Filatelop Basic: evidence pro filatelisty

Filatelie je koníček, který se s nastupující moderní technikou pro doručování korespondence začíná pomalu vytrácet. Mladých filatelistů zkrátka ubývá. Pokud vás sbírání známek a jiných filatelistických předmětů oslovilo a k tomu si vše rádi evidujete v počítači, doporučuji k vyzkoušení program Filatelop Basic.

 Plusy / minusy
 + evidence různých údajů o známce
 + české prostředí
 + připojování obrázků
 – uživatelské rozhraní

Nejrůznější domácí databázové programy od českých programátorů jsou typickou součástí různých softwarových archivů. Většinou se setkáte s evidencí CD/DVD, videokazet, knih nebo správou jiného domácího majetku. Avšak program pro evidenci sbírky známek se již svým zaměřením trochu vymyká běžně dostupnému softwaru.

Množství údajů na jednom místě

Jednoduchý program Filatelop vás asi svým uživatelským rozhraním příliš neosloví. Také jeho instalátor připomíná dobu starých Windows. Po rozbalení archivu na disk vám spuštění instalátoru vytvoří zástupce pro spouštění programu pomocí nabídky Start. Ovládací prvky programu působí na první pohled neuspořádaně, autor se z nějakého důvodu nesnažil dodržovat zažité konvence vzhledu aplikací.

Ovládací prvky programu působí neuspořádaně

Základní částí je seznam známek, který obsahuje název státu a číslo známky podle pořadí jejího vydání. Program se tedy drží zažitého principu z klasických tištěných katalogů. Ke každé známce můžete přiřadit celou řadu údajů. Kromě státu a katalogového čísla zde najdete například datum vydání, řadu, téma, nominální hodnotu, autory návrhů, jména rytců, klíčová slova, barvu, druh zoubkování, způsob tisku, náklad a další. Ke každé známce můžete vložit dva obrázky. Malý se zobrazuje jako náhled v hlavní části evidence, větší obrázek pak můžete zobrazit v samostatném detailu.

Detailní náhled na obrázek známky

Součástí záznamů o známce jsou také její sběratelské či prodejní ceny. Jak každý filatelista ví, od nominální hodnoty se liší. V programu tedy můžete evidovat ceny za svěží a raženou známku, a to jak prodejní, tak katalogovou. Stejně tak si můžete poznamenat, kolik kterých exemplářů máte ve své sbírce a kolik byste jich rádi získali. K dispozici je i záznam o počtu známek, které chcete prodat. Tyto údaje lze později použít při vyváření tiskového výstupu.

Galerie jako v albu

Další částí záznamu jsou různé poznámky o chybotisku, sešitcích, řadě nebo jiných filatelistických seskupeních známek. Nechybí možnost vložit vaši vlastní poznámku a text ke známce. Program obsahuje ukázkovou databázi, ve které je každé známce různě dlouhý popisek věnovaný jejímu obsahu.

Okno programu postrádá běžnou programovou nabídku. Na jejím místě je seznam záložek, díky kterým se můžete přepínat mezi jednotlivými součástmi aplikace. Hned za katalogem je umístěna plocha, ve které se zobrazují velké obrázky k jednotlivým známkám. Pokud si okno dostatečně zvětšíte nebo posunete jeho obsah pomocí posuvných lišt, zjistíte, že se v detailu zobrazují i další přiřazené obrázky a texty z poznámek, které jste v programu zadali.

V galerii můžete listovat podobně jako v papírovém albu

Další částí programu je galerie. Jde o pěkně vypadající sadu náhledů na jednotlivé známky. Ke každému náhledu je připojen popisek se zemí původu, datem vydání a katalogovým číslem. Klepnutím na obrázek se přesunete do katalogové části, kde je možné upravit vybraný záznam.

Tiskové i HTML výstupy

Každý evidenční program by měl umožňovat tisk a ani Filatelop není výjimkou. Na papír můžete přenést seznam požadovaných známek v podobě bez obrázků nebo s obrázky. Vytisknout můžete také evidenci vybraných známek. Hned za klasickým tiskem následuje vytvoření albového listu. I ten si samozřejmě můžete přenést na papír. Obsahuje velký detail známky spolu s popisky.

Tiskový výstup nenabízí náhled a je černobílý

Filatelop umožňuje pracovat s několika evidencemi. Data jsou ukládána v samostatných souborech, k dispozici je jednoduchá evidence zpracovávaných sbírek. Obrázky použité u známek můžete načítat odkudkoli z disku, program je dovede zkopírovat do svého adresáře. Obrázky tedy nejsou součástí databázového souboru, který by zbytečně narůstal, ale ani nehrozí jejich ztráta, pokud byste je někde na disku smazali. Jednoduše jsou všechny pohromadě v příslušné složce v programu.

Nastavení programu má minimum voleb

V nastavení programu mnoho voleb nenajdete. Důležité je především automatické ukládání zálohy dat v nastaveném intervalu. HTML výstupy, které lze použít jako alternativu k některým tiskovým sestavám, můžete zobrazovat v nastaveném webovém prohlížeči. Program tedy nepracuje s výchozím prohlížečem, ale řídí se nastavením cesty k spustitelnému souboru. Totéž platí pro grafický editor, který lze použít pro úpravy vložených obrázků.

Filatelop obsahuje i jednoduchou nápovědu

Nápověda k programu je řešena zobrazením formátovaného textu v jedné ze záložek. Rád bych řekl, že program je tak jednoduchý, že vlastně ani nápovědu nebudete potřebovat. Bohužel nestandardní ovládání jistě mnoho případných uživatelů odradí. Programu bych přál, aby si získal mnoho spokojených uživatelů, vždyť podobných aplikací není mnoho. Obávám se však, že díky provedení se objeví pouze na počítačích těch nejzarytějších příznivců počítačové evidence čehokoli.

 Filatelop Basic 1.0
 softwarová evidence známek
 stáhnout  GigaMania.cz
 výrobce  Oldřich Oplatek
 web  www.oplatek.cz
 cena  399 Kč
 operační systém   Windows 98/2000/XP

Váš názor Další článek: Doplněno: Google doplatí na podvodné klikání - vyjádření Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,