Grafické karty | Počítače | Čína

Fenghua 1: čínská výkonná grafická karta se ukázala v provozu. Chce soupeřit s GeForce RTX 3060

Čína se snaží osamostatnit i v oblasti technologií a platí to i pro jednotlivé počítačové komponenty. V nejnovějším případě se jedná i o výkonné grafické karty a nyní se na twitteru objevily záběry očekávaného modelu Fenghua 1 od společnosti Innosilicon, která se chce vyrovnat nejnovějším západním modelům.

Grafická karta Fenghua 1 je vyráběna 12nm technologií a bude dostupná ve dvou verzích. Nižší model má mít výkon 5 TFLOPS (FP32), respektive 25 TOPS (INT8) a 160 GPixel/s. Výkonnější dvoučipová verze zvládne 10 TFLOPS (FP32), 50 TOPS a 320 GPixel/s. Rozdíl je i v podpoře dekódování videa, protože karty jsou určené i pro profesionální a serverové použití. Nižší verze zvládne až čtyři streamy 4K@60, vyšší pak 8 streamů 4K@60.

Zacílení na podnikový a datacentrový segment odpovídá i možnost konfigurace použité paměti, kdy lze vybírat od 4 GB až do 16 GB, respektive 32 GB GDDR6X u dvoučipového modelu. Karta podporuje PCI Express 4.0 a na výstupu by se kromě Displayportu 1.4 už mělo objevit i HDMI 2.1.

Jak dokázala čínská firma něco takového tak rychle vyvinout? Základem je totiž architektura PowerVR od známé společnost Imagination Technologies, díky čemuž je zajištěna už odladěná podpora rozhraní DirectX, Vulka, OpenGL, OpenCL, TensorFlow a mnoha dalších, včetně ovladačů pro operační systémy Windows, Linux nebo Android.

Na záběrech je možné vidět testovací systém se zmíněnou grafikou, na kterém běží program GFXBnech s testem T-Rex. Bohužel nejsou k dispozici hodnoty fps ani výsledné skóre. S uvedením na trh lze ale očekávat, že se objeví i podrobné testy výkonu a spotřeby i s porovnáním se současnými modely od AMD, Nvidie nebo brzy i Intelu (chystané samostatné grafické karty řady Arc).

Diskuze (20) Další článek: Létající auto dorazí na trh už v příštím roce. První bude slovenský AeroMobil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,