Fascinující, přitom ne předražený: vyzkoušeli jsme nejtenčí notebook na světě HP Spectre 13

  • HP se nechalo inspirovat novým MacBookem, ale vyrobilo ještě něco lepšího
  • Notebook s tloušťkou 10,4 mm a procesory Core i5 nebo i7
  • Úchvatná novinka je přitom levnější než MacBook

Minulý týden společnost HP představila notebook Spectre 13 s obdivuhodnými parametry. Především tloušťka pouhých 10,4 mm překvapila a pasuje tento notebook na pozici nejtenčího notebooku na světě. Na konferenci Tech Data MEET-IT 2016 ukázalo HP notebook poprvé českému publiku.

02.jpg 05.jpg 
Zasloužený zájem zasluhuje už je z obrázků. V reálu zapůsobí stejně tak.

HP Spectre 13 je třináctipalcový stylový notebook, u kterého se ale kupodivu dbalo i na výkon, a tak uvnitř nejsou procesory Intel Core M, jak by se dalo čekat, nýbrž výkonnější Core i5 a Core i7. Na druhou stranu to nese nevýhodu nutnosti aktivního chlazení, byť v ULV verzích procesorů Core už nejsou nároky na chlazení nijak dramatické.

Ještě tenčí, než byste čekali

Notebook má ventilátory dva, průduchy chladící soustavy jsou klasicky zespod v zadní části a na zadní hraně. Při běžné práci budou prakticky neslyšné. Co je ale důležité, že i při osazení výkonnějšími komponentami a extrémně tenkém těle zůstala výdrž na skvělé hodnotě 9,5 hodiny. Jsme zvědav, jestli se potvrdí v redakčním testu.

03.jpg04.jpg 
Novinka má jiné logo HP. Takové teď bude firma používat u prémiových produktů

Více než parametry je ale fascinující samotné tělo notebooku. Něco až tak tenkého prostě od notebooku nečekáte, rovněž hmotnost jednoho kilogramu je velmi příjemná. Celé to působí jako větší tenký tablet bez displeje – ten se zjeví a až když zjistíte, že se ta tenká placka dá ještě rozpůlit a otevřít.

HP Spectre 13 001.jpg HP Spectre 13 011.jpg 
HP Spectre 13 041.jpg HP Spectre 13 061.jpg 
A takhle vypadá notebook v reálu. Premiéra HP Spectre na Meet IT 2016 nebyla dopředu avizovaná, tak jsem bohužel nebral pořádný foťák. A mobil si s mizernými světelnými podmínkami neporadil ideálně, ale věřte, že notebook i v reálu působí dobře. Vadou na kráse jsou otisky prstů a šmouhy na lesklých částech a také na displeji. Ten je z odolného sklad Gorilla Glass, nicméně není dotykový.

Rozevřená žiletka si přitom zachovává pevnost. Tělo z hliníkové slitiny prostě drží a notebook můžete bez obav vzít za kterýkoli roh, aniž by se nějak výrazně kroutil. Tohle se inženýrům povedlo. Stejně tak řešení kloubu, které působí elegantně a přitom je dostatečně pevné. Zamrzí jen omezený úhel otevření, při práci na klíně by to chtělo o něco více, na stole to však bude stačit.

 

HP Spectre 13 - parametry

  • displej: 13,3", Full HD, IPS, nedotykový, lesklý
  • hmotnost a tloušťka: 1 kg, 10,4 mm
  • procesor: Core i5 nebo Core i6 (U, Skylake)
  • paměť: 8 GB DDR4
  • úložiště: 256 GB flash (volitelně 512 GB) přes PCIe
  • konektory: 1× audio, 3× USB-C (z toho 2×USB 3.1 / Thunderbolt, 1× USB 3.1 / napájení)
  • konektivita: Wi-Fi ac, Bluetooth 4.1 
  • výdrž: 9,5 hodiny
  • operační systém: Windows 10 Pro
  • cena: od 37 990 Kč s DPH
 

U klávesnice nelze čekat vysoký zdvih, je hodně nízká. Ale přesto zanechala vcelku pozitivní dojem. Stisku by sice slušel o trochu větší odpor, ale dotisk je jasně rozpoznatelný. Tlačítka jsou dostatečně velká, rozložení nemá žádné výstřelky a dokonce se vešla i šestá řada kláves.

HP Spectre 13 031.jpg HP Spectre 13 051.jpg
HP Spectre 13 071.jpgHP Spectre 13 081.jpg 
Klávesnice se i při této tenkosti podařila • kloub je tvořen zasouvacími půlkruhy, které jsou v útrobách zakončeny pístky zajišťující optimální odpor při otevírání a zavírání • chladícího vzduchu není potřeba moc, ale zcela pasivně procesory Core zatím uchladit nejde

Na notebooku dále zajme konektorová výbava. Vzhledem k extrémní tenkosti není už vlastně jiná možnost, než konektory umístit dozadu, kde je jediná hrana s plnou tloušťkou jednoho centimetru. Při levém okraji tam najdete audio konektor, při pravém USB-C pro nabíjení či připojení periferií a další dvě USB-C jsou ještě uprostřed.

MacBook se zastydí, lepší má jen displej

Paměti i úložiště jsou pochopitelně připevněny přímo na desce, jedná se v obou případech o čipy od Samsungu.

07.jpg09.jpg 
Kloub v detailu a nabíječka v akci

Notebook se na náš trh dostane v následujících měsících (na trhu v USA bude 25. dubna, u nás o něco později), a přestože se jedná o celkem exkluzivní stylovou záležitost, cena se nevyšplhá do extrémních výšin. Za konfiguraci s procesorem Core i5-6200U na 2,3 GHz s 256GB diskem a 8 GB RAM si výrobce na českém trhu řekne o 37 990 Kč. To je o dva tisíce méně, než co stojí nový MacBook.

06.jpg 765537145
Který byste si vybrali? HP Spectre 13 nebo MacBook?

Právě jako alternativa ke stylovému MacBooku se HP Spectre 13 staví. Je přitom ještě tenčí a výkonnější, MacBook má totiž tloušťku „ostudných“ 13,2 mm a pohání ho procesor Intel Core M. HP má k tomu více portů USB-C a je o něco levnější. Z technických parametrů má MacBook lepší jen rozlišení displeje, nicméně na 13" uhlopříčce lze i Full HD použité u HP považovat za dostatečné a pozitivně se projeví na výdrži baterie. 

Diskuze (25) Další článek: Netflix zatím nepracuje na obsahu pro virtuální realitu, soustředí se na seriály a filmy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,