Facebook | Sociální sítě | Bezpečnost

Facebook přiznal velkou chybu: veřejně zpřístupnil privátní fotky téměř 7 milionů uživatelů

Facebook zveřejnil informace o chybě, která zapříčinila, že se fotografie bezmála sedmi milionů uživatelů stalo veřejnými, ačkoli u nich tito uživatelé neměli nastaveno veřejné sdílení. Chyba byla exponovaná 12 dní mezi 13. a 25. zářím tohoto roku.

Privátní fotografie naštěstí nebyly viditelné přímo v rozhraní Facebooku, ale sáhnout si na ně mohl kdokoli prostřednictvím API. To je programátorský přístup pro aplikace třetích stran. Kdo tedy používá například různé alternativní klienty či doplňky, mohl fotografie vidět. Případně teoreticky mohl nějaký záškodnický vývojář takto odhalené fotografie cíleně stahovat.

Chyba se dotkla obrázků zveřejněných s omezeným sdílením nebo i těch, které uživatelé nahráli v rámci Příběhů a měly tedy po 24 hodinách zmizet. Přístup k nim mohlo mít přibližně 1500 aplikací od 876 různých vývojářů.

Facebook chybu krátce po objevení napravil, nicméně trvalo mu, než zjistil rozsah škod. Nyní se se omlouvá přislíbil, že bude kontaktovat všechny uživatele, kterých se chyba dotkla, aby je na možný únik fotografií upozornil. Měli by dostat přístup k informaci, jaká aplikace na jejich fotografie „sáhly“ – mohou to být aplikace, které využívají někteří z přátel a těm se tak mohly ukázat i neveřejné fotografie.

Rovněž spolupracuje se všemi vývojáři dotčených aplikací, aby zajistili, že žádná z dotčených fotografií již nebude přístupná veřejně.

Více informací je na vývojářském blogu Facebooku.

Diskuze (15) Další článek: Americká policie chytala zloděje balíků pomocí kamer, GPS a falešných krabic

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,