Fake News

Fake news zabíjí: Kvůli falešné zprávě na WhatsAppu zemřelo v Indii minimálně 12 lidí

Fake news nejsou problém jen západní Evropy, Facebooku nebo Twitteru. Je to problém, který je přítomný i v rozvojovém světě, kde páchá možná ještě větší neplechu než u nás. Washington Post informuje, že kvůli falešné zprávě na komunikační aplikaci WhatsApp bylo tento týden v Indii zabito pět lidí. Od začátku roku června to bylo minimálně dvanáct lidí.

Problém je to složitý a týká se falešných zpráv o údajném obchodování s dětmi. Ty v různých iteracích kolují v různých oblastech Indie a stalo se, že občané se rozhodli vzít právo do vlastních rukou, aniž by si ověřili informace. Když se tedy jistý muž rozhodl promluvit v obci na dítě, okolní lidé ho a jeho čtyři kamarády ubili k smrti. Důvod? Mysleli si, že to jsou členové gangu obchodníků s dětmi, o kterém neustále čtou na WhatsAppu.

Podobná událost se navíc nestala poprvé. Jen za červen téměř totožnou smrtí zemřelo dalších sedm lidí. Vraždy podle policie vždy souvisely s fake news, kterou si Indové mezi sebou rozesílali.

Situaci zhoršuje fakt, že mnoho vesničanů se v posledních měsících dostalo do styku s chytrými telefony poprvé v životě a ještě nedisponují schopností rozeznat jakým informacím věnovat pozornost a kterým ne. Místní úřady si to uvědomují a aktivně se snaží lidi varovat, že zpráva o obchodování s dětmi, kterou všichni čtou na WhatsAppu, je falešná. Dokonce najali veřejné hlasatele, kteří obcházejí vesnice a věc vysvětlují. Jeden z nich ovšem už zemřel - také ho ubil dav.

Není to poprvé, co šíření fake news na internetu vyvolalo násilí. Situace v Indii je ale alarmují. Zakročit se tak rozhodl i WhatsApp, který spolupracuje s policii a indické uživatele na možné dezinformace upozorňuje.

Fake News: Silná internetová zbraň, proti které se těžko brání

Diskuze (35) Další článek: Wikipedie upozorňuje na blížící se hlasování Evropského parlamentu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,