Facebook | Sociální sítě | Cenzura

Facebook se pochlubil mazáním závadného obsahu. Automatika pracuje velmi efektivně

Facebook zveřejnil zprávu o prosazování a vymáhání podmínek své sociální sítě. Stejně jako v předchozích vydáních sledoval metriky desítky politik za druhé a třetí fiskální čtvrtletí se zaměřením na výskyt zakázaného obsahu.

Provozovatelé největší sociální sítě vůbec poprvé popsali, jaké kroky podnikají v boji proti sebevraždám a sebepoškozování. „Budeme nadále zdokonalovat procesy, které používáme k měření našich akcí, a budovat robustní systém, abychom zajistili, že metriky, které poskytujeme, jsou přesné,“ napsal v příspěvku viceprezident Guy Rosen.

Boj Facebooku proti všemu negativnímu

Facebook se mimo jiné chlubí opatřeními, jejichž výsledkem je potlačovat obsah navádějící k sebepoškozování. Zatímco ve druhém čtvrtletí byly zaznamenány dva miliony příspěvků s tímto tématem, ve třetím čtvrtletí to bylo ještě o půl milionu víc. Díky technologickým vylepšením však bylo 96,1 %, respektive 97,3 % příspěvků proaktivně detekováno.

Facebook se chlubí, že na deset tisíc zhlédnutých příspěvků na Facebooku či Instagramu připadají maximálně čtyři, jež porušují jeho zásady týkající se sebevražd, sebepoškozování nebo regulovaného zboží.

Dalším tématem je dětská nahota. V tomto směru umožnilo vylepšení interní databáze lépe detekovat a odstraňovat závadný obsah sdílený na Facebooku i Instagramu. Ve třetím čtvrtletí bylo odstraněno asi 11,6 milionů příspěvků, což je dvojnásobek ve srovnáním s prvním čtvrtletím. V posledních čtyřech čtvrtletích algoritmy proaktivně detekovaly přes 99 % obsahu, zobrazujícího dětskou nahotu.

Také teroristé mají utrum

Dalším problémem sociálních sítí je teroristická propaganda. V případě Facebooku detekovaly a odstranily automatické kontrolní mechanismy 98,5 % takového obsahu, na Instagramu se pak jednalo o 92,2 %. Nejčastěji za publikovanými materiály stála Al-Káida a Islámský stát.

V souvislosti s tím Facebook zmínil, že díky vylepšení svých systémů pro porovnávání médií odstranil přes 4,5 milionu příspěvků souvisejících s teroristickým útokem v Christchurch a 97 % z nich identifikovaly algoritmy automaticky dříve, než je oznámili uživatelé.

Facebook se také pochlubil, že s pokračujícím vývojem detekčních systémů se jejich schopnost detekovat nenávistný obsah vyšplhala ze 68 na 80 %. Automatické systémy tak našly a odstranily jen za třetí čtvrtletí sedm milionů takových příspěvků ve 40 jazycích.

Diskuze (62) Další článek: Šéf marketingu Applu: Chromebooky jsou ve školách jenom proto, že jsou levné. Děti, které je používají, nebudou úspěšné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,