Facebook

Facebook změnil názor: Vývojáři, můžete od nás začít kopírovat, vzkazuje

Změnu v dlouholetém nařízení existujícím na jeho vývojářské platformě, provedl tento týden Facebook. Lidé budou moci oficiálně začít vytvářet programy, které budou mít podobné funkce, jaké nabízí síť. Dříve to možné nebylo, byť sám Facebook kopíroval, odkud to šlo.

Jde o změnu nařízení 4.1 v rámci oficiální platformové politiky. V něm bylo dříve uvedeno, ať vývojáři „přináší něco unikátního komunitě“ „nekopírují klíčové funkce, kterými Facebook disponuje“.

Vývojářská platforma Facebooku je soubor nástrojů, které sít poskytuje třetím stranám pro tvorbu softwaru, který pak může využívat data z Facebooku. Programy tak mohou získat přístup k videím na síti, stránkám apod., díky čemuž si zajistí větší obsah. Aktuálně Facebook Development Platform využívá okolo 100 tisíce vývojářů z 54 zemí světa.

Doteď Facebook vznik aplikací podmiňoval právě tím, že nebudou kopírovat žádnou jeho klíčovou funkci. Za to ale sklízel silnou kritiku, která plynula z jednoduchého důvodu - sám Facebook kopíruje o sto šest (stačí si vzpomenout na Příběhy ukradené ze Snapchatu) a tímto pravidlem si jen zajišťoval oslabení konkurence.

Co přesně vedlo Facebook ke změně názoru, s jistotou nelze říci. Ve vágním vyjádření zaslaném serveru TechCrunch tvrdí, že se chce stát otevřenějším a vnímá, že je to správná věc. Zároveň původní nařízení obhajuje s tím, že je v oboru standardní.

Ať je realita jakákoli, novinka začala platit i retrospektivně. Pokud tedy aplikace dostala zákaz přístupu k datům Facebooku, může o něj znova požádat. V minulosti takový osud potkal například Vine, Voxer nebo MessageMe. I když jde převážně o mrtvé projekty, Facebook jim zakázal přístup k funkci „najít přátele“, protože měl pocit, že ho ohrožují.

Jak zkrotit Facebook:

Diskuze (2) Další článek: Podívejte se, jaké technologie pomáhají záchranářům v extrémních situacích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,