Prohlížeče | Firefox | Mozilla

Firefox 89 přináší nový vzhled Proton. Vše je větší, zaoblenější a uhlazenější

Firefox se v posledních měsících zaobíral zejména ochranou soukromí, dnes vydaná verze 89 ale mění zejména tvář. Mozilla už na začátku roku přislíbila nový vzhled nazvaný Proton, který by nahradil dřívější Photon nasazený ve Firefoxu 57. Po dlouhých experimentech je teď aktivní pro všechny.

Uživatele nečeká příliš velký šok, všechny prvky jsou na svých místech, jen se změnily ikonky a je všechno vzdušnější, zaoblenější, zkrátka více plýtvající místem, což je výhodné u dotykových obrazovek, ale ne už tolik u klasických monitorů.

„Ouška“ panelů již nemají se sluchovým orgánem nic společného, aktivní panel je zvýrazněn obdélníkem se zakulacenými rohy a není nijak spojen s lištou pod ním. Trochu se natáhnul na výšku, čehož Firefox využívá mj. k tomu, že pod názvem stránky napíše například text „PŘEHRÁVÁ“, pokud v daném panelu hraje zvuk či video.

Podobným redesignem prošly i nabídky prohlížeče, výzvy pro zapnutí mikrofonu, geolokace apod., Mozilla upravila rovněž prvky webových formulářů (textová pole, rolovací menu, tlačítka, zatržítka…), aby lépe zapadly do nového vzhledu prohlížeče.

Ten mimochodem můžete nechat zobrazit ve světlém, tmavém nebo barevném (Alpenglow) režimu, případně nastavení nechat podle systému. Zvláštní péče se dočkali uživatelé macOS. Firefox opravil přesaturované barvy u HDR displejů a zlepšil celoobrazový režim, který umožňuje schovat všechny lišty. Kontextové nabídky už zapadnou do systému, Firefox se naučil pracovat s novým trackpadovým gestem (smart zoom) a při dorolování stránky na konec se objeví efekt odrazu.

Firefox 89 dále změnil nastavení anonymního okna. Standardně je u něj aktivní Total Cookie Protection. Kromě toho tvůrci opravili 10 nahlášených bezpečnostních děr.

Diskuze (35) Další článek: Írán kvůli suchu a vysoké spotřebě elektřiny zakázal těžbu kryptoměn

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,