Firefox v roce 2010: verze 3.6 v lednu, 4.0 do konce roku

Tak už je definitivně jasné, jak to vidí Mozilla s Firefoxem příští rok, tj. 2010. Finálního Firefoxu 3.6 bychom se měli dočkat hned začátkem roku, pravděpodobně už v lednu. Přinese lepší podporu pro operační systém Microsoft Windows 7, efektnější přepínání panelů a například možnosti pro změnu vzhledu nástrojových lišt. Více se o nové verzi dočtete v našem článku Nový Firefox 3.6: hutný předkrm.

Na konci prvního čtvrtletí, tj. březen 2010, se má objevit Firefox 3.7, možná bude označený jako 3.6.2. Jeho hlavní novinkou bude oddělení pluginů do samostatných procesů. Pokud tedy spadne například Flash, stabilitu prohlížeče to nijak neovlivní. Kromě toho má nabídnout rychlejší start prohlížeče a upravenou aktualizaci.

Než se přehoupne rok 2010 do druhé poloviny, tak se setkáme s ukázkovou verzí Firefoxu 4.0, už teď je jasné, už bude kolem této verze velký rozruch. Ač Firefox 4.0 slibuje vývojářské nástroje nebo Weave, jeho největší změnou bude zcela přepracované uživatelské prostředí. Finální verze by se měla objevit do konce roku 2010.

Firefox se vzhledem bude podobat webovému prohlížeči Google Chrome nebo Internet Explorer 8. Ani Opera nezůstane pozadu. Opera ve verzi 10.50 se také připojí k úpravám vzhledu a navíc slibuje nejrychlejší JavaScript. Do toho se ještě objeví Google Chrome 4.0. Rok 2010 bude na webové prohlížeče skutečně vydatný, ostatně, stejně jako rok letošní.

Diskuze (10) Další článek: Nejlepší videa na Živě: Koloušek, Rapidshare, ION

Témata článku: , , , , , , , , , , ,