Software | Prohlížeče | Web | Firefox

Firefox chce eliminovat přihlašování na internetu pomocí hesel

Vyplňovat pořád někde na internetu hesla je docela otrava. V nové verzi Firefoxu, která vyšla tento týden, to ale zas taková otrava být nemusí. Prohlížeč přidal podporu Web Authentication API a USB tokenů pro automatizované ověřování.

Jde o relativně nový bezpečnostní standard, díky kterému se lidé automaticky přihlásí do všech služeb, které jej podporují. Stačí k tomu USB klíč jako například YubiKey. Nejen, že je s tím pohyb na internetu pohodlnější a jednodušší, ale i bezpečnější.

Čím více webů standard uzná, tím praktičtější bude. Podpora ze strany Firefoxu určitě mnohé služby k jeho využití motivuje. Web Authentication funguje tak, že přihlášení probíhá pomocí fyzického zařízení jako je výše zmíněný USB token. Mluví se také o tom, že časem by standard mohl využívat i biometrické metody ověření jako jsou otisky prstů nebo rozpoznávání obličeje.

Jinak nový Firefox 60 přináší sjednocení správy cookies a dalších dat stránek, plus změnu u využívání knihovny Quantum CSS (Stylo). Ta nyní slouží nejen k vykreslování stránek, ale i pro vykreslování uživatelského rozhraní. Verze 60 také přichází s podnikovou verzí, která dává IT oddělením firem velký prostor pro úpravu prohlížeče.

Diskuze (40) Další článek: Coca Cola u nás začala prodávat „chytrou vodu“ Glacéau Smartwater. Co je na ní chytrého?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,