa
Důležité je také umět vytvořené dílo správně vyexportovat. K tomu slouží jednak nástroj pro rozřezání grafiky na jednotlivé části, které budou uloženy jako jednotlivé soubory, a dále pak funkce pro export obrázků (včetně průvodce) s možností nastavení parametrů komprese pro různé datové formáty (především JPEG, GIF a PNG) – to vše včetně okamžitého náhledu.

Pokud se zabýváte grafikou a uvažujete o tvorbě vlastních webových stránek, lze tento program jedině doporučit. Z toho mála, co zatím současný trh na tomto poli nabízí, patří ohňostroje od Macromedia k tomu lepšímu. Vlastní tvorba grafiky je velice přehledná, takže do programu velice rychle zapadne i laik.

Problémy mohou nastat snad jedině při samotném finálním exportu, kde mi program připadal vzhledem k množství funkcí poněkud nepřehledný. Chyběla mi také rychlá možnost jednoduchého automatického exportu do HTML včetně jednotlivých obrázků, scriptů a odkazů.

grafický editor pro web
Macromedia
Fireworks 2
Zdroj: Digital Media, Olomouc
Telefon: (068) 54 17 910
Cena: 9 574 Kč bez DPH
10 053 Kč vč. DPH
Parametry: objektové pojetí, množství stylů, optimalizace velikosti obrázků a barev
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Otravuje vás směrování všeho do Dokumentů?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,