Facebook

Facebook si patentoval technologii, která dokáže předpovídat váš pohyb po městě

Facebooku už nestačí, že ví, kde jste se pohybovali v minulosti a kde se nacházíte teď. Chce vědět, jaký je váš další cíl cesty. Patentoval si proto technologii nazvanou Offline trajektorie, která přesně tuto předpověď dokáže provést. Nebo to alespoň Facebook tvrdí.

Podrobnosti patentu zveřejnil 6. prosince americký úřad průmyslového vlastnictví, podle kterého si o něj Facebook zažádal loni na jaře. Offline trajektorie mají podle tamního popisu vycházet zejména z historických polohových dat, která Facebook o lidech má a uchovává. Spíš než že by docházelo k pravým předpovědím tak síť o každém člověku sestaví jeho schéma zvyků, které bude analyzovat.

Teorie je následovná - pokud se například cestou z kina pokaždé zastavíte na jídlo v určité restauraci, Facebook to o vás ví. Až se proto příště objevíte v kině, síť může začít vyhodnocovat pravděpodobnost, že do restaurace zavítáte. A pokud tam skutečně půjdete, Facebook může v rychlosti upravit váš news feed a ukázat například jiný typ reklam.

Nepůjde však jen o vaše historická polohová data, ale i data lidí ve vaší demografické skupině a stejného profilu, jelikož Facebook předpokládá, že podobní lidé se chovají podobně a pohybují se po podobných místech. K tomu by měl využít i další technologii, kterou si nechal patentovat, nazvanou „Predikce lokace pomocí bezdrátových systémů na online sociálních sítích“, která pro změnu využívá Wifi, Bluetooth, mobilní data a NFC signály.

Patenty ukazují, že firmy podobné velikosti zřejmě nikdy nedostanou pocit, že o vás mají dostatek informací a stále budou hledat nové cesty, jak získat další a další. Předpovídání polohy uživatelů jen slouží jako další způsob, jak ukazovat relevantní reklamy a služby.

Na druhou stranu ale není vyloučeno, že někteří uživatelé technologii skutečně ocení - když už člověk do určitého podniku míří, tak ať alespoň vidí reklamu na něj, ne na obchod na druhém konci republiky. Jde nicméně zatím jen o patent, takže není jisté, zda jej Facebook skutečně implementuje.

Soukromí na Facebooku neexistuje:

Diskuze (13) Další článek: Intel si stále věří a investorům prezentoval skvělý vývoj 7nm technologie výroby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,