FinePrint 2000: dokonalý tisk podle vašich představ

Tisk z aplikací Windows nehýří zrovna ohromujícím množstvím možností a nastavení. Řadu z nich otevírá až FinePrint 2000.
Tisk z aplikací Windows nehýří zrovna ohromujícím množstvím možností a nastavení. Pokud například chcete vytisknout dvě stránky horizontálně vedle sebe, ztratíte mnoho času, než dosáhnete kýženého výsledku. Toto a ještě mnohem více se dá provádět s programem FinePrint 2000, jehož Build 8 jsme podrobili krátkodobému testu.

Instalace začíná dekomprimací souborů, pokračuje obligátním licenčním ujednáním a výběrem cílové složky a končí dotazem, zda chcete FinePrint nastavit jako výchozí tiskárnu. Tím je vlastně řečeno vše, co se týká ovládání tohoto programu - je totiž nainstalován jako další tiskárna, na kterou lze "tisknout" ze všech aplikací, jež máte nainstalovány v systému.

První, co byste měli udělat, je nastavení základních vlastností, což provedete přes Ovládací panely-Tiskárny-FinePrint 2000-Vlastnosti. Na kartě Setup najdete položku Paper size (velikost papíru), která je implicitně nastavena na Letter (tj. 8,5 x 11 palců). Používáte-li k tisku běžné kancelářské papíry, nastavte formát A4.

Vyvolání programu je jednoduché - jestliže jste FinePrint 2000 nainstalovali jako výchozí tiskárnu, stačí pouze v některé aplikaci spustit tisk, v opačném případě budete muset před každým tiskem zvolit tisk na tiskárnu FinePrint 2000.

Po několika okamžicích se zobrazí okno se šesti záložkami:

  • Layout - umožňuje nastavení počtu stránek, které mají být vytištěny na jeden list. Lze zvolit tisk jedné, dvou, čtyř a osmi stránek na list. Můžete tisknout buď za sebou jdoucí stránky, nebo jednu a tutéž stránku několikrát na jeden list, což provedete aktivací zatržítka Repeat (vhodné zejména v případech, kdy chcete více výtisků jedné publikace). Pro optické oddělení je možné zvolit tisk rámečků (volba Smart vytiskne rámeček kolem celého listu, On vytiskne rámeček kolem každé stránky a Off nevytiskne žádné rámečky). Lahůdkou pro detailisty je nastavení vzdálenosti textu od okrajů a ponechání prostoru pro případ, že byste takto vytištěné listy chtěli proděrovat děrovačkou a vložit do šanonu.
  • Stationery - Zde si lze předdefinovat hlavičky, patičky a "vodotisky", čímž vytvoříte styl, který pak snadno použijete při tisku v menu Layout-Stationery. Kromě uživatelsky definovatelných textů jsou k dispozici i automatické položky jako datum, čas, číslo stránky, název tiskové úlohy, jméno uživatele, název počítače a typ tiskárny, na níž byl dokument vytištěn. Všechny položky lze libovolně zarovnávat, určovat typ písma a tisknout buď na každý list, nebo zvlášť na každou stránku (v případě, že na jednom listu bude více stránek).
  • FormFactory - tuto položku uvítají zejména ve firmách, v nichž potřebují tisknout na hlavičkový papír. Jednoduše si připravíte prázdný dokument s požadovanou hlavičkou (např. obrázkem), spustíte tisk a na této záložce aktivní stránku uložíte pod libovolným názvem. Pokud pak budete chtít pro tisk použít právě nadefinovaný hlavičkový papír, stačí jej pouze zvolit na kartě Layout pod položkou Form.
  • Jobs - vylepšený správce tisku, který kromě mazání úloh z tiskové fronty umožňuje i změnu jejich pořadí. Z tohoto menu lze také ukládat všechny tištěné dokumenty do souborů FP (formát úloh FinePrint), TIFF, EMF a TXT.
  • Settings - nastavení několika nepříliš důležitých parametrů programu
  • Register - možnost vyplnění registračního formuláře, který lze odeslat poštou nebo faxem. Máte-li připojení k Internetu, jistě využijete on-line registrace. Poté, co zaplatíte patřičný poplatek (za 1 kopii 40 USD), vyplníte na této kartě své jméno a registrační číslo. Zajímavostí je též statistika ukazující, kolik stránek a listů bylo tímto programem vytištěno a kolik procent papíru se tím ušetřilo.
Celkově zhodnoceno přináší tento program tři zásadní výhody:
  • možnost tisku dokumentů, jež lze později svázat do knížky
  • úsporu papíru a náplně tiskárny, neboť stejné množství textu umístíte na menší prostor
  • jednoduchý tisk hlavičkových dopisů a dokumentů obsahujících předem definovaná záhlaví, zápatí a "vodotisk"
Práce s FinePrint 2000 je maximálně jednoduchá, pohodlná a intuitivní, takže ani úplní začátečníci nebudou mít problém si na program zvyknout. Nevadí ani případná neznalost angličtiny - všechny změny nastavení se ihned projeví v náhledovém okně, takže snadno a rychle pochopíte, co k čemu slouží. Musím FinePrintu vyseknout hlubokou poklonu, protože toho umí opravdu hodně a přitom neobsahuje žádné nepoužitelné zbytečnosti.

Velkou pochvalu si zaslouží odinstalace - ačkoli FinePrint poměrně značně zasahuje do systému, nezbylo po něm v počítači ani smítko. Jediným detailem je nesprávné nastavení původní výchozí tiskárny, ovšem oprava této chyby je otázkou několika vteřin.

Shareware, Download, velikost: 1,51 MB

Diskuze (4) Další článek: Mr.Lin(x) oznamuje svou budoucí strategii

Témata článku: , , , , , , , , ,