Firefox | Avast | Doplňky do prohlížeče | AVG

Firefox stáhl doplňky Avastu a AVG. Měly sbírat příliš mnoho osobních dat

Celkem čtyři doplňky z produkce českých antivirových firem se v uplynulém týdnu rozhodl stáhnout ze svého obchodu Firefox. Reagoval tak na informace, že v nepřiměřené míře shromažďovaly data o uživatelích a jejich historii prohlížení. Zásah se týká rozšíření Avast Online Security, AVG Online Security, Avast SafePrice a AVG SafePrice. Ke stejnému opatření přistoupila i Opera. 

První dva zmíněné doplňky slouží za běžných okolností k upozorňování na podezřelé stránky, které mohou obsahovat škodlivé kódy. Další dva mají využití při internetovém nakupování, pomáhají s porovnáváním cen, vyhledávání slevových kódů apod. 

Příliš mnoho dat

Podezření, že všechny čtyři doplňky shromažďují o lidech příliš mnoho dat, vyslovil poprvé na konci října tvůrce AdBlock Plus Wladimir Palant. Podle něj doplňky sbíraly informace dalece nad rámec toho, co ke své činnosti potřebovaly. Podrobné informace o navštívených stránkách, zakliknutých odkazech či otevřených záložkách se přitom odesílaly na servery Avastu. Shromažďování těchto dat přitom pravidla Mozilly vysloveně zakazují.

I když své poznatky Palant publikoval před déle jak měsícem, hlášení Mozille a dalším prohlížečům podal až 2. prosince. Z Firefoxu doplňky zmizely do 24 hodin, to samé udělala i Opera. Jediný Chrome zatím nezareagoval, v době psaní textu byla rozšíření stále volně dostupná ke stažení, byť porušují i pravidla Googlu. 

Je pochopitelné, že pro antivirovou společnost jsou data o tom, jak uživatelé procházejí weby a jak se na nich chovají, velmi cenná. Díky tomu pak mohou lépe odhalovat anomálie způsobené škodlivým softwarem. Ovšem detailní historie navštívených stránek může vytvářet velmi podrobný osobnostní profil, který lze snadno spojit i s konkrétním člověkem. Taková data už by byla velmi cenná a zneužitelná. Není sice prokázáno, že by Avast něco takového dělal, ale jsou to právě ty důvody, proč sběr takto podrobných dat Mozilla, ale o Opera či Google, v rámci doplňků zakazují. 

Brzy by měly být zpět. Opravené

„Avast spolupracuje s Mozillou na vyřešení tohoto problému. Prostřednictvím obchodu Mozilla nabízíme rozšíření prohlížeče Avast Online Security a SafePrice již řadu let. Mozilla nedávno aktualizovala své obchodní podmínky a my s ní nyní spolupracujeme na nezbytných úpravách našich rozšíření tak, aby odpovídaly novým požadavkům,“ vysvětlila nám Dominika Kalašová z české centrály Avastu. 

„Rozšíření Avast Online Security je bezpečnostní nástroj, který chrání uživatele na internetu, kromě jiného před infikovanými weby a phishingovými útoky. Aby tato služba fungovala správně, je nezbytné, aby mohla shromažďovat historii adres URL. Avast to však provádí bez shromažďování či ukládání identifikačních údajů uživatele,“ vysvětluje Avast důvody, proč ke sběru dat docházelo. 

Doplňky by se nicméně měly v nabídce brzy opět objevit. „Již jsme některé nové požadavky Mozilly implementovali a vydáme další aktualizované verze, které budou s těmito požadavky plně kompatibilní a transparentní. Ty budou brzy k dispozici jako obvykle v obchodě Mozilla,“ sdělila redakci Živě Dominika Kalašová.

Firefox už nebude zobrazovat otravná povolení k oznámení:

Diskuze (12) Další článek: Jak bude vypadat výzkum exoplanet: V roce 2050 bychom jich měli znát až 100 miliónů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,