Prohlížeče | Firefox | Soukromí

Firefox 87 lépe chrání soukromí a inspiruje se v Chromu

Čtyři nové funkce a devět bezpečnostních záplat, tak vypadá Firefox 87. Nová verze prohlížeče od Mozilly kromě toho hovoří novým jazykem, slezštinou, používaným na severovýchodě naší republiky a části Polska.

Největším tahákem má být funkce SmartBlock. Firefox v anonymních oknech prohlížeče nebo při nastavení přísného režimu ochrany dat blokuje různé sledovací prvky používané na webových stránkách. Využívá k tomu seznam z obsáhlé databáze Disconnect.

Má to však problém. Některé weby se zablokovanými prvky se načtou rozbité nebo jejich otevření trvá dlouho. SmartBlock se pokusí zablokované scripty nahradit vlastními „zástupci“, takže se načtení zrychlí, ale uživatelé zároveň zůstanou chránění před sledováním.

S ochranou soukromí souvisí i nová politika HTTP referrerů, která zabrání vynášení potenciálně citlivých informací na servery třetích stran. Pokud si web načte obsah (obrázek, css, script…) z cizího serveru, předá mu kompletní URL stránky, která kromě adresy může uchovávat i různé stavové nebo identifikační údaje. Firefox 87 ale nově předá jen adresu domény, která si daný obsah vyžádala.

Nový verze prohlížeče dále podporuje funkci VoiceOver, tedy čtečku obrazovku v macOS. Drobnou změnou pak prošel ještě vyhledávač textu na stránce, který na posuvníku stránky zvýrazní, kde všude se výraz nachází. Podobně to už roky funguje například v Chromu.

Jenže zatímco v Chromu vyvoláte vyhledávač (Ctrl + F), začnete psát a na posuvníku se rovnou objeví žluté „zářezy“, ve Firefoxu ještě před psaním musíte kliknout na tlačítko Zvýraznit vše.

Diskuze (7) Další článek: Teslu je možné koupit za Bitcoiny. Automobilka je nebude měnit na běžné peníze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,