Ukrajina | Informační technologie

Fenomén OSINT. Když si veřejnost hraje na CIA a má neuvěřitelné výsledky

Na internetu můžete hodiny sledovat hrající si koťátka, nebo se stát investigativcem a zpravodajcem. Neomezené množství informací a důmyslné nástroje otevřely cestu pro OSINT – zpravodajství z otevřených zdrojů.

Určitě si vzpomenete na let MH17, který byl v červenci 2014 sestřelen nad východem Ukrajiny a na vynikající práci investigativců skupiny Bellingcat, kteří jako první ukázali na konkrétní ruskou jednotku, jež měla tragédii na svědomí. O dva roky později dokonce vypátrali i konkrétní protiletadlový systém a jeho osádku.

Všechny informace a důkazy z drtivé většiny posbírali z veřejných zdrojů – ať už příspěvků na sociálních sítích, satelitních snímků, fotografií, či mapových služeb typu StreetView a dalších. Využívání veřejných zdrojů k tomuto účelu je nazýváno jako OSINT (open source intelligence) a probíhající válka na Ukrajině v plném rozsahu ukazuje jeho sílu. Díky jednotlivým dobrovolníkům i organizovaným skupinám máme ověřené informace o zvěrstvech okupantů, používané technice a také o vojenských ztrátách obou stran.

Druhoválečné kořeny

Přestože je dnes obor OSINT spjat především s internetovými zdroji, o zpravodajství z veřejně dostupných materiálů se začaly rozvědky snažit už v době druhé světové války. Vedle tradičních tajných služeb, které z velké části stojí na infiltraci a využívání tajných materiálů totiž minimálně Spojené státy a Spojené království provozovaly i oddělení, která se specializovala na sběr využitelných veřejných materiálů.

Úkolem byla archivace novin vydávaných na nepřátelských územích, archivace nekrologů, záznamy rádiového vysílání či sběr fotografií. I tyto materiály přispívaly k přesnějšímu obrazu nepřátelských armád, přehledům o ztrátách a výjimečně také o polohách vojenské techniky. Obdobně potom fungovaly praktiky OSINT v průběhu studené války, opravdového rozmachu se ale obor dočkal až v novém tisíciletí s rozvojem sociálních sítí.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Pohled do historie OSINT.

Ukázka nástrojů, které pracují s Telegramem či YouTube.

Jak se OSINT uplatňuje v Česku i ve válce na Ukrajině.

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Windows 11 běží dokonce i na nejlevnějším Raspberry Pi 4. A není to žádná katastrofa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,