Finsko | Kyberválka | NATO

Finové jsou v NATO. Rusové je přivítali kybernetickým útokem

Finsko se v úterý stalo 31. členem NATO. Hned ve středu kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies upozornila na útoky vedené proti Finsku. Stojí za nimi hacktivistická skupina NoName057(16), která je aktivní od března 2022 a pravděpodobně vznikla v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

„Proruská hackerská skupina NoName057(16) je dobře známá i v České republice. Její útoky jsme viděli například během prezidentských voleb, nedávno jim čelila také ČSOB. Jakmile některá ze zemí udělá krok, který z nějakého důvodu neodpovídá ruským vizím, hacktivisté okamžitě udeří. Vzhledem ke vstupu Finska do NATO tedy není překvapením, že jsme viděli vlnu útoků právě na tuto zemi,“ říká Miloslav Lujka, Country Manager Czech Republic, Slovakia & Hungary z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

NoName057(16)_Finsko_VTT.jpegNoName057(16)_Finsko_parlament.jpegNoName057(16)_Finsko_Sanna_Marin.jpeg
Takhle se NoName057(16) chlubí na svém Telegramu.

Útoky měly být demonstrativní odvetou a varováním. Hackeři shodili například webové stránky finského parlamentu, stránky finské předsedkyně vlády a stránky Finského technického a výzkumného střediska VTT. Zároveň se ve svém příspěvku snažili zesměšňovat finskou premiérku Sannu Marin a připojili několik fotek z mnohokrát diskutované oslavy.

Skupina se útoky pochlubila na svém telegramovém účtu. Její hlavní ruskojazyčný telegramový kanál má více než 20 000 členů, navíc má tato skupina i speciální kanál v angličtině. Hackeři zkouší v rámci projektu DDosia Projects motivovat  k útokům i dobrovolníky. Nejaktivnější z nich dokonce dostávají finanční odměny ve výši až 25 000 Kč.

Další článek: Prohlížejte dvě stránky vedle sebe v jednom okně. Edge přidává užitečnou funkci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,