Firefox je nejpoužívanější prohlížeč v Evropě

Firefox vítězí v Evropě, Google se pochlubil s Androidem 3.0. Wikipedia oslaví 10 let, interaktivní stůl umí vyrobit i komunita. Přinášíme souhrn událostí ze světa Linuxu a FOSS.

Tento článek vychází ve spolupráci s magazínem LinuxEXPRES, který vydává aktuální články ze světa Linuxu a svobodného softwaru a snaží se ukázat, že linuxové operační systémy obsahují mnoho kvalitního softwaru pro zábavu i profesionální práci.

Přestože prohlížeč Mozilla Firefox nyní spíše stagnuje a odborníci mu předpovídají obtížné zítřky, tak se koncem roku stal nejpoužívanějším prohlížečem v Evropě. Firefox předběhl Internet Explorer od Microsoftu. Nové verze Internet Exploreru už jsou sice mnohem kvalitnější, ale nestačí to – pomalu, ale jistě jeho tržní podíl klesá. A to zřejmě hlavně díky dalšímu open-source prohlížeči Google Chrome, který si meziročně polepšil o úctyhodných deset procent a aktuálně má v Evropě tržní podíl 15 %. Google navíc nic nenechává náhodě a svůj prohlížeč masivně propaguje. Kromě samozřejmé reklamy na Internetu na něj můžete narazit v televizi nebo i na ulici.

statcounter.png
rohlížeče v Evropě v roce 2010

Wikipedia oslaví deset let

15. ledna 2001 pánové Larry Sanger a Jimmy Wales založili internetovou encyklopedii Wikipedia, bez které už si asi ani nedokážeme představit Internet. Wikipedia se od dalších digitálních encyklopedií lišila a stále liší tím, že do ní může přispívat kdokoliv a texty (případně i různá multimédia) jsou dostupné pod svobodnou licencí.Česká verze Wikipedie vznikla v květnu roku 2002, na Slovensku se potom dočkali v říjnu 2003. Celkově je Wikipedie dostupná v 262 jazykových verzí, které dohromady nabízí kolem osmnácti milionů článků, z nichž je 183 tisíc v češtině.

Wikipedia se chystá narozeniny patřičně oslavit a po celém světě přispěvatelé uspořádají desítky akcí nejrůznějšího typu. V Praze se uskuteční koncert vážné hudby, na kterém Farní sbor Českobratrské církve evangelické představí několik známých i méně známých skladeb od slavných českých skladatelů. Z koncertu navíc pořadatelé pořídí záznam a písně potom budou dostupné na Wikipedii a dalších přidružených stránkách. Samozřejmě také pod svobodnou licencí.

Drupal 7

Vyšla sedmá verze oblíbeného redakčního systému Drupal. Drupal je oblíbený zejména díky rozsáhlým možnostem úprav. Můžete se spokojit se základním sestavením, ale zároveň ho můžete upravit k nepoznání. Nový Drupal podporuje sémantický formát RDFa, vylepšuje práci se soubory a obrázky a také přináší upravené uživatelské rozhraní a možnost replikace databází. Dále Drupal přešel na PHP Data Objects, což s sebou přináší podporu mnoha databází. Drupal 7 obsahuje na třicet tisíc různých testů, které jsou spouštěny vždy, když vývojáři změní něco v kódu jádra systému. Tyto testy by měli pomoci odhalit případné chyby a zranitelnosti systému. Pokud vás Drupal zaujal, ale nemáte moc zkušeností nebo ho chcete jen vyzkoušet, podívejte se na web DrupalGardens.com. Tam si můžete systém poměrně snadno naklikat a ani nemusíte zajišťovat hosting – vaše stránky budou umístěny na subdoméně DrupalGardens.com. Drupal 7 prozatím není dostupný v češtině, ale komunita kolem webu Drupal.cz na ní pilně pracuje.

Cedega končí, ale naváže na ni GameTree Linux

Cedega byla komerční nadstavba Wine, která umožňovala hladší běh aplikací z Microsoft Windows (především her) na Linuxu. Samotná placená služba sice končí, ale technologie nikoliv – naváže na ni projekt GameTree Linux. Ten už nebude komerční a mnohem více bude zapojovat komunitu. O konkrétní podobě projektu toho v tuto chvíli moc nevíme. Ale pokud byste se nějak chtěli podílet a mít čerstvé informace, můžete si zaregistrovat vývojářský účet.

Android 3.0: Máme první videa

Připravovaný systém Google Android 3.0 bude na rozdíl od svých kolegů z dvojkové řady určen asi téměř výhradně pro tablety. První zveřejněná videa ukazují, že rozhraní se dočkalo výrazných změn a k pohodlnému používání budete potřebovat velký displej. Na videích také můžete vidět, že Google připravil nové rozhraní pro své aplikace. Rozhraní se většinou liší tím, že už nezobrazuje pouze jeden blok informací. Například v aplikaci GMail tedy najednou uvidíte seznam přijatých mailů a zároveň už budete číst konkrétní mail. Zaujme i webový prohlížeč, který pracuje s kartami stejně jako desktopové prohlížeče. Při pohledu na Android 3.0 Honeycomb a starší verze je jasně vidět, že tablety se současným Androidem ani zdaleka nevyužívají potenciálu velkého displeje. Pro více informací a videí navštivte SmartMania.cz.

 

Hra Angry Birds zřejmě bude i pro Ubuntu

Populární mobilní hra Angry Birds nedávno vyšla i ve verzi pro stolní počítače. Verzi pro Microsoft Windows najdete v Intel AppUp a verzi pro Mac OS X v nově vzniklém Mac App Store, kde se hned stala nejstahovanější aplikací. Za obě verze zaplatíte pět dolarů. Podle velmi stručného vyjádření na Twitteru chce společnost Rovio Angry Birds uvést i v Centru softwaru v Ubuntu, které už taky nějaký čas umožňuje prodej aplikací. Nabídka je zatím ale docela chudá, za zmínku stojí snad jen velmi oblíbená, ale už starší indie hra World of Goo.

Pokud se Angry Birds do Centra softwaru opravdu dostanou, věřím, že sklidí úspěch. Ještě důležitější než přítomnost samotné hry by byl příklad pro ostatní. Angry Birds jsou v současné době možná nejsledovanější hrou vůbec a jejich přítomnost v Centru softwaru by udělala Ubuntu a prodeji aplikací v něm obrovskou reklamu.

world of goo.png
Indie hra World of Goo v Centru softwaru

Interaktivní dotykový stůl s Ubuntu

Znáte Microsoft Surface? Jedná se o velký dotykový displej, který většinou bývá položený a působí tak jako nějaký stůl. Je určen především pro prezentační účely a vypadá velmi působivě. Podobný stůl se teď objevil na CESu. Ten pro změnu běží na Ubuntu a zřejmě nejde o prodejní kus, ale jen o ukázku použitelnosti multidotykové technologie v Ubuntu. Na videu níže můžete vidět, že systém bez problémů zvládá mnoho dotyků v jedné chvíli a vše běží velmi plynule.

 

Francie chce zdanit tablety, ty s Windows dostanou výjimku

Francouzští zákonodárci připravují zákon, který by zavedl speciální daň pro tablety. Měl by mít stejný smysl, jako mají v našich končinách poplatky z datových médií, pevných disků nebo i tiskáren – tedy omezit pirátství. Dvanácti eury by byl zdaněn každý tablet s alespoň 40 GB úložného prostoru a s mobilním operačním systémem. Daň by tedy zasáhla především tablety s Androidem a MeeGo. Paradoxně by neplatila například pro Microsoft Windows 7, i když rozmnožování dat je na nich určitě mnohem snadnější než na mobilních systémech, které se soustředí hlavně na konzumaci obsahu.

Pokud by zákon prošel legislativním procesem, můžeme očekávat mnoho žalob. A pokud by se případ dostal až k Evropskému soudnímu dvoru, dost možná by rozhodl v neprospěch Francie. Minulý rok totiž Španělsku zakázal plošné vybírání poplatků za datová média a další. V tomto případě navíc nejde jen o známou presumpci viny, ale i nepodložené zvýhodňování určitého systému.

Linux na palubě britských aerolinek

Na závěr si dáme jednu zajímavost. Asi víte, že Linux se dá s trochou snahy nainstalovat všude možně. Na telefony, herní konzole, různá multimediální centra a v blízké budoucnosti ho najdete i v kuchyňské elektronice. Jak vypadá Linux třeba v multimediálním zařízení v letadle? Tomáš Holčík to při letu na CES natočil.

Diskuze (92) Další článek: Windows 7 AppLocker

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,