Google | Android | Smartphone

Finální Android 9 je tu a jmenuje se Pie. Některé funkce dostane ale až na podzim

Google včera v odpoledních hodinách překvapivě vydal finální 9. verzi svého operačního systému a zároveň představil i jeho jméno: Android 9 – Pie. Přináší nové ovládání, pozměněný vzhled a celým systémem prostupuje umělá inteligence. Některé hlavní novinky, jako hlídání času stráveného v aplikacích, ale přijdou až na podzim, stejně tak jako vydání systému pro telefony jiných výrobců.

Oproti předchozím betaverzím se v systému toho příliš nezměnilo, Google ladil jen drobné chyby a celkové ovládání. V nové verzi systému se tak můžete těšit na většinu oznámených novinek, jako je ovládání gesty či vylepšení správa baterie. Té nově totiž pomáhá umělá inteligence. Ta se učí i to, při jakých světelných podmínkách si nastavujete jakou úroveň jasu, automatická regulace se tak nespoléhá jen na čidla.

Na hlavní novinky systému jsme se podívali v tomto videu:

Jednou z hlavních novinek této verze mělo být Digital Wellbeing. Jedná se o několik funkcí sdružených do jednoho panelu, které mají napomoci těm, kteří tráví u svého telefonu příliš mnoho času. Poskytuje totiž podrobné informace o využívání jednotlivých aplikací – kolik zde trávíte času, kolik notifikací odeslaly a kolikrát jste je otevřeli. Bohužel ale došlo k oddálení této funkce a ve finální verzi systému není aktivovaná.

screen time.jpg
Digital Wellbeing se stará o to, abyste u telefonu netrávili příliš mnoho času.

Štěstí mají uživatelé telefonů Pixel od Googlu, ti se totiž mohou skrze tento formulář přihlásit k testování již nyní a to skrze tento formulář. Vše probíhá skrze klasické betatestování v rámci Play Store, není nutné mít testovací verzi systému. To také napovídá tomu, že Googlu bude pro zapnutí funkce uživatelům stačit aplikaci prostě vydat v obchodě pro všechny.

V systému také chybí Slices – tedy hlubší vyhledávání napříč aplikacemi.

Android Pie je sice ode dnešního dne dostupný pro všechny Pixel telefony, další zařízení zařazené v betatestování od Sony, HMD Global, Xiaomi a dalších a telefony v rámci Android One si ale počkají až do podzimu. Google se také vyjádřil, že spolupracuje s výrobci, aby poskytli upgrade na nejnovější systém ještě tento rok.

Diskuze (16) Další článek: „Velice znepokojující.“ Američtí senátoři peskují Google za zamýšlený vyhledávač pro Čínu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,