Prohlížeče | Bezpečnost | Firefox

Firefox zavede novou technologii Fission. Mohla by se negativně podepsat na jeho spotřebě RAM

Google v Chromu 67 ve výchozím stavu aktivoval bezpečnostní technologii Site Isolation, která se podepsala na vyšší spotřebě RAM. Poskočila o 10-13 %. Nyní se k podobnému kroku chystá i Firefox.

Mozilla svoji verzi říká Project Fission, ve své podstatě ale funguje identicky. Každá webová doména má oddělený běh a vykreslování, takže se snižuje riziko, že malware z jednoho webu napadne druhý – třeba v HTML prvku IFRAME. Pokud nyní bude obsah v IFRAME pocházet z odlišné domény, prohlížeč jej zpracuje v odděleném procesu než je proces samotné hlavní stránky.

Problém spočívá v tom, že průměrný prohlížeč s hromadou otevřených panelů v nichž jsou weby s ještě větší hromadou iframů, vyžaduje k efektivnímu chodu podobné izolace tím pádem okolo stovky procesů. A pokud každý proces už z principu zabírá v paměti nějaké množství RAM, dohromady to může být obrovský balík.

df1b473b-7cd9-4d1a-ae3a-c0455a70a056
Mozilla Firefox

Uživatelé pak pochopitelně nadávají, že jim prohlížeč zbaštil celou RAM a bezpečnostní důvody a apel na to, ať si pořídí více fyzické RAM, mnozí z nich nezkousnou. Mozilla se toho chce vyvarovat, a tak slibuje, že Fission nasadí až ve chvíli, kdy stáhne spotřebu RAM na jeden proces na co nejnižší mez.

I tak se ale zdá, že jsou současné moderní prohlížeče už na hranici technologických možností a spotřeba RAM jednoduše není doklad špatných programátorů, ale důsledek toho, že se dnes webový prohlížeč svou složitostí a šíří záběru podobá spíše desktopovému operačnímu systému.

Pokud má být surfování a obrana před stále sofistikovanějším malwarem účinná, jiná možnost aktuálně není a počítač se 4 GB RAM jednoduše zastaral. 8 GB a svižná SSD jednotka je tedy dnešní základ a měli by na to pamatovat zejména ti, kteří plánují nákup nového a levného laptopu.

Diskuze (65) Další článek: Dokud autonomní vůz nepochopí chodce, nemůže řídit. Startup už vyvíjí řešení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,