Facebook | Evropská unie

Facebook to s konceptem metaverse myslí vážně. V EU kvůli tomuto virtuálnímu světu najme 10 tisíc lidí

Jedním z grandiózních plánů Facebooku, kterým chce firma doslova změnit současný svět, je projekt tzv. metaverse. Šéf sítě Mark Zuckberberg o něm mluvil v létě, nastínil, že půjde „o něco víc než virtuální a rozšířenou realitu“. Ačkoliv detaily stále neznáme, je jisté, že tvorba této platformy bude vyžadovat hodně rukou, které Facebook právě začal shánět. V Evropské unii chce během následujících let přijmout 10 tisíc nových pracovníků.

Facebook na svém blogu popsal, že noví zaměstnanci mají skutečně mít na starosti primárně vývoj metaverse, shání proto vysoce kvalifikované lidi. Nábor má probíhat mimo jiné ve Francii, Německu, Irsku, Itálii, Polsku, Španělsku a Nizozemí. Evropskou unii si firma podle svých slov vybrala proto, že věří zdejšímu technologickému sektoru.

Uvádí také, že výhodou je vzdělávací systém Evropy a její „prvotřídní vysoké školy“ plus fakt, že EU je světovým lídrem v několika oblastech, včetně ochrany soukromí, transparentnosti a svobodě slova na internetu. Podle Facebooku je to inspirativní, ale vzhledem k jeho nedávným problémům právě v těchto oblastech jde spíše o PR vyjádření, jak lidi nalákat.

Oznámení nicméně ukazuje, že Zuckerbergerovo červencové povídání o metaverse nebylo jen zasnění se o něčem, co možná nikdy nevznikne. Facebook to naopak s projektem myslí velmi vážně.

Úplně nový a hravější internet

Metaverse má být zcela nová platforma, která v době kombinuje prvky virtuální a rozšířené reality a posouvá je ještě dál. VR (ačkoliv tento název není nejlepší) podle myšlenky pohltí mnohem více sfér života, nakupováním počínaje, kulturou konče. Vlastně vznikne celý nový virtuální svět, se kterým se ale nebudeme interagovat na obrazovkách, nýbrž se v něm doslova ocitneme.

Malou ukázku Facebook ukázal v srpnu. Představil 3D virtuální místnosti s avatary přístupné přes Oculus, kde si lidé mohou povídat nebo třeba řešit pracovní záležitosti.

Celá věc, i kvůli skandálům firmy, aktuálně nevyvolává zrovna nadšení, asi každého napadne mnoho způsobů, jak by se podobná platforma mohla zvrtnout. Sociální síť proto tvrdí, že do zkoumání etických otázek metaverse investovala již několik milionů dolarů a také připomíná, že za projektem nebude stát pouze Facebook, podobně jako za internetem také nestojí pouze jeden autor. 

Diskuze (4) Další článek: Největší konkurenti spolupracují? Elon Musk promluvil k manažerům Volkswagenu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,