FIC: pidiserver pro domácí síť

Na veletrhu Computex vystavuje First International Computer Inc. Kromě jiného i malinké servery s procesory Transmeta Crusoe a 2,5“ pevnými disky pro použití v domácnostech nebo malých kancelářích.

Snadno do sítě připojitelné sofistikované servery nejsou nic nového: již před devíti lety v roce 1994 se například na veletrhu CeBIT objevil takzvaný personální server Z-Stor od firmy Zenith Data Systems s operačním systémem Novell DOS i Personal NetWare. Řešení tehdy neuspělo, ale v posledních letech se objevily na trhu úspěšní následovníci s operačním systémem Linux: tyto zpravidla minimálně modifikovatelné počítače pracují většinou jako souborový server, poštovní server, NAT router, DHCP server, web server, případně mají i další funkce. Zákazník je zpravidla připojí rovnou k existující LAN a spravuje je prostřednictvím WWW rozhraní, veškerý software je už předinstalovaný a optimalizovaný právě pro toto použití.

First International Computer Inc., známý pod zkratkou FIC, jde s využitím konceptu takovéhoto serveru o kus dál: na veletrhu Computex vystavuje kromě mnoha dalších novinek i dva malinké servery s procesory Transmeta Crusoe TM5600 s frekvencí 500 MHz a 2,5“ pevnými disky pro použití v domácnostech nebo malých kancelářích.

Menší z nich MAAT server o rozměrech pouhých 246 mm x 240 mm x 56 mm je určen pro domácnosti, má operační paměť 128 MB, rozšiřitelnou až na 512 MB a jeden 20 GB disk. FIC MAAT pracuje jako čtyřportový 10/100Mbps Ethernet switch (1 port pro WAN), nabízí i jako přístupový bod pro bezdrátové sítě 802.11b. K dispozici jsou ještě dva porty USB 1.1 a po jednom sériovém a paralelním portu.




Větší servříček FCI Janus o rozměrech 265 mm x 255 mm x 80 mm se dodává ve dvou provedeních, které se liší jen montáží bezdrátového přístupového bodu. Oproti jednoduššímu serveru MAAT je posílen především diskový systém, Janus má dva hot swap disky s podporou diskového pole RAID 0, 1 nebo 0+1. Paměť DDR je standardně 128 MB, k dispozici je běžný slot DIMM, pro rozšíření tu je jeden interní PCI slot a po jednom PCMCIA Type II a CF Type II slotu. K dispozici mají uživatelé tři porty Ethernet RJ-45, paralelní a sériový port, dále pak rozhraní USB, Firewire a PS/2. Další vychytávkou pak je integrovaná jednotka UPS, která umožňuje desetiminutový provoz po výpadku dodávky proudu, server se po obnovení dodávky samočinně „nahodí“.




Počet počítačů v domácnostech se zvyšuje nejen ve vyspělých zemích, stejně jako ve firemním segmentu může být jednoduše spravovatelný malý nenáročný server přesně tím pravým „ořechovým“. FIC možná vystihl pravou chvíli, za pár měsíců uvidíme...

Diskuze (24) Další článek: Atari distribuuje svůj nový produkt přes Kazaa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,