Facebook

Facebook vymyslel, co s obsahem „na hraně“. Bude ho méně ukazovat

Facebook se chystá opět upravit, jaké příspěvky a jak často bude lidem ukazovat. Tentokrát úpravou projdu zprávy, které stránka vyhodnotí jako „senzacechtivé a provokativní“. Opatření má omezit šíření nejen bulvárních novinek s minimem skutečného obsahu, ale i nejrůznějších dezinformací a problematických příspěvků, které nesplňují definici pro zákaz.

Novinku oznámil šéf společnosti Mark Zuckerberg v blogovém příspěvku. Lidé podle něj přirozeně nejvíce reagují na senzacechtivý obsah, u kterého čím více je na hraně, tím více lidí přitahuje. Jelikož ale Facebook nechce všechno, co není úplně standardní mazat, rozhodl se upravit algoritmus, který se o rozmístění těchto příspěvků stará.

Nově tak pokud algoritmus vyhodnotí příspěvek jako zbytečně provokativní, bude ho lidem ukazovat méně a méně, čímž zamezí tomu, aby měl velký dosah. Zuckerberg věří, že tato změna motivuje lidi méně podobných zpráv produkovat.

Facebook obsah, kterého se změna bude týkat, nazývá „hraničním“. Na blogu jsou dva příklady - fotografie, které se blíží nahotě, například žena v odhaleném oblečení a vyzývavé póze, nebo příspěvky, které ne zcela splňují definici projevu nenávisti, ale jsou přesto útočné.

Změna se bude týkat také stránek a skupin, kde se takový obsah vyskytuje. Uživatelům budou méně častěji nabízeny. „Věřím, že naše snahy o omezení problematického obsahu jsou jedny z nejdůležitějších, co v naší firmě děláme,“ domnívá se Zuckerberg.

Diskuze (31) Další článek: Tady se vymýšlí technologické inovace pro letadla: Navštívili jsme Honeywell

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,