Firefox: dvacet nejužitečnějších rozšíření

Firefox v současné době nabízí tisíce rozšíření. Nahlédněme na sbírku dvou desítek velmi užitečných extensions, které usnadní práci.
Kapitoly článku

Rozšíření pro usnadnění

Forecastfox

Rádi byste měli přehled o počasí? To nabízí toto rozšíření, které vloží do Firefoxu lištu, zobrazující nynější zítřejíší a výhledové počasí. Veškerá data stahuje ze serveru AccuWeather.com.

V nastavení rozšíření je zapotřebí zvolit, pro jaké místo se má počasí načítat. Každé město má v databázi AccuWeather svůj kód, pro jeho získání stačí, když v rámečku Oblast předpovědí kliknete na Hledat kód a v okně pro hledání zadáte jméno města, například „Praha, Czech Republic“. Dále doporučuji nastavit používané jednotky na metrické.

Rozšíření lze stáhnout zde: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/398

All-in-One Sidebar

Toto rozšíření přidá na levou stranu Firefoxu novou lištu s tlačítky pro rychlé vyvolání záložek, historie, průběhu stahování, seznamu rozšíření (+ možnost kdykoliv restartovat Firefox) a informací o stránce. Toto rozšíření bude velice známé uživatelům Opery, kde je takový panel automaticky.

V nastavení rozšíření lze zvolit, zda zobrazovat lištu na levé nebo pravé straně, maximální velikost lišty, nastavení skrývání lišty a další.

Rozšíření lze stáhnout zde: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/1027

Tab Mix Plus

Hodně užitečné rozšíření pro ty, kteří při práci s prohlížečem mají otevřené velké množství panelů. Při načítání zobrazuje přímo na panelu progress-bar, ukazující stav nahrávání stránky. Dále umožňuje chránit panel proti neúmyslnému zavření, proti změně adresy, umožňuje otevřít pět posledně zavřených panelů, kopírovat URL panelu atd.

Dále můžete nastavit hodně věcí při otevírání panelů, zavírání a slučování, dále grafickou podobu panelů, šířku a výšku, obsah kontextové nabídky. Pro pokročilé uživatele je zde možnost rozšířeného nastavení posílání POSTDAT a cookies a jejich ukládání.

Rozšíření lze stáhnout zde: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/1122

FoxyTunes

Umožňuje propojit Firefox s nejpoužívanějšími hudebními přehrávači, jako WinAmp, JetAudio, foobar2000, iTunes, WMP aj. Přímo z Firefoxu potom lze přehrávač ovládat. Nabízí klasické funkce - přehrání, stop, pauza, další skladba, přechozí skladba, otevření souboru a také načtení informací o skladbě z internetu atd.

Rozšíření jde otevřít do samostatného okna, podporuje skiny, klávesové zkratky, online nákup hudby...

Rozšíření lze stáhnout zde: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/219

VideoDownloader

Pomocí tohoto rozšíření můžete stahovat videa z webů jako YouTube, Google Video, Metacafe, iFilm aj. V dolní liště nalevo přibude ikonka VideoDownloaderu, pomocí níž jde video stáhnout. Stačí jít na stránku s videem a kliknout na ikonku. Zobrazí se okno, v tom klikněte pravým tlačítkem na Video Download a zvolte Uložit odkaz jako. VideoDownloader ukládá videa ve formátu .flv, pro jejich přehrání budete potřebovat například FLV Player.

Nastavit lze pouze zobrazování ikonky VideoDownloaderu v dolní liště.

Rozšíření lze stáhnout zde: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/2390

Gmail Manager

Kontroluje nové maily ve vaších Gmail schránkách. Umožňuje psát nové maily a zobrazovat ukázky právě přijatých.

Nastavit lze interval, za jaký se bude kontrolovat nová pošta a přehrání zvuku. Výhodou také je, že můžete mít v rozšíření více účtů a ty naráz kontrolovat.

Rozšíření lze stahovat zde: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/1320

FireFox Showcase

Pokud máte otevřených více panelů naráz, jednoduše se stane, že v nich ztratíte přehled. To řeší rozšíření Showcase, které poskytuje okno s náhledy otevřených panelů. Díky tomu jedním kliknutím snadno přejdete na panel, který potřebujete.

Ikonu pro zobrazení okna Showcase je potřeba do menu vložit ručně (na menu klikněte pravým tlačítkem a zvolte Vlastní…. Najděte ikonku Showcase All Windows Tab a myší ji přesuňte do menu.
V Showcase jde dále nastavit procentuální velikost náhledů, popisky, barvy a další.

Rozšíření lze stahovat zde: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/1810

Čtečky kanálů

NewsFox

Toto rozšíření přidá do Firefoxu poměrně přehlednou čtečku feed zdrojů. Využívá celé vykreslovací okno. Vlevo je seznam zdrojů, vpravo nahoře položky vybraného zdroje a pod tím obsah vybrané položky. NewsFox podporuje zdroje RSS a Atom.

Dobré je nastavit si, aby se kontrolovaly zdroje při každém spuštění rozšíření. Dále je možné nastavit si auto-refresh a upozornění na nové zprávy.

Rozšíření lze stáhnout zde: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/629

Sage

Přehledná a rychlá feed čtečka, podporující formáty RSS a Atom. Podporuje OPML export/import. Pokud máte navíc nainstalované rozšíření All-in-One Sidebar, Sage se s ním dokáže propojit.

Můžete povolit/zakázat HTML, nastavit formát času, pořadí kanálů a nastavit grafický styl Sage pomocí CSS.

Rozšíření lze stahovat zde: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/77

Pro vývojáře

Web Developer

Užitečné rozšíření pro tvůrce webových stránek. Umožňuje vypnout CSS styly, optimalizovat okno pro 800x600, prozkoumat kód stránky validátory HTML, CSS, feed, deaktivovat Javu, JavaScript, barvy, cookies, zobrazovat hesla ve formulářích, zobrazovat elementy a online editovat HTML (velice užitečná funkce).

Rozšíření nabízí možnost vkládání vlastních validátorů, velikostí okna, nastavení barev, nastavení externích aplikací aj.

Rozšíření lze stáhnout zde: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/60

Preferential

Výrazně rozšiřuje konzoli about:config. Řadí jednotlivé klíče „Firefoxího“ nastavení do větví, umožňuje hledání a k většině klíčů píše poznámky. Konzoli Preferential lze vyvolat v menu Nástroje - Advanced Preferential.

Rozšíření lze stahovat zde: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/713

FireFTP

Přidává do Firefoxu FTP klienta, podobného Total Commanderu. Nabízí standardní funkce, jako přenášení souborů, přejmenování, SSL.

Nastavení nabízí možnost proxy, zobrazování skrytých souborů, pamatování hesla a posledního otevřeného adresáře, zobrazování chybných hlášek aj.

Rozšíření lze stahovat zde: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/684

MeasureIt

Po nainstalování vám přibude v dolní liště ikonka pravítka. Kliknutím na něj můžete na internetové strance vytvořit „pravítko“, kterým můžete změřit jakýkoliv prvek stránky v pixelech.

Mód měření ukončíte opět kliknutím na ikonku pravítka, nebo stisknutím Esc na klávesnici.

Rozšíření lze stahovat zde: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/539

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,