Firefox 3.7 Alpha 2: podpora procesů a vyšší rychlost

Mozilla uvolnila druhou alpha verzi chystaného Firefoxu 3.7. Hlavní rys nové verze je slibované oddělení doplňkových modulů do samostatných procesů, typicky Flash nebo Silverlight. Pokud některý modul způsobí pád, což bývá jeden z nejčastějších příčin nestability prohlížeče, nijak to běh Firefoxu neohrozí.

Firefox modul automaticky zrestartuje a vy můžete bez problémů dále pracovat. Prozatím takto funguje verze pro Microsoft Windows a Linux. Uživatelé operačního systému Mac OS X budou muset ještě chvíli počkat. Vývojáři ale slibují, že na tom pracují.

Zvýšení výkonu doznalo nejen vykreslovací jádro Gecko 1.9.3, ale i JavaScript a uživatelské prostředí. Weboví vývojáři ocení SMIL animace v SVG a vrstvu ochrany před Cross Site Scripting. Dále pak CSS Transitions, WebGL a metody getClientRects(), getBoundingClientRect(), setCapture() a releaseCapture(). Rozšířily se také možnosti pro manipulaci s historií.

Firefox 3.7 Alpha 2 pro operační systémy Microsoft Windows můžete stahovat v anglické verzi z naší GigaManie. Verze pro Linux a Mac OS X jsou ke stažení na oficiálních stránkách. Důrazně ale upozorňujeme, že se jedná o verzi, která není vhodná pro běžné použití.

stáhnout program Firefox 5.0.1 Licence: freeware, 13 MB
Autor: Mozilla Corporation
Web programu: www.mozilla.com


Diskuze (17) Další článek: Nová kniha: 1001 tipů a triků pro Windows 7

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,