Huawei | FBI | Odolné sklo

FBI podnikla proti Huawei během veletrhu CES tajnou operaci

Lednový veletrh CES v Las Vegas nebyl jen událostí, během které technologické firmy z celého světa ukazovaly své nejnovější vychytávky. Šlo o místo, na kterém se FBI snažila načapat Huawei při nelegální činnosti. Nešlo ovšem o podezření ze státní špionáže, jak by se po událostech uplynulých týdnů dalo čekat, ale o pokus krádeže průmyslového vlastnictví, informuje Bloomberg.

Příběh rozbitého skla

Vše začalo v březnu loňského roku, když si Huawei od amerického startupu Akhan Semiconductor objednal vzorky jejich tvrzeného skla Miraj Diamond Glass. O něm firma tvrdí, že je prakticky nerozbitné a vydrží 6krát větší nápor než proslulé Gorilla Glass.

Odeslání vzorku předcházela komunikace, která od roku 2016 probíhala mezi šéfem startupu Adamem Khanem a inženýrem Huawei ze San Diega Angelem Hanem. Čínská společnost měla 60 dní na to, aby sklo vrátila.

V tomto termínu ale nic nevrátila, nereagovala navíc ani na e-maily a telefonáty. Sklo nakonec poslala až v srpnu, zcela rozlámané a s chybějícími kusy. Khan okamžitě dostal podezření, že se Huawei snažil ukrást jejich technologii a kontaktoval FBI, jejíž forenzní experti zjistili, že čínská společnost sklo testovala laserem i jinými pokročilými způsoby za účelem zjištění složení a postupu výroby.

FBI poté poprosila Khana, ať jí umožňují napojit se k jeho komunikaci s Hanem. Šéf startupu tak udělal a nakonec inženýra Huawei donutil k přiznání, že firma poslala vzorky skla na zkoumání do čínské pobočky.

Schůzka se štěnicí

Vyšetřovatelé okamžitě zbystřili. Tím, že se sklo ocitlo v Číně, došlo k porušení amerických exportních zákonů, konkrétně dohody o Mezinárodní regulaci pohybu zbraní (ITAR). Ta přísně omezuje vývoz materiálu s možným vojenským využitím. Miraj Diamond Glass pod to stejně jako ostatní produkty s diamantovým povrchem spadá. Khan přitom při odesílání vzorku upozorňoval Huawei, že sklo je omezeno regulacemi.

Han nicméně i po faux pas s rozbitým sklem trval na tom, že Huawei by se rád stal zákazníkem Arkham Semiconductor. Khan si s ním proto během letošního CES domluvil schůzku, kde celou záležitost, včetně porušení ITAR probírali. Šéf startupu byl při konverzaci vybaven štěnicemi FBI a agenti vše slyšeli.

FBI několik dní na to provedla v sandiegské pobočce Huawei razii. Jaký je současný stav vyšetřování, není jisté. Úřad o tom neinformuje a startup jen v prohlášení popsal, co se na CES stalo a jak k tomu došlo. Je to nicméně další z problémů, který se na Huawei nejen v Americe valí.

Diskuze (58) Další článek: Nejlepší firma podle studentů VŠ? Škoda Auto, Seznam.cz nebo třeba T-Mobile

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,