Firefox stabilně na vzestupu: u jakého procenta se začne Microsoft bát?

Možná už začal. A možná taky ne – podle poslední studie totiž růst Firefoxu zpomalil, jak se segment „early adopters“ zaplnil, a mlčící většině je jedno, čím se na internet dívá.

Související odkazy

Slovník
browser
platforma
utilita
W3C

Dle výzkumníků z WebSideStory poklesl poprvé od konce roku 2001 podíl Microsoft Internet Exploreru pod 90 %, konkrétně na 89,85 %, pokud se započítají všechny platformy, a na 92,2 %, pokud se počítá jen platforma Windows. Může za to pochopitelně Firefox, který dnes má (v USA) podíl 5,69 %, zatímco všichni ostatní klesají – jiné prohlížeče na základě Mozilly mají 2,47 % (nejméně za poslední tři roky) a Opera rovněž vyklízí svůj i tak miniaturní tržní podíl (0,18 %).

Určitě existují v prohlížečích velké regionální rozdíly a zejména obrovské rozdíly mezi jednotlivými weby (srovnej „root.cz“ vs. „seznam.cz“), ale průzkum WebSideStory je zřejmě nejmasivnějším, s nejmenší statistickou chybou.

Strach je na místě

Má se Microsoft začít bát? Na vzestupu Firefoxu je pozoruhodná jedna věc – ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by si tento prohlížeč pořídil a vyjádřil nespokojenost, nečetl jsem jedinou recenzi, která by se neblížila nadšenému obdivu. Kdo má Firefox, říká, že od té doby neměl na počítači jedinou „breberku“, ti pokročilejší si zase chválí různé utilitky (kterými si Firefox směle zaplevelí a mají jej pak 5x pomalejší než MSIE… to jen na okraj).

Jistě, jeden důvod pro chválu prohlížeče Firefox lze najít v tom, že MSIE nám beze změny vládl tak dlouho, že uživatelé volají po změně už z principu. Ale bezpečnost, vylepšená funkcionalita a plug-ins jsou „svatou trojicí“ velice silných a nezpochybnitelných argumentů pro tento browser.

Microsoft by se měl bát, a zdá se, že určité obavy projevuje: však také ohlásil po dlouhé době vylepšenou verzi MSIE. Zřejmě se ale nemusí bát až tak moc, a to ze dvou důvodů:

  • tempo vzestupu tržního podílu Firefoxu se zpomalilo
  • prohlížeč působí v silně standardizovaném světě, a tudíž i on musí standardy dodržovat; je tedy víceméně jedno, z jaké autorské dílny který prohlížeč pochází.

Těžko se prosazuje u běžných uživatelů

WebSideStory poznamenává, že se tempo růstu tržního podílu Firefoxu citelně zpomaluje. Firma sleduje tržní podíly v šestitýdenních intervalech, a zatímco po uvedení první ostré verze stoupl FF o 34 % za šest týdnů, poté – v dalším šestinedělí – pouze o 22 % a v následujícím období už jen o 15 %.

Stále je to však rychlý růst – pokud si vezmeme do ruky kalkulačku, zjistíme, že při dodržení tohoto tempa růstu dosáhne Firefox během necelých tří let tržního podílu 93 % a o další měsíc později je na stovce. Nicméně, když bychom si vytvořili (tady už kalkulačka stačit nebude…) klouzavý průměr z klesajícího tempa růstu, uvidíme, že se brzy ustálí na nějakých 6-7 % a dál už neporoste.

Analytici z WebSideStory zdůvodňují zpomalení tím, že tzv. early adopters („ti, kteří musí mít všechno jako první“) se už vyčerpali, že Firefoxe mají a nástup u ostatních uživatelů jde ztuha. Mají zřejmě pravdu v tom, že nadšené recenze v odborných počítačových časopisech se k „mlčící většině“, které je jedno, na co klikne (hlavně že se něco děje), nedostanou… Musíme ovšem dodat, že zatím uběhla velice krátká doba na hodnocení postupu Firefoxu – možná bude za šest týdnů vše vypadat zase úplně jinak.

Nestojí ani korunu

Druhým faktorem je klesající význam prohlížeče coby mocenské aplikace. Především, prohlížeč je zdarma, a je už zbytečné diskutovat o tom, že „zdarma není, protože jej máte v ceně Windows“. Už tím, že Firefox (i Mozilla atd.) zdarma je, definuje trh cenu prohlížeče, a ta se jednou provždy rovná nule.

Prohlížeč je sice typickou killer app, programem, který otevřel obrovský, nový svět internetu, ale jeho vývoj je – naštěstí – určován silnými, tj. uznávanými standardy sdružení W3C. Avšak nebylo tomu tak vždy – W3C bylo ve své době dokonce považováno za byrokratickou brzdu pokroku internetu a různé separátní aktivity komerčních firem (neplatí jen pro Microsoft) byly označovány za vítané. Naštěstí se ale tým lidí ve W3C vzchopil, urychlil standardizační procesy a dnes je skutečným a kvalitním hlídacím psem toho, aby internet zůstal otevřený, zbavený proprietárních technologií.

Webdesignéři mohou namítnout, že Microsoft ještě stále nedodržuje standardy dokonale, ale to nedělá téměř nikdo (ani Macromedia, Adobe atd.); nemyslím si, že je to už nyní zlým úmyslem. Víme, že v minulosti existovalo dost pokusů o zvláštní ovládnutí internetu pomocí proprietárních standardů, ale zdá se, že to již vedoucí hráče opustilo.

Určitý význam může mít použití vlastního prohlížeče pro přesměrovávání na danou domovskou stránku, což je v případě Microsoftu stránka www.msn.com (nebo msn.cz). Ale praxe ukazuje, že i když Microsoft tento postup využívá, není msn.com/cz internetovou službou s velkými zisky, na rozdíl od konkurentů (Yahoo, Google, eBay, Amazon a tak dále).

Možná nastanou změny

Vzestup tržního podílu Firefoxu je samozřejmě vítaný: koneckonců přiměl i Microsoft, aby na několik let zmražený vývoj MSIE nechal „rozmrazit“, takže se možná i uživatelé tohoto produktu dočkají světoborné funkce tabbed browsing. Ale žerty stranou: spíše lze očekávat, že programátoři obou prohlížečů zvýší úsilí a začnou prohlížeč – tedy oba prohlížeče – podstatně vylepšovat a rozvíjet.

Ani Firefox totiž není nic jiného než jen mírně naglancovaný MSIE: pořád je to bumbrlíček (otevřete dva „taby“ a zhltne si 80 MB paměti), pořád je to pomalý software, pořád by bylo možné sestavit wishlist funkcí, které tam chybějí, tak dlouhý, že by se nevešel na roličku toaletního papíru. Čtyři roky bez pořádného pokroku jsou hodně vidět na každém programu – to by se ale nyní mohlo pohnout.

Diskuze (257) Další článek: Nový prezident OSI odstupuje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,