Firefox 2 definitivně končí: Sbohem liško...

V polovině prosince oslaví Firefox 3 šest měsíců své existence a pro generaci 2.0 to bude znamenat jediné – definitivní konec podpory ze strany Mozilly a ukončení vývoje včetně vydávání opravných balíčků. Není to ovšem žádný netradiční krok, pravidlo „šesti měsíců“ Mozilla použila v minulosti už vícekrát.

Společně s Firefoxem 2.0 bude automaticky ukončen i vývoj renderovacího jádra Gecko 1.8 a to už je mnohem bolestivější zpráva, dodnes ho totiž používá mnoho programů včetně prohlížeče SeaMonkey, Camino, Galeon, ale také elektronický pošťák Thunderbird 2.0.

Na třetí generaci oblíbeného prohlížeče po šesti měsících přešly asi 2/3 původních uživatelů Firefoxu. Ten zbytek pak váhá hned z několika důvodů. Zatímco jedni si stěžují na skutečnost, že prý FF 3.x zatím není tak stabilní jako ověřená verze 2.0, jiným nevyhovují změny v uživatelském rozhraní – třeba nový adresní řádek.

Firefox 2.0 se v každém případě v blízké době dočká ještě posledního opravného balíčku 2.0.0.19, ten ale už bude skutečně poslední a programátoři se budou moci plně věnovat pouze Firefoxu 3.x. Ačkoliv Gecko 1.8 používá i poštovní klient Thunderbird 2.0, změny by se ho neměly příliš dotknout.

Zdroj: ZDNet

Diskuze (19) Další článek: Internet Explorer 8 RC až v prvním čtvrtletí 2009

Témata článku: , , , , , , , , , ,