Fenstr, zamachlovat a šlus...

Diskuze čtenářů k článku

Tnt  |  10. 01. 2002 19:43

Já to dělám taky a vše funguje a žádná nestabilita se neprojevuje, takže vše je OK. Zdar

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek (=Hurricane)  |  02. 01. 2002 21:19

no jak myslite

howgh

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Stepanek (=Hurricane)  |  27. 12. 2001 21:18

Zdravim

Nebim, jaky na to mate nazor vy, ale IMHO je to takhle:

NESTABILITA - program pada pri nahodnych situacich a vicemene nejde vysledovat jak, kdy a proc. Pr.: Pisu v MSOE dopis a najednou, z niceho nic se komp zasekne a zacne hrozne rvat speaker. (muj pripad) A to neni jen MSOE.

SW CHYBA - program udela chybu vzdy po urcite akci, kterou uzivatel vyvola. Pr.: Kliknu na button ABC a program vyhodi Fatal exception .... Ale jinak bezi normalne bez potizi.

Po nevhodne zmene resourcu muze nastat druhy pripad, ale ne prvni.

Zdenek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  02. 01. 2002 06:22

Opet haha.

Jsem zvedav jak budete rozpoznavat kdy je to nahodne, a kdy nenahodne. Co kdyz tlacitko ABC nepouziva jednu, ale nekolik funkci a z nich ne vzdy ta stejna spadne? (dost casty pripad). Jak vite ze v MSOE je to vzdy nahodne? Co kdyz (prosim ilustracni priklad)to spadne vzdy kdyz napisete "ha" a stisknete leve tlacitko mysi?

Takze:

NESTABILITA: program se pouziva tak jak ma, ale na dane konfiguraci nebezi korektne. Pricin muze byt nekolik z nichz jedna je i SW chyba (dale HW chyba, nekompatibilita, hw nestabilita,...).

SW CHYBA: dany software obsahuje chybu v kodu, ktera se projevuje na vetsine (,bezne ci referencni - doplnte podle typu ISO9000 co pouzivate) konfiguraci.

ZAVER: po nevhodne zmene resourcu muze nastat SW nestabilita. Ta vsak neni zpusobena SW chybou, nebot kod je v poradku. A vzhledem k tomu, ze muze nastat nahodne prepsani obsahu pameti ci zmena velikosti stacku apod, vezte ze vice "nahodne" to uz pomalu ani nejde.

Jinak me pro demonstraci dost staci i to, videt nekdy jake problemy zpusobuje jiny nez defaultni rozmer scrollbaru a barev ve Windows.

Zamachrovat, uznat chybu a slus

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Stepanek (= Hurricane)  |  19. 12. 2001 22:04

Zdravim

Co se tyce seriove cislo, tak to zmenit lze. Nikdy jste neslysel o tom, ze kdyz mate 10 pocitacu a koupite si 10 krabic windowsu a na vsechny pocitace nainstalujete jen ty jedny windowsy a 9 zabalenych krabic bude lezet ve skrini, ze je to legalni? JE to legalni. Nebo ze na vsech 10 krabic lze pouzit jedno a totez seriove cislo? To je taky legalni.

Jinak jeste k te stabilite:
Je temer nemozne, snizit stabilitu toho dotycneho programu. To, ze by po zmene resourcu vice padal pri nahodnych situaci je IMHO nemozne. Nic nevylucuju, ale myslim si, ze je to silne nepravdepodobne. Bud program funguje k plne spokojenosti, nebo nefunguje vubec. Obcas se mi to stalo. Zmenil jsem jeden text a program vyhodil fatalni error a nespustil se. Je to jeden z duvodu, ktere popsal Zbysek Hlinka. Jeste je tu moznost, ze program bude padat vzdy jen v jednom pripade, to ale neni nestabilita. To je nevhodna zmena resourcu a pomuze zalozni kopie. Presne z toho duvodu se musi zalohovat.

Zdenek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  20. 12. 2001 08:59

pokud vim tak seriove cislo a licencni cislo programu menit nemuzete, za predpokladu ze toto cislo zadavate se tim mysli napriklad seznam povolenych seriovych cisel. Tak nejak me nebavi diskutovat na urovni BFU.

Je hezke jaky mate strasny prehled. Asi se tim viditelne zivite jako profesional. Urcite nezahazujete cas psanim clanku za 5 jogurtu na 1000 znaku. Vami popsana situace sedi tak mozna na "Malovani" ktere ma par funkci, ale co komplikovanejsi programy? Co funkce ktere se nepouzivaji vzdy v tom samem okamziku?

"program bude padat vzdy jen v jednom pripade, to ale neni nestabilita" ahaaaa no to je zase perla. Takze nestabilita je jen nahodna chyba? Hmmm a ja jako optimizer jsem si blbec doted myslel, ze nahodne chyby neexistuji. Je to chyba bud softwaru nebo hardwaru. Pokud softwaru tak je to bud chyba vzdy, nebo chyba za urcitych okolnosti (prekroceni rozmeru promenne,jina adresa pointeru,nahodne kombinace, nahodne cekani, spoluprace threadu,...).
Jinymi slovy program spustite, ale napriklad konkretne pri ukladani obrazku v 256ti barvach a rozmerech nad 1200x1600 spadne. Jasne, treba i kdyby spadnul vzdy v teto situaci, ale to je prave ta nestabilita, kterou proste nepoznate dokud se vam nestane a to uz muze byt pozde. Navic nezapominejte ze ve Windows jeden resource nepouziva vzdy jen jeden program.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  20. 12. 2001 09:09

abychom udelali nejaky prinos teto nudne diskuse, pridejte prosim pod clanek toto varovani:

Upozorneni:
"Nektere techniky zde popsane a zobrazene mohou vest k poruseni autorskeho zakona, poskozeni vasich dat a uvedeni vasich aplikaci a operacniho systemu do nestabilniho stavu."
Zaroven take zadam o stazeni vsech obrazku kde je zobrazen hacknuty program a ukazani prikladu na resourcech nejakeho public domain (ne freeware) nebo vaseho vlastniho programu.

Jako slusny clovek, vam dekuji ze to ucinite.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kamaradky mysky  |  20. 12. 2001 12:45

ach bohove, ten koumes je ale nudnej vykastrovanej debil...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  20. 12. 2001 14:52

Kazdy se necim zivy. Jak by se libilo prostitutce, kdyz by ji kazdy treti zakaznik uspal a vzal si zadarmo? Nelibilo? Chladna krava blba vid.

Ja vim, ze krast je v cechach normalni, ale kdyz se to bude tlacit uz i v tisku, tak to bude jeste normalnejsi. A to vy postkomunisticky chcete do evropy? Chachaaaa

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zbyšek Hlinka  |  19. 12. 2001 10:47

Lokalizacemi programů se zabývám již řadu let (http://www.localizator.com), proto si myslím, že mám k tomuto tématu dost co říct.

Nejdříve pokus o zhodnocení právní stránky věci:
Když si přemaluji auto na růžovo, mohu to tak nechat, dokud bude auto stát v garáži. Než s ním však vyjedu na ulici, musím změnu barvy ohlásit v registru vozidel (či jaký to je úřad).
Náhledem do aktuálního Autorského zákona (AZ) zjistíme, že podle § 66 odst. 1 písm. a) a d) je možné provádět to, co zde popsal Zdeněk. Ovšem je nutné zachovat určitá pravidla - takto upravený program nesmím dál šířit, a nesmím změnit identifikaci výrobce programu (název, logo, verzi atp.). Jinými slovy, pro svou potřebu je možné změnit prostředky (resources) cizího programu.

A teď technická stránka věci:
Měnit prostředky Windowsovského programu není žádná legrace, program, který pro to použijeme, musí být spolehlivý v tom smyslu, že řádně vloží změněný prostředek zpět do programu, zejména v řadě Win 95 až ME (v řadě NT-XP je to podstatně jednodušší z hlediska programátora). To znamená, že program musí přepočítat velikost cílového prostředku, a podle toho upravit všechny adresy v tabulkách odkazů na další odkazy a prostředky. Autor takového programu musí mít důkladnou znalost PE formátu.
Co se týká ikon, je vhodné měnit kus za kus, stejný formát za stejný formát. S výjimkou loga autora programu - pochopitelně.
Co se týká textů, zpravidla se jejich lokalizací nic nestane, program funguje řádně dál. Některé programy jsou však psané opravdu prasácky (někdy i záměrně), takže se v kódu program dovolává určitého textu, který je uložen v prostředcích. Pokud se nám podaří změnit právě takový text, je na problémy zaděláno.
Další problémy mohou nastat při upgrade balíku programů, nebo částí OS. Pokud instalační program hlídá například kromě čísla verze i velikost souboru, nemusí dojít k aktualizaci lokalizovaného souboru.

Závěr:
Lokalizovat (to, co psal Zdeněk, není nic jiného než lokalizace) si cizí programy na svém počítači a pro své potřeby lze, je ovšem třeba zvážit rizika z toho plynoucí. Je tu určité nebezpečí, že program skutečně po takové úpravě fungovat nebude vůbec, nebo chybně, dále přicházíte o záruku ze strany autora, a dále riskujete možné problémy při update. Dále je nutné pečlivě zvážit, jaké prostředky k takovému zásahu použijete. Progamy, které zde zmiňuje Zdeněk, jsem neprověřoval, vyjadřovat se k jejich spolehlivosti tedy nebudu. Každopádně je nutné vědět, který program lokalizujete, které prostředky si můžete dovolit lokalizovat a jakou má program funkci v celém balíku (nebo OS).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  19. 12. 2001 10:54

pravda, az na to ze zmena resourcu je zasah stejny jako disassembling a opetna rekompilace a tedy je trestny jako takovy.
PROGRAM SI NEMUZETE UPRAVIT ANI PRO VLASTNI POTREBU
vychazi to prave z autorskeho zakona a ze zneni vetsiny licencnich smluv.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zbyšek Hlinka  |  19. 12. 2001 11:25

Podle citovaného paragrafu to možné je (v určité vymezené míře), pokud to autor explicitně nezakáže. Doporučuji si zmíněný paragraf přečíst. Resources není totéž co výkonný kód, a to, že jsou připojeny přímo k programu, je pouze technická záležitost. Klidně by mohly být uloženy v samostatných souborech aniž by to mělo vliv na funčnost programu. Pokud se podíváte třeba do programu MS Visual C++, tak i tam se dostanete k prostředkům zkompilovaného programu. V žádném případě se nejedná o disassembling.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  19. 12. 2001 13:22

Hlavni problem je v tom, ze je to implicitne zakazane a explicitne u Windows i jinych softu rovnez. Doporucuji precist zakon znovu a VASI licenci k Windows.
Nenapsal jsem ze se jedna o disassembling, jen ze je to podobne pokud to zmenim. Ve VC++ to muzu prohlizet a ukladat, ale ne editovat. a i kdyby nastroj nedela zlodeje. To ze se nejedna o vykonny kod na tom nic nemeni, seriove cislo take neni vykonny kod a muzete ho menit? Vy jste nekde cetl ze nevykonny kod se muze menit? Nebo snad kdyz mam aplikaci slozenou z vice souboru tak na ty se uz ochrana nevztahuje? A ted nazornost pro naivky: co animace a obrazky ke hram a programum? Co vase MSDN dokumentace?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zbyšek Hlinka  |  19. 12. 2001 14:11

Z pohledu AZ to zakázané není, pokud to nezakáže autor. Pokud licence Windows zakazuje lokalizaci, pak je to jasné a je třeba se tím řídit. Resource není kód, ale pouze doplňkové informace, jako například texty, obrázky, nebo popisy dialogů atp. Tyto prostředky by klidně mohly zůstat v *.RES souborech, ze kterých by si program potřebné informace volal. Nebo se to také řeší tak, že se vytvoří samostatná datová DLL. Zašifrované údaje mají svou zvláštní ochranu v § 43. Pokud si tedy budu chtít změnit texty v menu (protože to potřebuji pro své užití, ale nezměním tím funkčnost programu) a autor mi to nezakazuje, pak mi v tom nic nebrání. Horší je to s ikonami a dalšími obrazovými informacemi, tam někdy jde o porušení AZ, někdy ne.

Každopádně úpravy cizích programů vřele nedoporučuji, pokud si člověk není zcela jist tím, co dělá. V souvislosti s lokalizačním programem jsem se tímto problémem zabýval dost detailně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  19. 12. 2001 15:45

Ale proc porad tlacite ze to neni KOD, tady jde o balik!? Copak je tam psano ze se AZ vztahuje jen na kod? Resource tim vice resource zasifrovane(!) (DLL,exe,...) podlehaji autorskemu zakonu, stejne jako help, ikony, bitmapy, texty do menu. Je jedno jestli Wav mate jako resource nebo jako soubor v adresari.Proste zakaz.
Zmenou menu zmenite funkcnost programu nebot: m.j. "program nebude odpovidat rozsahu dokumentace a podpory a zmeny nejsou zmenami ktere jsou v rozsahu dokumentovanych zmen danych moznostmi nastaveni programu". Tedy pokud program bude importovat polozkou v menu nejaky txt soubor jako nove menu a toto bude popsano v (*.)helpu jako featura pro bezne licence je to OK, vse ostatni je hack.
I kdyz pominu ze ta vase firma mi prijde nejaka podivna, ten kdo provadi lokalizaci, tak na to musi mit OPRAVNENI od majitele prav, tedy jinou licenci ci smlouvu od majitele jine licence nez maji BFU na stole.

Vzhledem k tomu ze jsem par dni spolurozhodoval o tom co je a neni trestne v teto oblasti, doporucuji prostudovat AZ a vysledky nekterych soudnich pri v CR a evrope. Zajimave, ale logice je m.j. ze napriklad i davkovy soubor (*.bat,...) je pod ochranou AZ, stejne jako nedokumentovane zaznamy v registrech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Chudoba  |  14. 04. 2006 15:51

A nevíte náhodou jak naprogčit do vlastního softu, aby si nastavoval ikonku v exe souboru??? Děkuji za info, když tak mi to pisněte na Martin.Chudoba@seznam.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libb  |  18. 12. 2001 11:40

Propána, pokud to nebudu šířit dál, je snad na mně, co si s tím provedu? Co se týká znestabilnění - pokud by někdo očekával že věci z resourců budou tam kde to chtěl původně on, je šílenec - stačí změnit velikost okna a všechno může být jinak. Pokud zachováte velikosti ikon a počet barev, je všechno OK, maximálně si prohodíte ikony pro Uložit a Zavřít a pak se budete divit, že se to chová divně, ale padat by nic nemělo - ovšem neručím za to, jestli použité nástroje pracují korektně.
K češtině - mě sice nic nepraštilo do očí, ale napsat do článku, že na ni kašlu, je drsné. Proč ten článek radši někomu nenecháte přečíst, když si myslíte, že je tam něco špatně? To je jakoby výrobce aut řekli, že ono to sice barevně neladí, ale je přece důležité, že jede... Opět připomínám, že mně kromě tohoto odstavce nic nevadilo a článek má určitě nějakou hodnotu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  18. 12. 2001 13:28

a kdyz ukradnes to auto a nechas si ho dal ho neprodas tak je to taky v poradku? Za vsechny co se zivej praci: nekradte, budete i budeme se mit lepe.

Ono nejde o to, ze by nekdo checkoval jestli druhe pismeno v nazvu je "i", ale s tou velikosti je to nekdy drsne (velikost prvku se odviji od velikosti okna a design v resourcech neni vzdy definitvni), ale napriklad muzes prekrocit limity promennych, dovest program do nesmyslnych smycek, nebo nutit jej zapsat do pameti kam nechtel a pak se muze dit cokoliv.

Optimalizace bin souboru je obtizne, ale leckdy u nej najdu mnoho zajimavosti... Divil by ses jaky prasata nekdy delaji (kdyz pominu jaky prasata pisou na web clanky) programy i relativne hodne pouzivane (ICQ, winamp, Winblinds, Avast, 602, Money, etc...?!)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bitovod  |  18. 12. 2001 14:36

Hergot, a neni to nakonec můj problém, jestli MNĚ a NA MÉM PC bude program fungovat tak, jak chci já? Já jsem si zaplatil za program, program jsem dostal a za predpokladu, že ho nebudu dále šířit, je tento můj a je mi plně k dispozici. To je jako kdybych si koupil pixlu šroubků a výrobce mě upozorňoval, že je nesmím do niočeho použít nebo natřít na bledě zeleno. Nepřijde vám tenhle výklad trochu úchylný??? Cokoli, co si koupím a za co zaplatím, se stává mou věcí - a mám právo s ní podle toho nakládat. A co takhle rozsříhat manuál? To můžu???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Arny  |  18. 12. 2001 14:46

100% souhlas. Pokud modifikovaný program nebo jeho části dále nešířím, je jen na mě, co s ním udělám.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
majo  |  18. 12. 2001 15:16

problem je akurat v tom, ze ty si nekupujes program ale len licenciu na jeho pouzivanie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bitovod  |  18. 12. 2001 15:48

Takze kdyz to dovedu ad absurdum - program muzu ukrast (vcetne manualu a instalacnich medii), protze licencni smlouva se vztahuje na myslenuku a jeji pouzivani, ale nesmel bych ho nainstalovat. Kdyz ho ukradnu (ale nebudu pouzivat) a dam si ho doma do vitriny (ano, i takovi se mezi nami najdou , zpusobim tim skodu povodnimu majiteli (at jim byl kdokoli), ale skodu, ktera bude VZDYCKY mensi nez 100.000Kc (jedna knizca - cca. 1000, jedno medium cca 15Kc), tedy je to pouze PRESTUPEK, ktery spravi navraceni veci majiteli a dejme tomu napomenuti ci nizka blokova pokuta... Tak hergot o co je ten Dastych opreny??? Samozrejme jina situace je, kdyz budu mit Win2k na masine, na ktere budu delat - tam pouziju i tu myslenku, na kterou se licence vztahuje. Hm, ted koukam, ze me moje uvaha odnesla trochu od tematu, uznavam, ze s tou licenci na pouziti mas pravdu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libb  |  18. 12. 2001 16:15

No pokud vim, tak Dastych rekl, ze pokud mas prepaleny soft ve vitrine, neni to nelegalni - dulezite je jen to, co mas nainstalovane na pocitaci - nezajima, jestli to pouzivas - jsou i takovi, co maji SW nainstalovany a nepouzivaji ho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t.b.  |  20. 12. 2001 09:09

Zaujimave uvahy.. a co program ktory mam zazipovany na pocitaci ale nepouzivam ho? (nie je nainstalovany) tiez by ma potom zaujimalo z coho chcu obvinit warezakov, ked si takto vymienaju megabajty "nejakych" dat, ktore aj tak nepouzivaju. (vid nedavny clanok na zive...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Stepanek (= Hurricane)  |  18. 12. 2001 17:28

Zdravim

Vypalenejma Officema si muzes treba vytapetovat byt. Nelegalni je pouzivani, ne vlastneni nelegalni kopie.

Zdenek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Jelinek  |  18. 12. 2001 22:51

Popisované změny zhruba z právního hlediska odpovídají ručním změnám konfiguračních souborů. Ve starém autorském zákoně byla navíc klauzule, která přímo umožňovala změnit počítačový program tak, aby (zjednodušeně řečeno) vyhovoval pro použití na daném počítači. V novém zákoně nic podobného není, proto snadno dojde ke sporům. Asi by to chtělo nějaký precedens...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  19. 12. 2001 07:04

a hranice prestupku je 100000? Haha

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Stepanek (= Hurricane)  |  18. 12. 2001 17:27

Zdravim

Ano, to se muze stat, ale prave z toho duvodu, jsem v tom clanku X-krat zminil, ze se musi zalohovat, zalohovat a jeste jednou zalohovat.

Zdenek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  19. 12. 2001 07:05

a proto jste na jinem miste teto diskuse napsal:

"stabilita je v programech a ne v resourcech"?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libb  |  19. 12. 2001 08:04

Do velke miry ano. Pokud napisete program dobre, nebude mu vadit zadna zmena v resourcech (krome visualni stranky). Otazka je, jestli je programator povinen resit v kodu moznost externi zmey jeho resourcu extremne nezadoucim zpusobem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  19. 12. 2001 10:47

Problem je v tom, ze autor neni zodpovedny ani povinny obsluhovat hackovaci zasahy do jeho programu, nemluve o tom ze je to nerealne. Nemuzete checkovat vsechno. Pokud si tam pro urychleni dam napriklad multistring typu
"neco\0neco\0necokoliv" a nejakej supak si to prepise na "hele vole"...???

Navic i kdyby na just zodpovedny byl, tak to zdaleka nebudou delat vsichni a protoze nehackujete svoje programy ale cizi, tak kde mate tu jistotu ze to je obslouzeno?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  18. 12. 2001 08:13

Nedoporucuju tem co nevedi co delaji a to jsou skoro vsichni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LaduzZ  |  18. 12. 2001 10:55

Jo Jo. Nikdo neví, co se ve windows děje... kdo si to myslí, ten je na tom ještě hůř :)) je to černá skříňka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Drake  |  20. 12. 2001 01:13

Stabilita je sice v kódu, ale když ten kód dostane jako resource něco s čim nepočítal tak ho to může stát instanci (život)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Stepanek (= Hurricane)  |  18. 12. 2001 17:25

Zdravim

Tak tohle se stabilitou bohuzel (pro tebe) nema co delat. Stabilita je v kodu, a ne v resourcech.

Zdenek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  19. 12. 2001 07:02

vidis a to je duvod proc pises clanky za 50kc na kilo.

boze muj.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AnotherOne  |  18. 12. 2001 07:33

Program nie je len samotný kód, ale aj napr. dodaná dokumentácia, obrázky, zvukové súbory atď. Všetko tvorí jeden celok. Je to ako by ste nejaké súsošie natreli na červeno, lebo sa vám nepáči pôvodná sivá farba. Mimochodom, zmena napr. bitmapy môže ovplyvniť funkčnosť programu - čo ak sa autor programu spolieha, že určitý pixel má konkrétnu farbu (pritiahnuté za vlasy, ale budiš).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  18. 12. 2001 08:18

myslim ze vetsina socek v cechach a na slovensku toto proste neresi. Clanek k tomu nabada a tak pozor na velkeho billa.

"Mě se dostalo odpovědi, že je, jelikož se nejedná o modifikaci kódu programu, který je předmětem těchto práv"
A pane autore, od koho se vam takove odpovedi dostalo? Od vasi matky, nebo jste se neracil zeptat vubec nikoho a timto se jen omlouvate? Je to zakladni nepochopeni a svedci to o tm ze jste absolutni ignorant. Kdyz pominu to ze v licenci je jasne uvedeno ze je pod ochranou cely balik vcetne multimedialnich souboru a kurzoru tak co si myslite ze editujete kdyz prekompilujete resource files? Ono totiz resource neni nic jine nez zdrojak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Stepanek (= Hurricane)  |  18. 12. 2001 17:24

Zdravim

Ptal jsem se v konferenci delphi-l@clexpert.cz, jejimz jsem aktivnim clenem. Napsal jsem tam, jestli nekdo bude ochotny se teto diskuze zuicatstnit a prines fundovany nazor, takze si vsichni pockejte a pak kritizujte. Jo a pokud se vam to zda nelegalni, nuti vas nekdo???

Zdenek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Koumes  |  19. 12. 2001 07:00

Co to tu pisete? To jako kdyz vam nekdo na konferenci codedummy napise, ze Windows jsou zadarmo tak se tim budete ohanet? Stale mi to prijde jedno a to same, jestli se jedna o vasi matku nebo nekoho na konferenci. Uvedomte si ze vam mohl odpovedet stejny truhlik jako jste vy.
Ja vim ze mne k tomu nenutite, ale jakozto novinar (?!) byste si mel a) uvedomovat dusledky svych cinu, b) uvedomit si ze navadeni je take trestny cin c) minimalne upozornit ze je to nelegalni,pokud uz o takoveto pitomosti musite psat. BFU je lepsi kdyz si pecka neupravujou, uz takhle je s nima problemu nad hlavu a zkusenym kteri to potrebuji jste stejne nepomohl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ja  |  18. 12. 2001 14:56

Si magor ?Pokial si kupis sochu a namalujes ju na cerveno alebo jej useknes nohu,tak je to len tvoj problem pretoze je to tvoj majetok !!! Alebo ked si kupis barak vymenis si na nom okna tak si budes ziadat povolenie od toho kto ho postavil? (Predpokladam ze tu nepopisujes pripad , ked ako oficialny predajca Microsoftu ,rozbalujes Windowsy , modifikujes ich a predavas dalej. !!! )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eso  |  18. 12. 2001 23:08

Jenze Windows si nekupujes, kupujes si jen licenci (viz licence agrement)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AnotherOne  |  19. 12. 2001 07:35

No áno, s tou sochou to nebol celkom vhodný príklad. Ale ako správne poznamenal Eso, nekupuje sa software, ale len právo ho používať. Pokiaľ ide o tie umelecké diela, dostatočne hodnotné dielo má aj určitú historickú a spoločenskú (alebo ako to nazvať) hodnotu. Keby si niekto kúpil Monu Lisu (nie že by to bolo možné) a zničil ju, nemyslím si že by mu to prešlo len tak, darmo že je jeho. Niektoré umelecké diela nie je možné napr. vyviezť za hranice, hoci že sú vaše, pretože majú hodnotu nie len pre majiteľa.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor