Facebook | Sociální sítě | Fake News

Facebook zablokoval 583 milionů falešných účtů, které šířily spam

Facebook se letos pochlubil s konkrétními počty smazaných příspěvků a zablokovaných falešných účtů na síti. Čísla jsou za první čtvrtletí letošního roku a ukazují, že Facebook je pod palbou nejen médií a politiků, ale i obrovského množství spamu.

Falešné profily na Facebooku jsou dlouhodobým problémem, často jsou totiž využívány nejrůznějšími agenturami i jednotlivci k ovlivňování buď samotných mechanismů sítě či názoru ostatních. Tyto profily často sdílí a „lajkují“ předem domluvené či zaplacené příspěvky, které se díky tomu snáze šíří mezi další čtenáře.

Za první čtvrtletí Facebook celkově smazal přes 837 milionů nevyhovujících spamujících příspěvků. Ty přitom odhalil a odstranil ještě dříve, než je někdo z uživatelů nahlásil. Za stejné období deaktivoval přes 583 milionů falešných účtů, které velmi často šíří právě spam a fake news. Současně předpokládá, že jich zůstalo přibližně 3-4 % neodhalených.

Co se týče dalšího odstraněného obsahu, v 21 milionech případů se jednalo o obsah ukazující nahotu či sexuální aktivity – zde automatika zasáhla u 96 % příspěvků ještě před uživateli. U násilí se jednalo o 3,5 milionu příspěvků, přičemž zde už úspěšnost klesla na 86 %. Nejméně se daří odstraňovat nenávistné komentáře a příspěvky (hate speech), kde stroj zareagoval včas v 38 % případů.

Existuje vůbec na Facebooku něco jako soukromí?

Diskuze (2) Další článek: Kontroverzní studie, podle níž vakcína proti HPV způsobuje poškození mozku, byla konečně stažena

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,