Fígle pro Google: vyhledávejte na vyšší úrovni

Buď můžete do vyhledávacího pole Googlu zadat jen pár hledaných slov a probírat se hromadou balastu, anebo můžete ovládnout Google na vyšší úrovni a dostat se k lepším výsledkům.

Do vyhledávacího pole vyhledávače můžete zadat prostou frázi a dostanete seznam stránek, ve kterých se vyskytuje. Ovšem existují kouzla, díky kterým můžete vyhledávání velmi zpřesnit, anebo vyhledávač využít i k jiným účelům, než jen k vyhledávání internetových stránek. Vyhledávač Googlu je stále intenzivně vyvíjen, a tak přibývají zajímavé funkce, které hledání zdokonalují. Právě několik takových jsme doplnili do tohoto článku, jehož základ už jste mohli číst začátkem loňského roku. Po roce tedy aktualizujeme a připomínáme, protože každodenní rutinu vyhledávání se hodí zvládat co nejefektivněji.

Speciální znaky a operátory

Při hledání frází složených z více slov či slovních spojení využijete funkce pro zpřesnění jejich významnosti a vazeb:

  • +   toto slovo musí být obsaženo ve výsledku hledání
  • -   toto slovo nesmí být obsaženo ve výsledku hledání
  • " "   uvozovky ohraničují přesnou frázi, která musí být obsažena ve výsledku hledání
  • *   hvězdičkou můžete nahradit slovo, které v přesné frázi neznáte, nebo může být různé
  • ..   stanovení číselného rozsahu, například letopočtu
  • ~   vyhledává nejen zadané slovo, ale také jeho synonyma. Funkce však funguje bohužel jen v angličtině.
  • | nebo OR  pokud mezi slovy necháme mezeru, Google upřednostní stránky, kde jsou oba výrazy. Použijeme-li logickou spojku OR (lze zapsat znakem | ), seřadí se stránky podle relevance samostatných výrazů.
  • AND  tato logická spojka mezi slovy způsobí, že se zobrazí jen ty stránky, na kterých budou nalezena obě slova. Stačí ovšem dát před obě znak plus, proto je tato spojka tak trochu zbytečná a nepoužívá se.

Výše uvedené prvky lze samozřejmě různě kombinovat. Při komplikovanějších frázích se ze zápisu do vyhledávacího pole vyhledávače může stát logická hra, nicméně relevance výsledků stojí za to.

HondaCRX.png
Příklad: Hledám servisní manuál k Hondě CRX vyráběné v letech 1989 až 1993, přičemž mě nezajímá model s dodatečným označením Del Sol. A protože se servisní manuál může označovat také jako opravárenský (repair), dal jsem před slovo service vlnovku.

Příkazy vyhledávacího řádku

Googlu můžete přikázat, kde má vyhledávat. A to následujícími příkazy:

  • allintitle: hledané výrazy – hledání v titulku stránky bez ohledu na pořadí slov
  • cache: webová adresa – nalezení poslední archivované kopie webu (také jako odkaz Archiv u vyhledaných stránek)
  • define: hledaný výraz – nalezne definici výrazu (pouze v angličtině)
  • filetype: koncovka typu souboru – hledání souborů se zadanou koncovkou
  • inanchor: hledaný výraz – vyhledává se pouze v odkazech
  • info: název webu – vyhledá informace o webu
  • intext: hledaný výraz – vyhledává se čistě v textu na stránce, titulek stránky je ignorován
  • intitle: hledaný výraz – hledání v titulku stránky
  • inurl: hledaný výraz – hledání výrazu v URL adrese stránky
  • link: webová adresa – vyhledává stránky, ze kterých je odkazována zadaná webové adresa
  • related: název webu – vyhledá podobné weby (také jako odkaz Podobné stránky u vyhledaných stránek)
  • site: doména – hledání jen na zadaném webu

Samozřejmostí je možnost kombinace výrazů mezi sebou a se speciálními znaky.

GoogleIE.png
Příklad: hledám na Živě.cz informace o Internet Exploreru 10, který je často označován jen jako IE10. Přitom mě ale nezajímají příspěvky z diskuzního fóra Živě.cz

Pokud si nepamatujete symboly a jejich funkce, využijte formulář pro rozšířené hledání

Related.png
Docela opomíjenou funkcí je hledání podobných webů. Pokud se vám nějaký líbí, najde vám stránky s podobným zaměřením. Nejen zahraniční, funguje i na českých webech.

Doplňkové funkce

Zvláštním zápisem můžete vyvolat skryté funkce Googlu.

Počasí

Zapište slovo počasí a za něj název města, Google vám na přední pozici výsledků hledání ukáže aktuální počasí a předpověď na další dny. 

Počasí.png

Sportovní výsledky

Zapiště název sportovního klubu, Google vám před seznamem nalezených stránek zobrazí výsledky posledního zápasu a datum příštího.

Výsledky.png

Kalkulačka

Stačí zapsat matematický výraz. Google akceptuje operátory: plus (+), minus (-), krát (*), děleno (/), mocnina (^), druhá odmocnina (sqrt), trigonometrické funkce (sin, cos, tan), logaritmické funkce (ln. log), procenta (% of), faktoriál (!). Například:

sqrt((1324+1356)/54)

Převodník jednotek

Když nevíte, kolik kilometrů je 12 mil a podobně, zeptejte se Googlu. Funkce převodníku jednotek je součástí kalkulačky a můžete tedy obě funkce kombinovat. Například:

2 miles + 256 feet in m Sečte délku 2 míle a 256 stop a výsledek uvede v metrech.
10 cm + 12 mm v palcích Zapisovat můžete i česky.
 

Převodník měn

Podobně funguje i převodník měn. Stačí napsat částku a za ní označení měny, za to kouzelné slůvko „in“ nebo „to“ a označení měny, ve které chcete hodnotu zobrazit. Například:

580 korun v eurech

dollars in czk

1203 yen to canadian dollars

Psát můžete česky, anglicky, ve zkrátkách, nebo měny rozepisovat... Když nezapíšete počet, počítá se s jedničkou.

Programy kin

Stačí napsat "program kin" a název města, Google zobrazí filmy, které se začnou v nejbližší době promítat. Na třech řádcích se toho moc nedozvíte, přidružený odkaz vás pošle na méně známou službu Googlu pro vyhledávání programů kin (vyzkoušejte zde). Funguje dobře i u nás, ovšem jen v několika málo největších městech.

Kina.png

Mapa a místní hledání

Pro úplnost uvedu ještě funkci pro zobrazení mapy přímo ve výsledcích hledání, ale s tím už jste se asi sami setkali. Stačí napsat co hledáte a název města, ve kterém hledáte. Zobrazí se malá mapka se šipkou vyznačující přesné umístění. Nově k tomu Google přidává označení ulice, případně hranic obce, podobně jako to začal vyznačovat Seznam na svých nových mapách.

Jostova.jpg

Hledání cesty a spoje MHD přímo v mapě

Jednou z nejčastějších vyhledávacích frází jsou „jízdní řády“ atp. Google má informace o jízdních řádech integrovány přímo ve své mapové aplikaci, zatím pouze na úrovni městské hromadné dopravy. Funguje v různých městech celého světa včetně sedmi českých a kromě samotného vyhledání trasy a spoje vám na mapě ukáže nejkratší pěší cestu k nejbližší zastávce. V levém panelu pak ukáže itinerář a alternativní trasy.

MHD.jpg Zastávka.jpg

Ale to už jsme odbočili k mapám, které by vydaly na samostatný článek. V tomto se zabýváme čistě vyhledávačem.

Google má hromadu dalších zajímavých doplňkových funkcí, ty však fungují pouze v anglické verzi vyhledávače. Zobrazení profilů lidí, vyhledání spojů, sledování zásilek... prohlédněte si seznam všech funkcí. Bohužel, řada z nich je dostupná pouze v anglické verzi Googlu.

Speciální vyhledávání

Filtry.pngKdyž se chcete zaměřit na určitou část obsahu, nabízí vám Google v levé části vyhledávače nástroje pro snadnou filtraci. Ty jsou celkem na očích, tak už je jistě znáte a využíváte, připomeneme ale některé méně známé funkce.

Základní filtry vyhledávání

V levém sloupci si všimněte filtrování výsledků podle data. Ne vždy to funguje stoprocentně, záleží na tom, kdy byla zaindexována poslední změna stránky a leckdy to může být i nějaká maličkost na hodně staré stránce, která se tak dostane mezi stránky nové. Ale většinou to funguje docela dobře. Pokud nevládnete cizím jazykům, nemusíte se omezovat na vyhledávání „Stránky pouze česky“, Google vám nalezené cizojazyčné stránky umí rovnou přeložit. Je to sice pak trochu kostrbatá četina, ale něco se dozvíte. Užitečná je také volba lokality – pokud hledáte například restaurace, rovnou se najdou ty nejblíže k vaší aktuální poloze.

Vyhledávání obrázků

Všimněte si funkcí, které jsou v levé nabídce uvedeny níže – nově tu najdeme možnost roztřídění obrázků podle tématu, mezi již zavedené funkce pak patří filtrování podle velikosti, barev nebo typu obrázku (fotografie, klipart, kresba). Google také umí vyhledat pouze takové obrázky, kde je nějaký obličej, což se hodí při vyhledávání osob podle jména. Velmi praktická je funkce "Zobrazit velikost" kdy u každého obrázku hned uvidíte, jak je veliký.

Mango.jpg
Hledám jen do oranžova laděné obrázky manga, které mám seřazeny podle kategorií a tudíž se mi odděluje ovoce od oblečení. U každého obrázku pak vpravo dole vidím jeho přesnou velikost.

Hledání videí

Také u videí máme hromadu praktických funkcí. Můžete hledat například jen novější videa určité délky a kvality, s dostupnými titulky a dle vybraného webu, kde je video umístěno.

NSX video.jpg
Zajímají mě nějaká novější kvalitní videa týkající se Hondy NSX. Ale ne jen nějaké krátké štěky. Vše nastaveno vlevo.

Hledání na Twitteru a dalších mikroblozích

Poslední dobou může být hodně užitečné hledání v mikroblozích, tedy primárně na Twitteru. Google k tomu má speciální nástroj, díky kterému můžete vyhledat zcela aktuální novinky jen několik vteřin staré. A v garfu časové osy můžete vysledovat, kdy se o daném tématu psalo nejčastěji. Filtrovat přitom můžete pouze české twíty a také podle lokality.

Twitter.png

Zprávy

Pokud vás zaujala nějaké událost, použijte vyhledávání výhradně ve zpravodajských médiích. Opět lze filtrovat podle času, případně podle toho, zda má článek i nějaký obrázek.

Nakupování

Vyhledávání zboží a jejich cen. Praktická funkce, nicméně zde má ještě Google trochu mezery a pro našince bude zřejmě použitelnější Zbozi.cz nebo Heureka.cz.

Knihy

Vyhledávání v rámci knihovny Googlu, ve které má naskenovány miliony knih a časopisů, převážně staršího data. Na dohledávání historických pramenů ideální nástroj.

Diskuze

Vyhledávání v diskuzních fórech. Pokud vás třeba zajímají reference uživatelů na nějakou firmu, tohle je vhodný filtr.

Kolo informací

Pro hledání vazeb slouží funkce „Kolo informací“, která vytváří nekonečnou pavučinu na sebe navazujících termínů. Najdete ji vlevo dole, když rozbalíte „Více nástrojů“

Kolo informací.png
Kolo informací, aneb co by mě mohlo dále zajímat...

Navštívené stránky

Hodně užitečný filtr skrytý mezi dalšími nástroji vám zobrazí výsledky jen na stránkách, které už jste někdy navštívili. Je to tedy takové hledání v historii a často v praxi použitelné.

Co Google ignoruje

Některé výrazy ve vyhledávacím poli Google ignoruje. Ovšem existují výjimky, kdy se s jindy ignorovanými výrazy počítá.

Co je ignorováno:

  • členy, spojky, předložky
  • koncovky při skloňování
  • zvláštní znaky jako například @#$%^&*()=+[]\

Výjimky:

  • zažité výrazy a značky (např. C++ nebo C# vyhledá programovací jazyky)
  • symbol měny v kombinaci s číslem
  • symbol podtržení není ignorován, pokud nestojí samostatně (to se například hodí při hledání souborů s konkrétním názvem)

 

Diskuze (11) Další článek: Podivuhodné hrátky s Wikipedií: všechno končí u filozofie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,