Facebook | Instagram

Facebook si posvítil na falešné „lajky“ na Instagramu. Prodejce žene k soudu

Jeden z důvodů, proč se nedá vždy věřit číslům na Instagramu, je fakt, že pořídit si falešné sledovatele, komentáře a lajky není nic těžkého ani drahého. Kde kdo je prodává a Facebooku pomalu dochází nervy. Zažaloval jednu z největších firem, která tuto falešnou slávu prodává, protože podle jeho slov poškozuje integritu platformy.

Konkrétně jde o novozélandskou společnost Social Media Series Limited, která falešné lajky a sledovatele prodává již několik let. Praktika je zakázaná a Facebook si na chování firmy stěžuje dlouhodobě, Social Media Series Limited proto neustále vytvářela nové a nové stránky typu Likesocial.co a IGFamous.net, skrze které se snažila vyhnout postihům. 

Facebook v žalobě americký soud žádá, aby firma okamžitě ukončila činnost a Facebooku proplatila škody, které svých chováním způsobila. 

Social Media Series Limited má fungovat od poloviny roku 2015. Facebook firmu vyzval k ukončení činnosti začátkem roku 2018, což se krátce stalo, společnost ale zanedlouho změnila jméno a dál pokračovala v pochybném byznysu. Nabízela například 50 až 2000 falešných lajků na Instagramu v cenovém rozpětí 10 až 99 dolarů. 

Firmě se to dařilo pomocí rozsáhlé sítě botů a vlastních účtů, které ovládala. Díky tomu rozdávala desítky tisíc falešných lajků na denní bázi. Konečné číslo se vyšplhalo k milionům. Facebook tvrdí, že společnost si tím vydělala okolo 9,4 milionů dolarů (cca 220 milionů korun). 

Jde již o druhou žalobu v letošních roce, kterou Facebook na toto téma podal. Minulý měsíc žaloval několik čínských společností, které prováděly totožnou činnost, falešné lajky navíc prodávaly i na Twitteru, Pinterestu a dalších platformách. Facebook to tehdy komentoval tak, že současný stav už nemůže pokračovat dál.

Diskuze (10) Další článek: Favorit Microsoftu pro letošní rok. Recenze Windows for Workgroups 3.11 #Computer25

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,