Mobilní telefon | Šifrování | FBI

FBI se dostane do většiny vyšetřovaných telefonů. Volání po zadních vrátkách je zbytečné

S příchodem šifrovaných mobilních telefonů v čele s iPhony řeší nejen FBI, ale i další agentury po celém světě problém, jak se dostat do telefonu oběti, anebo pachatele, který odmítá spolupracovat, anebo je už třeba po smrti.

Výrobci telefonů pochopitelně nechtějí umožnit úřadům vstup do nitra telefonu zadními vrátky, protože by se jednalo o bezpečnostní riziko (zadní vrátka by mohl objevit hacker), a tak i FBI mnohdy nezbývá nic jiného, než s telefonem zajít do márnice a šmudlit prstem nebožtíka po čtečce s vidinou, že se telefon snad odemkne.

Na přelomu roku FBI zveřejnila čísla, podle kterých se v průběhu roku nedokázala dostat do cirka 7 000 telefonů. To je ohromné číslo, ačkoliv se jedná o data pro celé USA. Vedení FBI tehdy dokonce volalo po zákonné úpravě, která by výrobce přinutila zavést do systému ona zadní vrátka, přičemž toto vysoké číslo neprolomitelných telefonů mělo být jedním z klíčových argumentů.

Nyní se však ukazuje, že to bylo celé trošku jinak.

Statistici FBI, kteří s tak vysokým číslem tehdy přišli, se prostě spletli a sečetli data z několika databází, kvůli čemuž počítali mnohé telefony několikrát. Ve skutečnosti se tedy FBI ročně nedostane zhruba do 1000 až 1 200 mobilů, přičemž se chystá podrobnější audit, který tato čísla může ještě snížit.

Z toho plynou dva závěry.

Zaprvé, FBI (a lze předpokládat, že i podobné úřady napříč vyspělým světem) se do drtivé většiny telefonů nakonec dostane – ať už ve spolupráci s obětí/viníkem, výrobcem, anebo díky svému vlastnímu know-how.

Zadruhé, pokud je počet neprolomitelných telefonů mnohem nižší, je zbytečné, aby (nejen v USA) sílily tlaky, aby měly úřady zadní vrátka do telefonů. Tyto názory přitom najdete i v Evropě – zejména v souvislosti s teroristickými útoky z posledních let.

Diskuze (9) Další článek: Střevní mikroby mohou snižovat riziko vzniku srdečního onemocnění

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,