Finsko před Spojenými Státy v informační připravenosti; my jsme dvacátí osmí

To je nečekaně dobré umístění; navíc odstup od západoevropských států není velký.
Institut World Economic Forum vydal před několika dny svůj tradiční „Index informační připravenosti“. Anglický název Network Readiness Index by napovídal, že se jedná spíše o oblast sítí a Internetu, ale rozsah zkoumání se týkal informačních a komunikačních technologií celkově. Agentura zkoumala tři složky této úrovně (podmínky, připravenost, využívání), které sloučila do celkového bodového ohodnocení. Zkoumáno bylo 82 zemí světa. Agentura sama používá definici svého hodnocení jako „stupeň připravenosti státu na využívání a profitování z informačního a komunikačního prostředí“.

Na prvním místě se umístilo Finsko před Spojenými státy; loňské pořadí bylo 1. USA, 2. Island, 3. Finsko. Třetí byl letos Singapur, dále Švédsko, Island, Kanada, Velká Británie, Dánsko, Taiwan a Německo.

Česká republika skončila ve výzkumu na velmi dobrém 28. místě, které vynikne zejména ve srovnání se státy, se kterými jsme zvyklí se obvykle porovnávat: 30. Maďarsko, 33. Slovinsko, 39. Polsko, 40. Slovensko. Za námi skončilo například Portugalsko, a země jako Itálie či Lucembursko, tedy státy patřící mezi nejvyspělejší Evropu, jsou těsně před námi. Poslední, pro zajímavost, skončilo Haiti.

Téměř kompletní, obsáhlá studie je dostupná na stránkách Světového ekonomického fóra a je to zajímavé čtení. Nejzajímavější a pro nás zřejmě nejpoučnější je role centrálních úřadů (vlády) jako nejvýznamnějšího facilitátora rozvoje informační připravenosti. To je jasně vidět i ze zkoumaných kategorií, jako je konkurence v telekomunikačním sektoru, procento HDP věnovaného na vzdělání, dostupnost vědců a inženýrů, kvalita právního rámce pro rozvoj domácího ICT, procento škol připojených k Internetu, kvalita a množství internetových služeb vlády a podobně.

Máme často ve zvyku na naši vládu nadávat, někdy za její konkrétní činy (např. pomalá liberalizace telekomunikačního trhu, problematický Internet do škol), jindy naopak za její nečinnost. Výzkum ale potvrzuje, že na tom zase tak zle nejsme, a i když je samozřejmě na všech stranách prostor pro další zlepšování a i když existují jednotlivé oblasti, kde jsme na tom téměř ostudně, doháníme v informačních a komunikačních technologiích vyspělou Evropku docela zdatně.

Diskuze (7) Další článek: CeBIT 2003: Blu-ray u Panasonicu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,