Firefox 4 Beta: nový vzhled a podpora HTML5

Mozilla si přichystala překvapení v podobě Firefoxu 4. Nový vzhled, pohodlné ovládání, rychlost a podpora nových technologií. To jsou vlastnosti, které dělají z Firefoxu silného soupeře.
Kapitoly článku

Nový správce doplňků

Jeden z hlavních tahounů Firefoxu tkví v možnostech rozšíření. V základu toho sice Firefox moc neumí, ale cokoliv si můžete díky pár klepnutím myší doinstalovat. Aby bylo možné snadno doinstalovat nové „funkce“, je třeba pohodlného správce.

ff4/Add-ons Manager - Mozilla Firefox 4.0 Beta 
1.png
 Instalace nových doplňků zatím ve výstavbě

Nový správce doplňků se vymanil ze spouštění do samostatného okna, nově se zobrazuje jako samostatná stránka v panelu. V levé části se nachází menu s volbou pro stažení nových rozšíření, které ještě dozná přepracování.

ff4/Add-ons Manager - Mozilla Firefox 4.0 Beta 1
 (2).png ff4/Add-ons Manager - Mozilla Firefox 4.0 Beta 1
 (4).png
 Rozšíření a zýsuvné moduly

Další tři položky: správce rozšíření, grafických vzhledů a zásuvných modulů odráží přibližnou podobu, jaká asi bude ve finální verzi. Přesunout správu na celou stránku do samostatného panelu je významným krokem, nutno ale dodat, že se stejně tak chová i Google Chrome.

Teď už je jen otázkou času, kdy Mozilla stejně tak upraví správce stahování – a půjde ve šlépějích Opery a Googlu Chrome. Dělení do samostatných oken je sice o zvyku, ale mít vše na jednotném místě působí daleko pohodlněji.

Odezva uživatelského prostředí

Firefox se spouští rychleji, než jakákoliv dřívější verze. Pokud na něco v novém Firefoxu klepnete, určitě zpozorujete zrychlení uživatelského prostředí. Interakce s ním je svižnější a bez zbytečných prodlev.

Usnout na vavřínech by ale byla škoda, protože je stále co vylepšovat – vývojáři slibují, že budou na výkonu uživatelského prostředí nadále pracovat. Definitivně jsou pryč časy pomalého Firefoxu první či druhé verze. Od Firefoxu 3.0 to s rychlostí myslí zcela vážně. Firefox je ale rychlejší i v jiných ohledech.

Zvýšení výkonu a načítání stránek

Firefox 4 slibuje rychlejší práci s DOM stránky a kaskádovými styly. V některých výkonnostních testech (Zimbra) je nový Firefox až dvakrát rychlejší.

Oproti Firefoxu 3.6 snižuje počet prováděných operací, čímž se zvýšila rychlost načítání stránek. Rychlejší je také JavaScript, jeho čas ale teprve přijde. Vývojáři aktuálně pracují na novém jádru JägerMonkey, které se objeví v budoucích testovacích verzích Firefoxu.

Dalšího zvýšení výkonu lze docílit zapnutím hardwarové akcelerace Direct2D (ve výchozím nastavení je vypnuta). Pokud máte Windows Vista nebo 7, můžete pocítit podstatné zvýšení výkonu vykreslování stránek. Microsoft využívá hardwarovou akceleraci v připravovaném Internet Exploreru 9, takže to vypadá na další trend: „sáhneme na hardware, když to jinudy nejde“.

Hardwarovou akceleraci Firefox používá také u HTML5 videí. V případě Microsoft Windows využívá knihoven DirectX 9. Na Linux a Mac OS X pro urychlení vykreslování videa používá OpenGL. Vývojáři se budou v budoucnu snažit tento typ akcelerace využít i u jiných prvků webových stránek – samozřejmě pouze tam, kde to má smysl.

Oddělený běh zásuvných modulů

Před pár týdny nabídl samostatný běh modulů již Firefox 3.6.4 pro Microsoft Windows a Linux. V novém Firefoxu 4 je toto chování navíc k dispozici na operačním systému Mac OS X. Oddělený běh zlepšuje především stabilitu webového přohlížeče – v případě pádu se automaticky provede restart daného modulu a Firefox běží nedotknutelně dál.

Budoucnost se jmenuje HTML5 a CSS3?

Mozilla se vždy stavěla do pozice inovátora, který přináší nejnovější technologie. Nově se může pochlubit s podporou HTML5 prvků a CSS3.

Jsou to nové formuláře, kde lze určit typ zadávaných dat. Podporovány jsou také nové tagy: <article>, <section>, <nav>, <aside>, <hgroup>, <header> a <footer>, které slibují lepší sémantické rozdělení stránky. Těžit z toho mohou i nejrůznější čtečky a zařízení.

Dostupné jsou dále WebSockets a HTML5 historie. Rozšířené zacházení s historií se týká pushState a replaceState. Umožní webovým vývojářům snadněji vytvářet stránky jako aplikace s funkčními tlačítky „zpět“ a „vpřed“, které občas u AJAX aplikací činí problémy.

PHP parser a WebM

Firefox se také může pochlubit, že je první prohlížeč, který zvládá HTML5 parser. Mozilla doufá, že se připojí v krátké době i ostatní webové prohlížeče. Detailní specifikace HTML5 parseru totiž dává jasný návod, jak HTML5 dokumenty zpracovávat.

HTML5 parser například umožňuje vložení SVG a MathML přímo do obsahu HTML, ale především zajišťuje stejné chování ve všech prohlížečích, které HTML5 parser implementují.

Podporováno je dále HTML5 video v HD kvalitě: WebM. Před pár dny se s ním pochlubila také finální Opera 10.60.

IndexedDB a WebGL

IndexedDB je další z řady novinek, jedná se o standard pro ukládání dat, například souborů. Dále byla přidána podpora SMIL pro SVG animace a téměř kompletní implementace CSS Transitions. Vylepšená podpora se dotkla WebGL.

Změna velikosti textarea

Stejně jako Google Chrome, tak i nový Firefox 4 zobrazuje v pravém dolním rohu textových polí (textarea) ouško, kterým můžete změnit velikost pole.

textarea.png
 Snadná změna velikosti textového pole

Zatím jen beta verze, ale kvalitní

Novinek je skutečně požehnaně. Weboví vývojáři mohou jásat a uživatelé taky. Teď už jen zbývá, aby nové funkce a možnosti uměly i další webové prohlížeče – hlavně Internet Explorer, který měl vždy ve zvyku brzdit vývoj.

Firefox je nyní na začátku velkých změn a podle první beta verze to vypadá, že se finální verze podaří. Než se jí dočkáme, setkáme se nejméně s desítkou testovacích verzí. Pokud vývojáři dodrží slib, druhá beta verze bude dostupná na přelomu července a srpna.

Současná verze je dobře použitelná a rychlá, ač zatím bez větší podpory rozšíření. Prozatím první beta verze nezahrnuje všechny optimalizace, které vývojáři slibují. Je se tedy stále na co těšit, protože s plánovanými změnami přijde i významné zvýšení rychlosti.

Přes všechny klady nového Firefoxu je třeba stále myslet na to, že vývoj je téměř na počátku. Pokud uživatelé ještě „neutekli“ od současného Firefoxu, možná je nová verze od přechodu ke konkurenci odradí.

První beta verzi pro operační systémy Linux a Mac OS X můžete stahovat z oficiálních stránek. Verzi pro Microsoft Windows stahujte z naší GigaManie. Upozorňujeme, že se jedná o verzi, která není vhodná pro běžné použití.

stáhnout program Firefox 5.0.1 Licence: freeware, 13 MB
Autor: Mozilla Corporation
Web programu: www.mozilla.com


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,