Bezpečnost | Televize | FBI

FBI upozorňuje na nutnost zabezpečení chytrých televizorů. Vydala rady, jak se nenechat sledovat

V rámci slevových akcí typu „Black Friday“ zákazníci často pořizují chytré televize. Oregonská pobočka Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) vystavila na svých stránkách článek, ve kterém upozorňuje na nutnost zabezpečení takového přístroje.

Chytré televizory, na rozdíl od těch „hloupých“, bývají vybavené možností připojení k internetu. Díky tomu na nich lze například sledovat videa z YouTube a dalších streamovacích služeb, jako jsou Netflix, Hulu, HBO GO a mnohé další. Ale stejně, jako cokoli jiného, co se připojuje k internetu, otevírají chytré televize své zranitelnosti a poskytují příležitost hackerům.

Chytrá TV jako okno do vaší domácnosti

Kromě internetové konektivity jsou mnohé přístroje vybaveny kamerou a mikrofonem, což je samo o sobě poměrně zásadní z hlediska ochrany soukromí. Ne pro všechny výrobce je totiž zabezpečení zařízení jednou z hlavních priorit.

„Kromě rizika, že vás může poslouchat a sledovat výrobce televizoru a vývojáři aplikací, může být taková televize bránou pro hackery, kteří se přes ní dostanou k vám domů.“ varuje FBI v dokumentu. Upozorňuje především na riziko zneužití kamery a mikrofonu ke sledování dění v domácnosti.

„Hackeři mohou převzít kontrolu nad nezabezpečeným televizorem. Na spodním konci spektra rizik mohou měnit kanály, hrát si s hlasitostí a ukazovat dětem nevhodná videa. V nejhorším případě mohou zapnout fotoaparát a mikrofon televize ve vaší ložnici a tiše vás stalkovat.“ varuje Federální úřad pro vyšetřování.

Je pravdou, že útoky na chytré TV jsou v současnosti spíše vzácností. Může za to i nejednotnost trhu, kde jednotliví výrobci přicházejí s vlastním či různě modifikovaným softwarovým řešením. Poměrně důležitým faktorem při výběru by tak mělo být zjištění, jak často a dlouho vydává výrobce aktualizace zabezpečení pro své produkty.

FBI radí, jak chránit své soukromí

Hlavní zásady a rady jsou v dokumentu shrnuty do pěti bodů:

  • Zjistěte přesně, jaké funkce má váš televizor a jak tyto funkce ovládat. Vyhledejte si na internetu dle čísla modelu, jak zabezpečit mikrofon a kameru.
  • Pokud je to možné, změňte všechna hesla. Zjistěte, jak vypnout mikrofon, kameru a shromažďování osobních údajů. Pokud je nemůžete vypnout, zvažte, zda jste ochotni podstoupit riziko sledování.
  • Pokud není možné v nastavení vypnout kameru, přelepte ji kouskem černé pásky přes čočku.
  • Prověřte ochotu výrobce aktualizovat zařízení pomocí bezpečnostních záplat. Stará se o něj? Jak se staral o svá zařízení v minulosti?
  • Zkontrolujte zásady ochrany osobních údajů výrobce televizoru a používaných služeb. Zaměřte se na to, jaká data shromažďují, jak je ukládají a co s nimi dělají.
Diskuze (18) Další článek: Výroba elektrických koloběžek se zjevně vyplatila. Automobilka Seat proto do nabídky přidá i elektrické skútry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,