Firefox ztráci pozici inovátora, zachrání ho Mozilla Labs?

Kde jsou ty doby, kdy byl Firefox nejpokrokovější prohlížeč na trhu. Dnes jej frekvencí novinek i rychlostí jádra předčí Opera i Chrome a snaží se i Microsoft se svým IE9.

Mozilla v posledních letech tak trochu usnula na vavřínech. Celé to vlastně začalo už před dvěma lety s příchodem verze 3.0 , která toho nakonec přinesla mnohem méně, než co si slibovala komunita. Evergreenem je pak magická čtvrtá generace, o které se sice už mluví také roky, ale ostatní hráči na trhu namísto slov činí skutky, zrychlují své prohlížeče a zkouší nové technologie.

V mezidobí Google uvolnil svůj Chrome (podzim 2008), který povážlivě ukusuje další a další procenta trhu a zapracovala také norská Opera, která během roku prošla skutečně velmi výraznou proměnou uživatelského prostředí i jádra. A Firefox? Podle zlých jazyků přešlapuje na místě a jeho prestiž inovátora je už časem poněkud zaprášená. Synonymem technologické inovace dnes není, nebo alespoň přišel o tento mediální obraz – nálepku.

Osobně nad Firefoxem rozhodně nelámu hůl, i když i mě postupem času zlákala konkurence. Pokud ale atraktivní novinky alespoň čtyřikrát do roka nemůže přinést samotný prohlížeč, je tu naštěstí alespoň záchrana v podobě Mozilla Labs – technologického inkubátoru pandy červené, kde se vaří nové speciality. Snad.

personas.png
Personas skiny ve Firefoxu, i to je produkt Mozilla Labs

Některé z těchto specialit se už nominovaly do nových sestavení Firefoxu. Zářným příkladem budiž třeba Personas, který prohlížeč získal loni na podzim. Personal umí měnit design prohlížeče bez potřeby agresivních skinů, v praxi se tedy vlastně změní jen pozadí programu – tapeta – a případně i barevný nádech několika prvků. Personas tak trochu připomíná skiny pro Chrome, i když správně by to pořadí mělo být opačné, neboť Personas je služebně starší.

Firefox Sync

Další letitý projekt se jmenoval Wave. Dnes se jmenuje Wave Sync – nebo ještě jednodušeji Firefox Sync. Svého času dokázal synchronizovat záložky a další nastavení prohlížeče, snadno jste si tedy mohli synchronizovat třeba dva Firefoxy, jeden doma a druhý v práci. Druhou výhodou byla snadná obnova prohlížeče třeba po instalaci čerstvého operačního systému. Pak ale vývojáři Wave uzamkli pro nové registrace a trvalo docela dlouhou dobu, než jej uvolnili do ostrého provozu. Dnes jej najdete v katalogu doplňků a poradí si se synchronizací záložek, hesel, nastavení, historie a otevřených panelů. Určitě patří k těm nejzdařilejším počinům Mozilla Labs. Pokud bych měl být ale kritický, musel bych připomenout, že stejnou synchronizaci dnes nabízí jak Opera, tak Chrome a to nativně bez potřeby dodatečných instalací.

sync1.png  sync2.png
Nastavení Firefox Sync

Contacts

Dalším experimentálním XPI doplňkem je aplikace Contacts. Ačkoliv je ve velmi raném vývoji, můžete si ji do Firefoxu bez problému nainstalovat už dnes. A k čemu to bude dobré? Do aplikace si napojíte své „cloudové“ adresáře kontaktů z Facebooku, Twitteru, Gmailu, LinkedInu nebo adresáře na počítači (zatím chybí) a budete je moci spravovat na jednom místě. Contacts má ale pochopitelně trošku větší ambice. Chce posloužit jako databáze pro nejrůznější webové služby. Až se tedy budete příště registrovat na služby jako Facebook, které vám nabídnou vyhledání přátel třeba podle kontaktů na Gmailu (či jiném známém webmailu), mohly by vám nabídnout i prohledání přátel právě skrze „superadresář“ Contacts ve vašem Firefoxu.

contacts.png  contacts2.png
První spuštění Contacts a příklad využití – webový formulář si načte kontakty z databáze Contacts

Jetpack

A teď už se dostáváme do krajiny skutečných experimentů, které zatím ještě spíše nefungují, než fungují – nebo možná lépe řečeno, se stále rodí v bolestech. Prvním příkladem je Jetpack SDK. Jedná se o balík nástrojů, pomocí kterých chce Mozilla umožnit vývoj doplňků pro Firefox i těm, kteří zrovna nevládnou jazyku XUL, pokročilejším technikám Javascriptu a klasickém programování. Filozofie zní zhruba tak, že Jetpack doplňky by měl být schopen vytvářet každý, kdo rozumí HTML, CSS a Javascriptu.

jetpac.png

Raindrop

Pomalu stárne také experiment Raindrop. Práce na něm začala už před rokem, k dispozici je ale stále především pro otrlejší geeky, kteří rozumí zdrojovému kódu, právě ten totiž dostanete. Z důvodu nedostatku praktických zkušeností se o Raindropu ani moc neví. Autoři slibují zcela nový přístup k informacím a komunikaci a média projekt často srovnávají s Google Wave. Raindrop by v každém případě měl představovat jakýsi agregátor všech diskuzí ať už z Twitteru, nebo Facebooku na jednom místě.

raindrop.png
Projekt komunikačního a informačního inkubátoru Raindrop

Bespin

O Bespinu jsme na Živě.cz také psali a také je to už více než rok. Se samotným prohlížečem Firefox nesouvisí, jedná se totiž o webový editor kódu, jehož schopnosti lze rozšiřovat pomocí javascriptových knihoven.Vyzkoušet si ho můžete na testovacím serveru Mozilly, ta nicméně počítá s tím, že programátoři použijí jeho „embedded“ verzi, kterou si mohou vložit do svých stránek a na své weby.

bespin.png
Webový editor kódu Bespin

Prism

A to je vlastně vše. Pak už je tu jen letitý Prism, o kterém jsem psal na počátku roku 2008 a který umí webovou aplikaci spouštět v samostatném okně a vytvoří pro ni i zástupce na ploše. Takový webmail pak vypadá skoro jako skutečná desktopová aplikace. Před dvěma lety byl Prism poměrně nový koncept, dnes ale stejnou funkčnost nabízí i další hráči – typicky opět Chrome od Googlu.

prism1.png  gmail.png
Nastavení Prism „aplikace“ a výsledek

Laboratoř Mozilly tedy nadále žije a staré projekty doplnily především zajímavé experimenty Raindrop, Jetpack a snad i Contacts. Otázkou zůstává, jestli se v nich najdou nejen techničtí hračičkou (rozumějte geekové), ale i běžní smrtelníci, kteří dnes z celé laboratoře ocení skutečně snad jen výborný Sync, Personas a Prism.

Firefox si to zaslouží, stále je to legenda a pomalu jednička na trhu, punc technologického inovátora už ale ztratil. Pokud bude o svých snech, přepracovaném uživatelském rozhraní Firefoxu a rychlejším jádře pouze mluvit (poslední dva roky), získá nálepku, kterou se doposud honosil někdo jiný. Znáte ho všichni, na mysli mám totiž konzervativní Internet Explorer.

Diskuze (68) Další článek: Finální Firefox 3.6.4: oddělený běh modulů a stovky oprav

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,