Firefox zatápí Exploreru, jeho obliba stále roste

V Česku má 36,9% uživatelů Firefox a s nástupem nové verze se tento podíl může ještě zvýšit. Nebo si z koláče ukousne víc Opera?

Nový internetový prohlížeč od Microsoftu trochu zbrzdil postupné rozšiřování Firefoxu. Ten však neztrácí na oblibě a oslovuje stále nové uživatele. Prokazují to čísla analytické společnosti XiTi, která zveřejnila výsledky průzkumu mezi evropskými uživateli internetu.

Více než třetina Čechů používá Firefox

Podíl Firefoxu mezi internetovými prohlížeči používanými na evropských počítačích vzrostl meziročně o 6%. Letos v září byl stanoven na 27,7 %. Této hodnoty už však dosáhl v červnu a od té doby stagnuje. V srpnu byl dokonce zaznamenán malý propad, nicméně v září byl opět vyrovnán. Doba nejbouřlivějšího rozšiřování Firefoxu už je za námi a ukazuje se, že vedle nového Internet Exploreru a Opery to bude mít těžké.

Firefox_01.png
Evropský trend podílu Firefoxu mezi internetovými prohlížeči 

V Česku je Firefox ještě oblíbenější než udávaný celoevropský průměr, používá ho 36,9% uživatelů. Ještě větší má Firefox podíl na Slovensku (40,6%) a v Polsku (41,1%). Jedničkou v tomto měření je tradičně Finsko, kde už Firefox používá téměř polovina uživatelů internetu, konkrétně 45,4%. Na Finsko se začíná dotahovat Slovinsko s podílem 41,5%.

Ve střední Evropě je Firefox celkem silný a podíl s jistotou překračuje jednu třetinu. Celoevropský průměr nejvíce kazí Velká Británie, kde se Firefox moc neujal a používá ho zde pouze 15,5% uživatelů. Také ve Španělsku, Portugalsku a Itálii to není žádní sláva, pouze kolem dvaceti procent.

Poslední trend měřený na přelomu srpna a září ukazuje, že nejvíce nových uživatelů získal Firefox v Dánsku. Podíl vzrostl o 2,4%, což znamená nárůst o 15%. Naopak v Bulharsku je nejvíce uživatelů, kteří Firefox přestali používat.

Kde je Opera?

Evropa je v kontinentálním měřítku na druhém místě, co se podílu Firefoxu mezi uživateli internetu týče. První příčku obsadila Austrálie a přilehlé státy, kde tento prohlížeč používá 30,3% uživatelů. Podíl se postupně zvyšuje v Severní i Jižní Americe. Na obou kontinentech vrostl podíl od března letošního roku o více než čtyři procenta. V Severní Americe nyní Firefox používá 20,4% uživatelů, v Jižní 18,6%. Afrika a Asie mají lehce přes 15% takových uživatelů.

Firefox_02.png 
Podíl Firefoxu mezi uživateli internetu na jednotlivých kontinentech

A co jiné internetové prohlížeče? Dost se v poslední době mluví o Opeře, nicméně ta si z celkového koláče ukrajuje pouze malý podíl uživatelů. Konkrétně 3,4%. Starý známý Netscape spadl na zanedbatelných 0,3% a lépe je na tom prohlížeč Safari od Applu se svými 1,8%. Jedničkou je samozřejmě Internet Explorer, který používají dvě třetiny uživatelů internetu (66,6%).

Ať už používáme jakýkoli prohlížeč, přibližně v 58% případech navštívíme po spuštění více než jednu stránku a prohlížením strávíme průměrně devět minut na jedno spuštění prohlížeče.

Velké rozšíření Firefoxu bylo ve své době důsledkem pádných argumentů jeho tvůrců a zastánců, kteří poukazovali na chabé možnosti Internet Exploreru. Firefox nabídl nové funkce a velká knihovna doplňků umožňuje přizpůsobit si prohlížeč přesně podle svých požadavků. Microsoft některé nápady aplikoval u svého nového Internet Exploreru 7 a také se snaží o rozvoj doplňkových aplikací pro svůj prohlížeč. Firefox má ale stále navrch a v netrpělivě očekávané verzi 3 pravděpodobně opět udělá z Internet Exploreru jen „chudého příbuzného“. To by mohlo nastartovat další zvyšování podílu Firefoxu mezi uživateli. Nesmíme ale zapomínat ani na Operu, o které je v poslední době také hodně slyšet.

Zdroj: Xiti Monitor

Diskuze (240) Další článek: Noctua NF-P12: vítr do skříně levně a tiše

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,