Facebook | USA | Politika

Facebook zkoumá vliv sítě u voleb. Zkouší platit uživatelům, aby sociální síť nepoužívali

Vliv sociálních sítí na volby v jednotlivých státech je velké téma, které se řešilo hlavně u volby amerického prezidenta. Facebook nyní chystá na toto téma výzkum a hodlá uživatelům platit za to, že jej nebudou používat.

V letošním roce čekají USA nové prezidentské volby a oči se, kromě kandidátů, upírají i k sociálním sítím. Před čtyřmi lety se totiž u voleb řešil vliv přesně cílené reklamy na internetu, kde mělo docházet k manipulaci s názory voličů. Padlo i několik nařčení na zásah zvenčí, především z Ruska a Číny. Letos se tak Facebook snaží některým problémům předejít a nastavuje třeba i přísnější pravidla pro politickou reklamu – to ostatně kopíruje i Google a další.

Sociální síť tento týden oznámila nový výzkum, kde se bude snažit zjistit její vliv na uživatele a hlavně voliče. Na něm spolupracuje s nezávislými výzkumníky a závěry by měly být publikovány v akademickém časopise. Aktuálně se některých amerických uživatelů začal dotazovat, za jakou částku by si (a na jak dlouho) deaktivovali svůj účet na Facebooku a Instagramu v období voleb.

Částka je od 10 po 20 dolarů za týden, přičemž období deaktivace je od jednoho až po šest týdnů. Délku přitom určí Facebook, stejně jako to, zda nebude vyžadovat pouze dotazník. Ve všech případech ale účastníci získají finanční kompenzaci.

Výsledky aktuálních voleb budeme znát ještě letos, publikace tohoto výzkumu ale proběhne až přibližně v polovině příštího roku.

V únoru Facebook zavedl i u nás ověřování sdílených informací. Podívali jsme si o tom v Týdnu Živě:

Zdroj: The Verge

Diskuze (10) Další článek: Komentář: Do souboje AMD a Intelu může výrazně zasáhnout Nvidia

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,