Festival Linuxu je 18. Července

>Pokud něco výrazně chybělo české linuxové komunitě v jejím soupeření-nesoupeření s Microsoftem, tak to byla právě absence akcí zaměřených na nové či potenciální uživatele a zdání organizovanosti.
Pokud něco výrazně chybělo české linuxové komunitě v jejím soupeření-nesoupeření s Microsoftem, tak to byla právě absence akcí zaměřených na nové či potenciální uživatele a zdání organizovanosti. Samozřejmě, "komunita" zde existovala, ale fungovala skoro jako tajné bratrstvo - kdo byl mimo tento svět, jaktěživ se o její existenci nedozvěděl a nikdy do ní nevstoupil.
To se pomalu mění.

Před pár měsíci vzniklo České sdružení uživatelů operačního systému Linux čili CZLUG, sdružené kolem neúnavných propagátorů Linuxu jako je Pavel Janík ml. či Jan Kasprzak; CZLUG, "sídlí" na adrese www.linux.cz/czlug, už stihl uspořádat hojně navštívený víkendový seminář a nyní pořádá "InstallFest". Svými aktivitami - a především schopností dát o nich vědět široké veřejnosti - tedy CZLUG určitě převyšuje aktivity šíře zaměřené Nadace pro podporu free software.

Linux InstallFest je vynikajícím marketingovým nápadem - jak přilákat k Linuxu ty, kteří o něm slyšeli, více či méně je láká a kteří se zatím pouze bojí, že by si s ním neporadili a skončili by za definitivně "mrtvým" počítačem. Každý, kdo přijde 18. července 1998 od 13.00 do 18.00 do učebny A 104 na Fakultu informatiku Masarykovy univerzity v Brně, tomu bude na počítač nainstalován zdarma operační systém Linux - jak uvádí roztomile zpráva, stane se tak "za přítomnosti lokálních linuxových odborníků". Pokud to z předchozí věty nebylo jasné, tak upřesňuji, že je nutné si přinést počítač vlastní; jádrem akce je Linux zdarma, nikoli počítač zdarma, jak by se možná mohl někdo domnívat. Je možné si vybrat kteroukoli z významných instalací Linuxu (Red Hat 5.1, Debian 2.0, Slackware 3.5) a na počítač si překopírovat i další Gnu software (bude k dispozici mirror GNU). Pořadatelé uvádějí, že jsou schopni zapůjčit "omezené množství" síťových karet, monitorů, klávesnic, myší a kabeláže (více pravděpodobně sdělí kas@fi.muni.cz).

Jsem osobně velmi zvědav, s jakým ohlasem se tato akce setká. Linux je určitě na dobré cestě a k jeho rozšíření brání obecné povědomí o tom, že se Linux instaluje asi tak stokrát hůř než Windows a asi desetkrát obtížněji se používá. Je možné, že zmíněná akce toto povědomí u desítek (stovek?) uživatelů změní.
Váš názor Další článek: Win98: Nefunguje mě pod Windows 98 český Excel 97. Po instalaci nelze spustit, hlásí chybu, že nemůže najít soubor xl8805.dll

Témata článku: , , , , , , , , ,