Fenomén Athlonu 1,3 GHz kráčí světem

Po světě kolují fámy o procesoru AMD Athlon s taktem 1,3 GHz. Naposledy se do řady oznamovatelů „zaručených“ termínů uvedení tohoto procesoru zařadil i server The Register, z kterého čerpala celá náruč návazných článků po celé Evropě.
Po světě kolují fámy o procesoru AMD Athlon s taktem 1,3 GHz. Naposledy se do řady oznamovatelů „zaručených“ termínů uvedení tohoto procesoru zařadil i server The Register, z kterého čerpala celá náruč návazných článků po celé Evropě.

Podle The Register měl být procesor AMD Athlon uveden v pondělí 29. ledna, ve skutečnosti se však nestalo nic. Mezitím se informace chytilo plno redaktorů, takže některé státy „jako jeden muž“ informovaly o blížící se radostné události. Mezi takto postižené státy se řadí i nám blízké Polsko. U nás v České republice se naštěstí objevilo jen několik míst, které tuto fámu převzaly, takže čtenáři zůstali ušetřeni případného zklamání.

Server AMDZone uveřejnil tabulku s cenami, které údajně mají platit od 5. března a v druhém čtvrtletí roku 2001. Na seznamu se objevily rovněž procesory, které zatím uvedeny nebyly (Mobile AMD Athlon).

Firma AMD samozřejmě žádné oficiální oznámení neučinila, informace vznikly únikem informací, zkreslením, mnohdy to byly čisté novinářské kachny. Oficiálně nebyl oznámen žádná počáteční cena ani datum uvedení procesoru AMD Athlon 1,3 GHz. Vzhledem k aktivitám firmy AMD v Německu je velmi vysoká pravděpodobnost, že tento procesor (a další novinky) bude představen na CeBITu, který se rovněž koná v Německu.

Živě komentuje: Vysoká popularita procesorů řady x86 způsobuje chování, blížící se davovému šílenství. S velkou slávou se oznamují ceny na čtvrt až půl roku dopředu. Příchodem skutečných změn v cenách se přijde na to, že ohlášené ceny byly někde málo, někde úplně jiné. Odlišnost cenových fám od skutečných cen se týká hlavně procesorů AMD.

Procesor Athlon s taktem 1,3 GHz je tolik diskutovaný z několika důvodů. Procesory firmy AMD jsou oblíbeny u skupiny uživatelů, která má ráda vysoký výkon (doprovázený vysokým taktem procesoru). Nový procesor je vždy událostí, protože jeho koupí mohou jednak být první. Příznivci firmy AMD bývají automaticky odpůrci procesorů firmy Intel, takže každé vítězství AMD na úkor Intelu jim působí radost. Procesor AMD Athlon s taktem 1,3 GHz by posunul patici Socket A o další krůček dál, zatímco Socket 370 zatím stojí na 1,0 GHz u Pentia III. Procesor Intel Pentium 4 zatím příznivci procesorů AMD neberou jako „pořádnou“ konkurenci.

Odkazy mimo Živě:
článek na The Register: http://www.theregister.co.uk/content/archive/16326.html
ceník na AMDZone: http://www.amdzone.com/images/pricelist1.jpg (pozor, ve formě obrázku)
firma AMD: http://www.amd.com

Diskuze (5) Další článek: Olympus tlačí cenu dolů!

Témata článku: , , , , , , , , ,